Dobře izolující podlaha z přírodního materiálu? Korková

Andrea Berniová
9. 7. 2012 7:36
Udrží teplo v interiéru a izoluje také hluk i vibrace
Korek, to nejsou jen zátky
Korek, to nejsou jen zátky | Foto: www.sxc.hu

Koberec, marmoleum, dřevěnou podlahu, nebo laminátovou? Pokud přemýšlíte, jakou podlahu si pořídit, máte z čeho vybírat. Kromě těchto možností ale můžete zkusit ještě něco jiného - korkovou podlahu. Možná jste o ní ještě neslyšeli. Zjistěte tedy, jaké nabízí výhody.

Oceníte ji, pokud se zajímáte o životní prostředí. Korek je přírodní materiál, kůra korkového dubu. Při jeho získávání se ale strom nezahubí, rostě stále dál. Pokud tedy nemáte rádi syntetické materiály, korek se pro vaši podlahu skvěle hodí. Podlaha z korku se pokrývá lakem.

Její izolační vlastnosti oceníte

Mezi výhody korkové podlahy patří její dobrá tepelná i zvuková izolace. Pokud máte rodinný dům, hodí se tento typ podlahy do přízemí, kde zabrání průniku chladu z půdy, ale i do patra, kde ztlumí kroky nebo zvuk televize.

Je tak vhodnější než dlažba, která bývá v zimě studená (pokud nemáte podlahové topení) a kroky se na ní rozléhají. Korková podlaha je také odolná a tlumí vibrace. Můžete vybírat z různých barev a typů.

A co když se poškodí?

Pokud korkovou podlahu přece jen poškodíte, nemůžete bohužel dokonale opravit jen část, jako je tomu třeba u dřevěné podlahy, která se dá rozebrat. Tady je potřeba zbrousit lak na celé podlaze. Následně musí být lak na korek znovu nanesen. Když chcete přece jen opravit lak jen na části podlahy, raději počítejte s tím, že váš zásah bude viditelný.

Výměna jedné dlaždice, jako je tomu u dřevěné podlahy, tady často není možná i kvůli tomu, že korek časem zesvětlá a nová dlaždice by byla zřetelně vidět.

 

Právě se děje

Další zprávy