Babišovy změny ve výběru DPH v Evropské unii neprošly. Komise mu ale dala naději

Ekonomika Ekonomika, Silvie Housková
7. 4. 2016 10:30
Plošné zavedení přenesené daňové povinnosti (reverse charge) je pro ministra financí hlavním nástrojem v boji proti daňovým únikům - vedle elektronické evidence tržeb a kontrolních hlášení. DPH by pak platil odběratel služeb, a ne ten, kdo je poskytuje.
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Economia

Brusel - Evropská komise zatím českému ministru financí Andreji Babišovi (ANO) neumožní změnit systém výběru daně z přidané hodnoty. Babiš chce v Česku plošně zavést přenesení daňové povinnosti (reverse charge). DPH by pak platil odběratel služeb, a ne ten, kdo je poskytuje. Dosud tento model platí jen u vybraných položek. Babiš nabízel, že by Česko "na vlastní kůži" jako pilotní projekt otestovalo co nejširší využití tohoto režimu.

Komise dnes místo toho oznámí, že nejdříve vypracuje analýzu, která má ukázat, jestli má takový systém smysl. Českému rozhlasu-Radiožurnálu to řekly tři dobře informované zdroje. I to je ale výrazný posun v názoru komise, která původně český požadavek striktně odmítala.

Babiš svůj návrh označuje - vedle elektronické evidence tržeb a kontrolních hlášení - za hlavní nástroj v boji proti daňovým únikům při placení DPH. Ministerstvo financí žádá Evropskou komisi o výjimku, aby mohlo zavést reverse charge pro všechny služby v hodnotě nad 10 000 eur, tedy nad zhruba 270 000 korun. Návrh komise by následně musely jednomyslně schválit členské země Evropské unie.

Radiožurnál připomíná, že komise je k přenesení daňové povinnosti dlouhodobě velmi skeptická. Podle ní by to mohlo narušit jednotný evropský trh: podvody s DPH by se pak podle ní přelily do jiných zemí nebo do jiných sektorů ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy