Bazalka z Thajska obsahovala mix pesticidů v extrémně vysokém množství, zjistila inspekce

ČTK ČTK
4. 4. 2024 13:48
Bazalka z Thajska obsahovala mix pesticidů v extrémně vysokém množství, zjistila inspekce

Bazalka, kterou dovážel český dovozce z Thajska, obsahovala mix pesticidů v nadlimitním množství. V případě jedné z látek bazalka obsahovala dokonce stonásobné množství toho, co zákon povoluje, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva. Inspektoři dvě zásilky kontrolovali společně s Celním úřadem Praha-Ruzyně. Mezi látkami byl i insekticid karbofuran, který je v EU kvůli nežádoucím účinkům od roku 2008 zakázaný.

Zásilka s nevyhovujícími šaržemi vážila téměř 850 kilogramů a dovozcem byla společnost z Jesenice u Prahy Veggie Fruit. V jedné zásilce byl mix deseti pesticidů, které byly v nadlimitním množství, ve druhé mix sedmi pesticidů. Limity byly překračovány násobně.

Díky zásahu inspekce a celníků se nedostala zásilka do maloobchodní sítě, tudíž se nedostala ani ke konečnému spotřebiteli. S dovozcem inspekce zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Ovoce a zelenina, která se do Česka dováží ze zemí mimo Evropskou unii, bývá častým cílem kontrol inspekce a celníků. Není výjimkou, že tyto potraviny často obsahují nadlimitní množství pesticidů, které pěstitelé používají jako ochranu před hmyzími škůdci či houbovými chorobami a parazity.

 

Právě se děje

Další zprávy