Velký přehled éček v jídle. Podívejte se, co a jak vám škodí

Veronika Rodriguez Jiří Kropáček Veronika Rodriguez, Jiří Kropáček
Aktualizováno 1. 1. 2016 17:46
Chemické konzervanty a barviva mohou způsobit rakovinu, ale také vylepšit cholesterol.

Praha - Potraviny mohou podle odborníků souviset až s 200 různými chorobami. Způsobují je nejen mikroorganismy, ale také chemie nebo radioaktivita v jídle.

"Kromě průjmových onemocnění a otrav tak mohou stát potraviny za vznikem cukrovky, srdečních chorob nebo rakoviny," podotýká profesorka z pražské kliniky IKEM Věra Adámková.

Zdravotní rizika podle ní přináší nadměrná konzumace cukru nebo soli, problematické jsou také ztužené tuky.

"Měli bychom si neustále připomínat, že všechno, co jedly naše babičky, nemusí být zdravé pro nás. Například ztužené tuky měly svůj význam ve 20. letech 20. století, kdy byla většina populace fyzicky aktivní, navíc podvyživená. Ani jedno už dnes ale neplatí," podotkla Adámková.

Potíže mohou způsobit také "éčka" - tedy chemické konzervanty a barviva. "I když tady je potřeba podotknout, že ne všechny přísady jsou škodlivé. Například lecitiny nebo chlorofyly naopak pomáhají snižovat cholesterol v krvi," říká Adámková.

Co se do jídla přidává? To si projděte v našem přehledu.

Glycerol (E 422)

  • Bezbarvá kapalina bez zápachu, sladké chuti. Vzniká při kvašení různých přírodních látek, vyskytuje se například ve víně.
  • Používá se jako náhražka cukru do žvýkaček, dezertů, sušeného ovoce nebo nízkokalorických nápojů (nezvyšuje hladinu inzulinu v krvi, i když má stejnou kalorickou hodnotu). Dále se využívá při výrobě masa a sýrů k ošetření povrchu nebo jako rozpouštědlo do alkoholických i nealkoholických nápojů.
  • Ve větších dávkách může způsobovat nevolnost, zvracení, průjmy, bolesti hlavy nebo žízeň a pomatenost. Na příjem většího množství glycerolu by si měli dát pozor především diabetici, lidé se srdečními poruchami nebo s poškozenými játry či ledvinami. V koncentrovaných roztocích je dráždivý, ale za normálních podmínek je netoxický, nedráždivý a neměl by způsobovat alergie. 
  • Při kontaktu se silně oxidujícími látkami jako oxid chromový, chlorečnan draselný nebo manganistan draselný může dojít k explozi.
  • V Česku je použití glycerolu povoleno v nezbytném množství v potravinách kromě dětské výživy. 
 

Právě se děje

Další zprávy