Jak na zimní zahradu: Nepodceňte přípravu

Andrea Berniová
7. 1. 2014 13:00
Zimní zahrada umožňuje relaxaci v blízkosti přírody, a to bez ohledu na počasí
Obklopte se rostlinami i během zimy
Obklopte se rostlinami i během zimy | Foto: Aktuálně.cz, Jaroslav Pikous

Na zahradě či terase si v zimě nejspíš příliš neposedíme. Alternativou pohodového posezení v přírodě mohou být zimní zahrady či zastřešené terasy. Relaxaci mezi rostlinami si v nich můžeme vychutnat za každého počasí.

Zimní zahrada bývá prosklený prostor s výhledem do okolí, v němž se udržuje příjemná teplota. Nechybí nejrůznější rostliny, které dotvářejí atmosféru. Příroda ze všech stran a zároveň pohodlí, to nabízí zimní zahrada.

Konstrukce z plastu či z kovu?

Existují různé styly zimních zahrad. Mohou být třeba obloukové či sloupové. Vnější vzhled zimní zahrady by měl být přizpůsoben vzhledu domu. K modernímu domu se bude hodit kovová či plastová konstrukce, k domům s klasičtějším vzhledem lépe pasuje dřevěná.

Pokud se zimní zahrada nachází v přízemí, mohou z ní vést dveře nejen do domu, ale i ven na zahradu. Dveře bývají klasické, ale i posuvné. Pro zasklení se používají dvojskla i trojskla, může jít i o bezpečnostní, protisluneční či barevné sklo.

Zimní zahrada mívá větrací otvory pro snadnou výměnu vzduchu. Důležité jsou tepelně izolační vlastnosti materiálů použitých při stavbě zimní zahrady. Nekvalitní materiály či nesprávné postupy mohou vést k velkým únikům tepla.

Pozor na základy i správné rozměry

Když se zahrada přistavuje k domu, neobejde se bez betonového základu. Pod samotnou podlahou zimní zahrady by se měla nacházet tepelná izolace a nejlépe také hydroizolace. Rozměry zimní zahrady by měly být dostatečné. Musí se do ní vejít rostliny i zahradní nábytek a prostor určitě nemá působit stísněně. Je dobré počítat s plochou minimálně 15 metrů čtverečních.

Důležité je správně zvolit polohu zimní zahrady. Ideální je její umístění na jižní stranu domu. V zahradě tak bude více světla a tepla. V létě by ale tepla mohlo být příliš, proto je lepší volit reflexní skla, která eliminují přehřívání, anebo investovat do stínění.

Do zimní zahrady se hodí klasické pokojové rostliny, ale nejen ty. Rostliny do zimní zahrady je třeba vybírat podle toho, jakou teplotu v ní budeme udržovat. Do chladných zimních zahrad se hodí ibišek, oleandr či rozmarýn. Ve vytápěných zahradách se bude dařit citrusům a palmám.

 

Právě se děje

Další zprávy