Brambory nezlevní, přestože úroda se po rekordně špatném roce vrátila k průměru

Kateřina Šefrová Kateřina Šefrová
20. 7. 2016 16:52
Podle statistických šetření to byla loňská úroda nejhorší za posledních sto let. Soběstačnost České republiky v tomto směru přitom klesá. Podle ministra zemědělství se letos úroda vrátí na průměr z předchozích let, producenti jsou ale zatím opatrnější.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Praha - Zemědělci letos mohou očekávat lepší úrodu brambor, tvrdí ministerstvo zemědělství. Ta se po loňském propadu vrací na svůj průměr z předchozích let. V Polabí a na jižní Moravě již začala sklizeň raných brambor – celkem by jich farmáři letos mohli sklidit více než 26 tisíc tun.

"Je to dobrá zpráva pro české spotřebitele, protože nebudou mít problém v obchodech najít brambory od tuzemských farmářů," říká ministr zemědělství Marian Jurečka, podle kterého letos bude brambor dost. Předseda Českého bramborářského svazu Miroslav Chlan je však s hodnocením trhu opatrnější.

"Předpovídat úrodu je velmi složité, protože i raných brambor se loni urodilo dost. Problém byl s konzumními, které se sklízí na podzim. A do té doby se může ještě něco stát," hodnotí Chlan.

Kvůli rekordnímu suchu se loni v Česku sklidilo o čtvrtinu méně brambor - celkem 604,3 tisíce tuny. Podle statistických šetření to byla nejhorší úroda za posledních sto let. Soběstačnost České republiky v tomto směru přitom klesá, a proto se zvyšuje závislost na dovozu.

Kvůli loňské menší nabídce stoupla začátkem roku i cena brambor v obchodech. Zatímco loni stál kilogram brambor více než 13 korun, letos v červnu téměř 17 korun. Každý Čech přitom ročně spotřebuje přibližně 70 kilogramů této přílohy. Třetina brambor tradičně pochází z Vysočiny.

Přestože se letos zřejmě urodí více brambor, podle Miroslava Chalana z Českého bramborářského svazu zemědělci zlevnění neočekávají. Oni sami průměrně prodávají kilogram mezi pěti až šesti korunami.

Ministerstvo zemědělství považuje brambory za citlivou komoditu, podobně jako třeba ovocné stromy. Letos proto resort pěstitele této zeleniny podpořil sumou 135 milionů korun. Letos tak zemědělci osázeli bramborami více hektarů než loni.

"Byl bych rád, aby se nám podařilo odvrátit negativní trend posledních několika let, kdy klesaly plochy s bramborami. Velkou roli v tom sehrály obchodní řetězce, protože mají dominantní postavení ve struktuře odbytu a brambory si mohou případně opatřit i jinde," tvrdí ředitel Úřadu Agrární komory Václav Suchan.

 

Právě se děje

Další zprávy