Velký přehled éček v jídle. Podívejte se, co a jak vám škodí

Veronika Rodriguez Jiří Kropáček Veronika Rodriguez, Jiří Kropáček
Aktualizováno 1. 1. 2016 17:46
Chemické konzervanty a barviva mohou způsobit rakovinu, ale také vylepšit cholesterol.

Praha - Potraviny mohou podle odborníků souviset až s 200 různými chorobami. Způsobují je nejen mikroorganismy, ale také chemie nebo radioaktivita v jídle.

"Kromě průjmových onemocnění a otrav tak mohou stát potraviny za vznikem cukrovky, srdečních chorob nebo rakoviny," podotýká profesorka z pražské kliniky IKEM Věra Adámková.

Zdravotní rizika podle ní přináší nadměrná konzumace cukru nebo soli, problematické jsou také ztužené tuky.

"Měli bychom si neustále připomínat, že všechno, co jedly naše babičky, nemusí být zdravé pro nás. Například ztužené tuky měly svůj význam ve 20. letech 20. století, kdy byla většina populace fyzicky aktivní, navíc podvyživená. Ani jedno už dnes ale neplatí," podotkla Adámková.

Potíže mohou způsobit také "éčka" - tedy chemické konzervanty a barviva. "I když tady je potřeba podotknout, že ne všechny přísady jsou škodlivé. Například lecitiny nebo chlorofyly naopak pomáhají snižovat cholesterol v krvi," říká Adámková.

Co se do jídla přidává? To si projděte v našem přehledu.

Kyselina jablečná (E 296)

  • Jedná se o karboxylovou kyselinu se silnou kyselou chutí. Dobře se rozpouští ve vodě, v pevném skupenství jde o bílý prášek. 
  • Má dvě varianty: kyselina L-jablečná se přirozeně vyskytuje v nezralém ovoci a zelených jablkách, kyselina D-jablečná se připravuje synteticky.
  • V potravinářském průmyslu se používá směs D a L kyseliny jablečné. Využívá se její kyselé chuti v bonbónech a cukrovinkách. Je to také regulátor kyselosti v nápojích a instantních směsích pro přípravu nápojů, v marmeládách a víně. 
  • Velké využití má kyselina jablečná také v kosmetice, kde se přidává do pleťových masek a krémů.
  • Použití v Česku je povoleno ve všech potravinách kromě dětské výživy.
 

Právě se děje

Další zprávy