Vynálezce Linuxu si bere volno. Nedokáže ovládat návaly vzteku, kolegům se omluvil

ČTK ČTK
18. 9. 2018 12:43
Programátor uznal, že když byl během vývoje nové verze Linuxu v pracovních e-mailech osobní, mohl některé lidi zranit, nebo odradit od další práce.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

San Francisco - Vynálezce operačního systému Linux Linus Torvalds se rozhodl pro pauzu ve svém pracovním životě. Osmačtyřicetiletý Fin proslulý návaly vzteku na sobě chce pracovat, aby svým chováním napříště neodrazoval okolí.

Uznal, že když byl během vývoje nové verze Linuxu v pracovních e-mailech osobní, mohl některé spolupracovníky zranit, nebo dokonce odradit od další práce. Z Torvaldsových poznámek k aktuální verzi Linuxu to citovala agentura DPA.

Torvalds vytvořil jen malou část toho, co dnes uživatelé znají pod názvem Linux - odhaduje se, že z jeho hlavy jsou asi dvě procenta kódu. Většinu napsali programátoři z celého světa, už od počátku je totiž zdrojový kód systému, jehož logem je tučňák Tux, otevřený.

Torvalds zdůraznil, že mu jeho výbuchy připadaly při řešení pracovních problémů na místě, když chtěl, aby byly nové verze Linuxu dokončeny. Celý život prý měl problém chápat pocity druhých lidí. Nyní ale dospěl k závěru, že se v komunitě vývojářů Linuxu nashromáždila velká nespokojenost s jeho chováním.

 

Právě se děje

Další zprávy