Freedomek se mění podle ohlasů lidí, říká jeho autor

Veronika Skálová Veronika Skálová
10. 12. 2011 18:06
Rozhovor s architektem Freedomku, kterého proslavily církevní stavby
Foto: Veronika Skálová

Brno - Na jedné straně netradiční kostel svatého Ducha v Ostravě-Zábřehu, na druhé neobvykle pojaté bydlení ve Freedomku. Oceňovanou stavbu a mobilní domek, který vyvolal zájem veřejnosti, spojuje jméno moravského architekta Marka Jana Štěpána.

Zatímco ale jeho návrhy moderních církevních staveb se ne vždy setkají s pochopením, Freedomek se těší rostoucí popularitě v Česku i za jeho hranicemi. I proto se tento projekt neustále rozrůstá.

Co se teď děje nového kolem Freedomku? Od původního návrhu nenáročného bydlení pro jednoho se už vcelku proměnil.

Momentálně pracujeme na jeho dalším vývoji a variantách. Po původní jednopokojové verzi, která si získala oblibu zejména mezi intelektuály a umělci jsme na podzim představili dvoupokojový domek 2plus a na jaro připravujeme představení třípokojové varianty s půdorysem do tvaru písmene L. Ale pracujeme i dalších úpravách.

Na jakých?

Už nyní začínáme nabízet Fredomek 2plus E s nízkoenergetickým balíčkem Energy. Ten zahrnuje větší zateplení stěn domku, tepelné čerpadlo včetně chlazení a rekuperaci, tedy využití tepla odpadního vzduchu.

Výdech rekuperace.
Výdech rekuperace. | Foto: Freedomky.cz

Jakou částku to přidá k ceně Freedomku? Například u takzvaného modulu samostatnosti, která umožňuje naprostou nezávislost na inženýrských sítích, uvádíte, že zvýší cenu domku přibližně o půl milionu korun.

Každá nezávislost je drahá a platí to i tady. Tuhle nezávislost bych doporučoval na místech, kde možnost napojení na inženýrské sítě není, tak to má smysl. Nízkoenergetický balíček s tím ale nesouvisí. Ten pouze umožní ještě víc snížit celkovou energetickou náročnost domku. Pokud by se sečetla cena jednotlivých komponent, stály by dohromady přes 150 tisíc korun, nyní je za zvýhodněnou cenu 117 900 korun. 

A jaké pak budou náklady na energie?

Máme spočítané náklady na celoroční bydlení dvou osob v Kašperských horách na Šumavě, pro výpočtovou teplotu minus 18 stupňů a sněhovou oblast 5, tedy 2,5 metru čerstvého sněhu. Při současné dvoutarifní sazbě elektřiny to představuje náklady 1047 korun měsíčně,  ještě zapotřebí počítat s náklady na vodné a stočné, které měsíčně dělají 180 korun. Pro případ teplejšího podnebí například v Brně a se střízlivějším provozem elektrospotřebičů se lze dostat na náklady asi tisíc korun měsíčně včetně vodného a stočného.

Od kostela k mobilním domům

Ještě dřív, než jste přišel s Freedomkem, byly oceňovány především vaše církevní stavby. Proč jste se věnoval zrovna jim?

První kostel jsem navrhoval jako svou diplomní práci, to bylo těsně po revoluci, ale už předtím jsem o tom jako věřící trochu uvažoval, ale spíš platonicky. Po diplomním projektu jsem se vrhnul na normální architektonickou praxi, ale sem tam se mi ozval někdo známý z církevních kruhů, zda bych pro něj něco nenavrhl. Většinou to byly takové drobnosti, které končily třeba v šuplíku, ale tak nějak to začalo.

Církev je spíš tradicionalistická, není někdy moderní stavba, kterou navrhnete pro zadavatele příliš odvážná?

Tak zhruba každá druhá.

A končí to vyjednáváním o úpravách, nějakými kompromisy?

Spíš to končí tím, že se ta stavba nerealizuje. Jsem připraven k dialogu, ale existuje hranice zodpovědnosti za dílo, kterou mám a za kterou nejdu.

Kostel sv.Ducha v Ostravě.
Kostel sv.Ducha v Ostravě. | Foto: Marek Jan Štěpán

Které ze svých církevních staveb si ceníte nejvíce?

Kaple sv. Ducha v Zubří je pro mě taková iniciační stavba a mám ji rád. Je plná mladické emotivnosti, je taková dynamická. Osobně si nejvíc cením sv. Ducha v Ostravě, to je největší porevoluční kostel a ohlasy na něj jsou nejen u nás, ale i z Evropy, což je fajn. A zvláštní kapitolou je kostel sv. Ducha v Šumné, který dostal cenu Klubu za starou Prahu. Té si cením, protože sami členové klubu objíždí republiku a vybírají si stavby, které stojí za pozornost a ocenění.

Vila versus Freedomek. Jiná doba, jiné požadavky

Vaše práce se ale samozřejmě netočila jen kolem církve. Viděla jsem váš návrh rodinné vily s atriem uprostřed, ta byla velmi prostorově velkorysá, Freedomek je něco úplně jiného.

Je to dané mimo jiné dobou. Návrh vily u Opavy vznikl před více než deseti lety a přece jen pohled na bydlení tehdy a dnes se trochu liší. Hlavní rozdíl je ale v přemýšlení o životním stylu, životních potřebách. Reprezentativní vila, kterou zmiňujete, je komponovaná jako sídlo v krajině, je přesně orientovaná podle světových stran a za příštích sto let změní urbanismus celé vesnice. Freedomek je případ úplně opačný - je skromný a má minimální životní náklady a hodí se kamkoliv.

Když jste se zlatníkem Jiřím Broschem vymýšleli první Freedomek, počítali jste, že bude mít různé varianty?

Tehdy jsme nepočítali prakticky s ničím. Dali jsme ho dohromady z hecu, návrh ležel tři roky v šuplíku, než přišli lidé z architektonické přehlídky Architecture Week. Když jsem jim návrh ukázal, tak mi řekli, že když to stihneme připravit, postaví nám domek na Václavák. Pak začal velký myšlenkový kvas, řada věcí se ujasnila právě tehdy při výrobě prototypu.

Jaký je tedy důvod postupného rozšiřování původního jednopokojového konceptu?

Motivací jsou ohlasy lidí. Jejich životní potřeby jsou velmi různorodé a spousta lidí začalo uvažovat, o tom, jak se dá ve Freedomku bydlet ve dvojici nebo s dítětem.

Součástí základního balíčku je i na míru vyrobený, velmi promyšlený nábytek. Pokud bych si ale nechala takový navrhnout pro svůj byt, nejspíš bych zaplatila to samé, jako za celý Freedomek. Jak je to možné?

Celková cena nezohledňuje promyšlenost ani autorský návrh nábytku. Ale předpokládáme, že nezůstane u jednotlivých domků, že se jich vyrobí desítky, takže nápad a design se zaplatí časem. Velice nám vychází vstříc i naši dodavatelé, ať už jde o techniku nebo třeba vybavení koupelny. Právě to nám umožňuje, aby Freedomek zůstal kvalitní a dostupný.

 

Právě se děje

Další zprávy