Britská chemička Venator vyhlásila v Americe bankrot. Do firmy investovali i Češi

ČTK ČTK
15. 5. 2023 9:36
Britská chemička Venator vyhlásila v Americe bankrot. Do firmy investovali i Češi

Britská chemička Venator Materials vyhlásila ve Spojených státech bankrot. S odvoláním na soudní dokumenty o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Do firmy od loňského roku investovala finanční skupina J&T a český investor Michal Šnobr, k nimž se později přidaly stovky drobných investorů z Česka a ze Slovenska. V posledních měsících se firma ještě snažila zvýšit prodej svých barviv a funkčních aditiv.

Venator odhaduje objem svých aktiv i závazků v rozmezí jedna až deset miliard dolarů (až 217 miliard korun), uvádí se v žádosti o soudní ochranu před věřiteli. Firma uvedla, že má přes pět tisíc věřitelů a odhaduje, že bude mít prostředky k vyplacení nezajištěných věřitelů.

S akciemi Venatoru se obchoduje na burze v New Yorku. Firma se loni obrátila na poradenské společnosti, aby jí pomohly zlepšit stav likvidity a snížit náklady.

Skupina J&T a investor Šnobr loni v květnu oznámili, že ve firmě získali 9,42 procenta akcií. Stali se tak druhým největším akcionářem. Investici provedl nový fond J&T MS 1 SICAV, který J&T a Šnobr společně založili. Fond postupně podíl zvyšoval.

 

Právě se děje

Další zprávy