Airbnb chce regulovat svůj byznys. Podle ministerstva to mělo udělat už dávno

ČTK ČTK
19. 5. 2022 15:34
Airbnb chce regulovat svůj byznys. Podle ministerstva to mělo udělat už dávno

Společnost Airbnb, zaměřená na rezervace krátkodobého ubytování, navrhuje zavedení systému k regulaci pronájmů. Poskytovatelé by měli u online nabídek povinnost zveřejňovat své identifikační číslo. Systém by firma chtěla vytvořit ve spolupráci s hlavním městem Prahou a českou vládou.

Airbnb s návrhem přichází podle ministerstva pro místní rozvoj až v době, kdy je zjevné, že k přijetí legislativních opatření k regulaci takzvaného sdíleného ubytování nepřikročí jen jednotlivé země, ale budou nastavena na úrovni Evropské unie. Systém společnost mohla zavést už dávno, uvedl za ministerstvo Vilém Frček.

Krátkodobé ubytování především v centru Prahy čelí dlouhodobě kritice místních obyvatel, městských částí a magistrátu kvůli tomu, že se podle nich obytné domy z velké části mění na hotely. To podle kritiků vede k omezení běžného bydlení a narušuje klid ostatních obyvatel bytových domů. Větší prostor pro regulaci pro samosprávy v posledních letech prosazuje vedení hlavního města.

"Chceme spolupracovat s Prahou a českou vládou na podpoře odpovědného cestování způsobem, který je nejlepší pro místní komunity. Podporujeme dobrovolné uvádění identifikačního čísla na všech ubytovacích platformách v České republice, abychom městům pomohli zajistit prosazování místních předpisů," uvedl Vladimír Beroun, manažer veřejné politiky pro střední a východní Evropu ve společnosti Airbnb.

 

Právě se děje

Další zprávy