Dejte si pozor na podvodné realitní makléře

Věra Tůmová
16. 11. 2012 22:00
Podvodný realitní makléř i v Česku nabízí byty k pronájmu
Foto: Panel Plus / Jaroslav Hejzlar

Praha - Z ciziny dorazil do Česka nový druh podvodníků, kteří se zaměřili na reality. S jejich inzeráty se můžete setkat na tuzemských realitních serverech. Na podvodné praktiky od druhého listopadového týdne začala upozorňovat realitní společnost RE/MAX. Právě jejich značku si totiž podvodníci nyní vybrali a vydávají se za jednoho z jejich realitních makléřů.

Po nabídkách zprostředkování práce, snadných půjček nebo různého zboží jsou tak nyní zneužívány také nabídky pronájmů na realitních serverech.

Na co si dát pozor

Na realitních internetových serverech se podle Tomáše Hejdy, mluvčího RE/MAX, začal objevovat inzerát s nabídkou pronájmu bytu na Vinohradech za velmi výhodnou cenu.

„Po odpovědi na uvedenou emailovou adresu z inzerátu se zájemci o pronájem ozve člověk, který se vydává za makléře ze sítě RE/MAX podnikající ve Velké Británii. Společně s tímto emailem současně zasílá pak rovnou i fakturu a podrobné informace o tom, že je nutné zaplatit zálohu na byt prostřednictvím společnosti Western Union," popisuje Hejda. A teprve po zaslání požadované zálohy vám pak podle dotyčného makléře-podvodníka pošlou klíče od bytu a veškeré další údaje.

Takovýto postup, ale rozhodně makléři zmiňované realitní sítě podle Tomáše Hejdy nikdy neuplatňují: „Společnost RE/MAX se od tohoto pokusu o podvod striktně distancuje. Klienti snadno poznají, že jde o falešného makléře podle několika následujících základních bodů."

Realitní makléři společnosti RE/MAX nikdy v takovýchto případech nežádají peníze předem. Veškerá komunikace s makléřem probíhá navíc pokaždé jedině v českém jazyce a z oficiálních emailových adres [email protected]. Makléř si také vždy nejprve domluví osobní setkání s klientem a prohlídku nemovitosti. Současně složení požadované částky (depozita) je možné až při podpisu nájemní smlouvy.

Připomeňte si, jak působí barvy v bytě ve fotogalerii Naděje, sex i smrt.

Lidé, kteří se již i u nás s těmito podvodnými inzeráty setkali, zatím vždy na ně upozornili přímo české zastoupení realitní společnosti. V Česku tak podle dosud známých informací k celé realizaci zmiňovaného podvodného úmyslu nedošlo.

„Ve všech případech, které byly zaznamenány, se totiž klienti zatím vždy obrátili na české zastoupení RE/MAX a na případ upozornili. Díky tomu nedošlo k žádné škodě. Protože se stejný scénář objevuje i v dalších státech nejen v Evropě, zabývá se vyšetřováním centrála realitní sítě ve Spojených státech," poznamenává Tomáš Hejda.

 

 

Právě se děje

Další zprávy