Apple buduje v Praze nový vývojářský tým. Má vyvíjet klíčový systém, podrobnosti tají

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
2. 4. 2022 13:20
Americký technologický gigant Apple dává v Česku dohromady novou skupinu odborníků, která se má zabývat vývojem jeho operačních systémů iOS a macOS. Na pozici v Praze shání manažera, který bude mít vývoj na starosti, a také inženýry a programátory. V úterý o tom informoval deník E15. Apple v Česku již vývojové centrum provozuje několik let, oficiálně ale o jeho chodu a náplni práce neinformuje.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Server E15.cz napsal, že americká společnost Apple dává v Praze dohromady odborný tým, který má úzce spolupracovat nejen s čipovými giganty Intel a ARM, ale také s divizí Apple Silicon. Ta má ve firmě na starosti vývoj vlastních čipů, jež Apple používá ve svých přístrojích, kterými jsou mobily iPhone, tablety iPad, internetová televize Apple TV, hodinky Watch nebo počítače Mac.

"Rozšíření vývojového týmu není velkým překvapením, ale určitě jde o dobrou zprávu a příležitost pro místní vývojáře," komentoval to pro Aktuálně.cz šéfredaktor technologického magazínu InSmart.cz Lukáš Voříšek.

Firma ze Silicon Valley provozuje v Praze vývojové centrum už několik let. Mnoho se toho o něm ale neví, protože Apple sám oficiálně nic nekomentuje a pracovníky váže přísnými smlouvami o mlčenlivosti. 

"Apple v Česku už řadu let podniká nejrůznější aktivity. Většina lidí pouze ví, že se Praha opakovaně objevila v reklamách této firmy. Méně známý je fakt, že zde několik desítek vývojářů pracuje na technologii Touch ID, biometrickém ověřování a dalších technologiích. Ty jsou součástí operačních systémů iOS, macOS, WatchOS a dalších systémů Apple. Dá se tedy říct, že se lokální pobočka na jejich vývoji podílí už několik let," popsal Voříšek.

Apple do Prahy poptává manažera pro vývoj jádra operačních systémů a shání také inženýry a programátory. Pracovníci se mají stát součástí sekce zvané Core OS, uvedl server.

Apple, který aktuálně platí za nejhodnotnější značku na světě, detaily vzniku týmu nekomentoval. "Tým Core OS je zodpovědný za vývoj nového jádra operačních systémů a systémových funkcí pro všechny produkty. Také je zodpovědný za vývoj našeho softwaru pro čipy ARM a Intel. Core OS přispívá k úspěchu produktových řad iPhone, iPad a Mac," sdělila pouze firma.

Server E15.cz dále napsal, že firma na vývoj operačních systémů vyžaduje velmi detailní znalosti informačních technologií. "Je jedno, jak je získáte," stojí ve zprávě, kterou Apple oslovuje vývojáře.

"Zaměstnanci o vývoji bohužel nemohou mluvit. Máme tak jen kusé informace, na čem pracují. Entita Apple Czech s.r.o. je v Česku registrovaná od roku 2009 a minimálně od roku 2013 probíhá v pražských kancelářích vývoj softwaru. Právě v roce 2013 koupil Apple společnost AuthenTec, tvůrce Touch ID. V roce 2020 měl Apple v Praze podle dat z rejstříku 85 zaměstnanců," řekl Voříšek.

Doplnil, že Česko platí za oblíbenou destinaci pro zahraniční technologické společnosti a tuzemští vývojáři mají v cizině dobré jméno. Čeští zaměstnanci navíc nejsou tak drazí jako na Západě. "Své vývojáře zde má i Microsoft, Google, SUSE Linux, IBM, SentinelOne a nespočet dalších," vyjmenoval Voříšek.

V souvislosti s firmou Apple se v Česku kromě vývojového centra v minulosti hovořilo i o otevření první oficiální prodejny v tuzemsku, takzvaného Apple Store. Možný vznik obchodu, který by byl prvním i ve střední a východní Evropě, několikrát zmínil bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). Návrh ale nikdy nezískal konkrétnější obrysy, nebylo ani jasné, kde přesně v Praze by prodejna vyrostla.

Zatímco Apple Store je značková prodejna společnosti, v Česku již dlouho funguje takzvaný Apple Shop. Jde sice o oficiální aktivitu kalifornské firmy, funguje ovšem tak, že Apple nabízí produkty v rámci již zaběhlé společnosti zaměřující se na prodej elektroniky.

 

Právě se děje

Další zprávy