Británie zakáže prodej předmětů ze slonoviny. Tamní zákony tak budou jedny z nejtvrdších na světě

ČTK ČTK
3. 4. 2018 15:44
V současné době je možné v Británii i dalších zemích Evropské unie obchodovat s předměty ze slonoviny vyrobenými před rokem 1947.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Británie zakáže prodej předmětů ze slonoviny bez ohledu na jejich stáří, aby omezila nezákonný obchod se slonovinou a pytláctví a přispěla k ochraně slonů. Oznámila to dnes britská vláda.

Jak podotýká agentura Reuters, zákaz prodeje téměř všech starožitností obsahujících slonovinu představuje nejpřísnější zákon v této oblasti v Evropě a jeden z nejtvrdších na světě.

Mezinárodní obchod se slonovinou je nezákonný od roku 1990 a Británie nedovoluje prodej klů slona afrického jakéhokoli stáří. V současné době je možné v Británii i dalších zemích Evropské unie obchodovat s předměty ze slonoviny vyrobenými před rokem 1947. Novější výrobky potřebují k prodeji vládní potvrzení.

"Slonovina by nikdy neměla být pokládána za věc finančního zisku nebo symbolu společenského postavení, a my proto přijmeme nejtvrdší zákon proti prodeji slonoviny na světě, abychom zachránili slony pro budoucí generace," prohlásil ministr životního prostředí Michael Gove.

Za zákazu budou vyňaty starožitnosti, které objemově obsahují méně než deset procent slonoviny, některé staré hudební nástroje a nejvzácnější a nejdůležitější předměty svého typu, včetně slonovinových miniatur.

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) je kvůli klům každý den zabito na 55 slonů afrických.

 

Právě se děje

Další zprávy