Mikrovlnné trouby umí víc než jen ohřát hotové jídlo

Andrea Berniová
4. 1. 2013 12:07
Některé mikrovlnky zvládnou i vaření v páře či pečení, nabízejí ale také funkci gril
Vyberte si tu správnou mikrovlnku
Vyberte si tu správnou mikrovlnku | Foto: Reuters

Možná si svou domácnost bez mikrovlnné trouby ani neumíte představit. Dá se v ní během chvilky ohřát skoro cokoli. Některá jídla jsou dokonce přímo určená k přípravě v mikrovlnné troubě.

V mikrovlnné troubě můžete i péct

Dnes nabízejí mikrovlnky mnoho funkcí, ne jen ohřívání či rozmrazování pomocí mikrovln. Možná v kuchyni využijete třeba funkci gril či vaření v páře, pečení a smažení, anebo horký vzduch. Samozřejmostí bývá digitální displej. Levnější mikrovlnky ale stále nabízejí analogové ovládání, tedy známá kolečka, kterými otáčíte a volíte tak program i délku ohřevu. Zvukový signál vás většinou upozorní na to, že pokrm je hotový.

Jak vlastně funguje ohřívání jídel na bázi elektromagnetických vln? V jídle se nacházejí molekuly vody, cukrů a také tuků. Pohyb těchto molekul je vlnami zrychlen a tím se potraviny ohřívají.

Chcete bílou, anebo nerezovou?

Nabídka mikrovlnek je široká. Seženete tak mikrovlnné trouby ve velkém cenovém rozpětí. S vyšší cenou většinou přicházejí propracovanější funkce a zajímavější design. Co se týče barev, klasikou je bílá mikrovlnná trouba, kterou měl doma asi skoro každý. Dnes seženete ale i černé mikrovlnky a také nerezové. Pokud se vám žádná z nabízených barev nelíbí, pořiďte si vestavnou mikrovlnnou troubu. Nebude z ní vidět skoro nic, jen dvířka.

Mikrovlnku vybírejte podle jejích funkcí

Na co se zaměřit při výběru mikrovlnné trouby? Někdo vybírá podle značky či ceny. Zásadní jsou ale především funkce, které trouba nabízí. Pokud víte jistě, že různé programy jako třeba vaření v páře či pečení nevyužijete, kupte si raději mikrovlnku s jednoduchými funkcemi. Důležité jsou také vnitřní rozměry mikrovlnné trouby. Pokud v ní hodláte třeba péct pizzu, volte raději větší.

 

Právě se děje

Další zprávy