Americký Fed koupí další dluhopisy, povzbudí ekonomiku

ČTK ČTK
12. 12. 2012 23:30
Americká centrální banka nakoupí státní dluhopisy v hodnotě 45 miliard dolarů měsíčně
Sídlo americké centrální banky (Fed).
Sídlo americké centrální banky (Fed). | Foto: Federal Reserve

Washington - Měnový výbor americké centrální banky (Fed) ve středu podle očekávání oznámil nové kolo nákupů státních dluhopisů v hodnotě 45 miliard dolarů (872 miliard Kč) měsíčně.

Fed také potvrdil, že bude pokračovat v nákupech hypotečních dluhopisů, které zahájil v září.

Centrální banka také nečekaně rozhodla, že ponechá své úrokové sazby na nynější takřka nulové úrovni, dokud míra nezaměstnanosti v USA neklesne pod 6,5 procenta.

Její šéf Ben Bernanke to označil za snahu o zvýšení transparentnosti a předvídatelnosti měnové politiky. Těmito zásahy se Fed snaží povzbudit ekonomický růst a zaměstnanost.

Hned od ledna naváže Fed novými nákupy státních dluhopisů na "operaci twist", která končí tento měsíc. V ní kupuje obligace s pozdějšími lhůtami splatnosti z výnosů prodeje krátkodobých dluhopisů.

Nyní však bude většinu těchto nákupů financovat novými penězi, což znamená další posílení ekonomické stimulace.

Nákupy státních dluhopisů tak budou opět zvyšovat bilanční rozvahu Fedu a množství peněz v oběhu, stejně jako zářijový program nákupů hypotečních dluhopisů. Ty hodlá Fed nadále kupovat za 40 miliard dolarů měsíčně.

Nezaměstnanost zůstává zvýšená

Fed také překvapivě přijal konkrétně vyčíslené makroekonomické limity pro pokračování ve své extrémně uvolněné měnové politice. Uvedl, že bude držet své oficiální krátkodobé sazby blízko nuly, dokud míra nezaměstnanosti zůstane nad 6,5 procenta (Bernanke předpovídá, že to bude minimálně do poloviny roku 2015) a inflace ve střednědobém výhledu do dvou let nepřekročí 2,5 procenta.

Fed nyní konstatoval, že nezaměstnanost zůstává zvýšená a inflace je pod dvouprocentní úrovní. "Výbor má nadále obavy, že bez dostatečně uvolněné měnové politiky by ekonomický růst nemusel být natolik silný, aby vedl ke dlouhodobějšímu zlepšení na trhu práce," uvedl Fed. Finanční trhy budou nyní čekat na následnou tiskovou konferenci šéfa Fedu Bena Bernankeho.

Fed na zářijovém zasedání odstartoval třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování (QE3), v jehož rámci hodlá nakupovat hlavně hypoteční cenné papíry tempem 40 miliard dolarů (772 miliard Kč) měsíčně. Bernanke tehdy uvedl, že nákupy budou trvat, dokud se stav ekonomiky nezlepší natolik, aby dostatečně klesla nezaměstnanost.

Americká ekonomika překonala útlum z prvního pololetí a ve třetím čtvrtletí vzrostla o 2,7 procenta, nejrychleji od posledního čtvrtletí minulého roku. V závěru roku se ale čeká opět zpomalení. Slabý zůstává i trh práce, protože zdánlivě optimistický listopadový pokles míry nezaměstnanosti na 7,7 procenta byl způsoben odchodem lidí v aktivním věku z kategorie pracovní síly.

Fed v září předpověděl, že americká ekonomika příští rok zrychlí růst na 2,5 až tři procenta, tato prognóza je ale zřejmě až příliš růžová. Ekonomové ve středeční anketě agentury Reuters snížili své odhady růstu v příštím roce na 1,9 procenta.

Fed drží základní sazbu v rozpětí nula až 0,25 procenta od prosince 2008. Od té doby koupil ve dvou kolech QE státní a hypoteční dluhopisy za celkem 2,3 bilionu dolarů a nákupy, které oznámil v září, by měly nalít do ekonomiky další zhruba bilion dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy