Živě: Povolební vyjednávání pokračují, padají další hlavy

Přenos skončil
Vyjednávání o koalicích i kampaň kandidátů postupujících do druhého kola senátních voleb jsme sledovali online.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Již čtvrtým dnem pokračovalo ve středu povolební vyjednávání o vedoucí pozice na radnicích.

A situace se poměrně přiostřuje - padají první trestní oznámení a také hlavy těch, kteří neuspěli - primátor Prahy Tomáš Hudeček a náměstek Jiří Vávra po vzájemných sporech nabídli rezignaci na členství ve straně. Vedení TOP 09 ji přijalo.

Středeční koaliční jednání v městech i obcích jsme sledovali v online zpravodajství.

Přenos skončil
21:50

V Přerově dnes večer podepsali politici koaliční smlouvu. Následující čtyři roky budou město s 46.000 obyvateli společně řídit zástupci hnutí ANO, kteří volby vyhráli, Společně pro Přerov, sdružení Za prosperitu Přerova a jeho místních částí a Nezávislí. Dohromady mají v pětatřicetičlenném zastupitelstvu 21 mandátů. Do křesla primátora by měl usednout lídr Společně pro Přerov Vladimír Puchalský. ANO výměnou získá tři náměstky.

21:00

V Litoměřicích by měla zůstat u moci ODS, která skončila ve volbách těsně druhá a získala sedm mandátů. Podle informací ČTK se domluvila na staronové spolupráci s ČSSD a hnutím Sport a Zdraví Litoměřice a nově i hnutím Severočeši Litoměřice. Všechna tato uskupení mají po dvou mandátech. Poslední hlas pro získání těsné většiny v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu by mohla dodat TOP 09 a nezávislí. Mimo naopak zůstane těsný vítěz voleb, hnutí ANO 2011, které získalo stejně jako ODS sedm mandátů.

20:10

V Karviné se může opakovat stejná situace jako v Havířově na Karvinsku, kde byla ze hry o podobu budoucí koalice vyšachována vítězná ČSSD. Vyplývá to z dnešních vyjádření lídrů KSČM Karla Wiewiórky a hnutí ANO Antonína Baráka. Rozhodnout by se mělo ve čtvrtek odpoledne, kdy zasedne městský výbor KSČM, který byl měl určit, jakým směrem se vyjednávání o podobě budoucí koalice bude ubírat. KSČM si přitom stejně jako v Havířově může vybrat mezi ČSSD a hnutím ANO. V Karviné zvítězila ČSSD, když v jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu získala 18 mandátů, druhé skončilo ANO se 13 mandáty, komunisté získali osm křesel a koalice lidovců a Strany zelených dvě.

19:45

Vítězné hnutí ANO je v Brně o krok blíže k uzavření koalice s hnutím Žít Brno, KDU-ČSL a Stranou zelených. Zástupci možných koaličních partnerů se shodli v mnoha tématech, našli společnou řeč i v závažných bodech ohledně modernizace nádraží nebo holdingového řízení firem, řekl dnes lídr ANO Petr Vokřál. Ve čtvrtek se sejdou pracovní skupiny stran a hnutí, v pátek by mohl být oznámen vznik koalice.

16:50

"V pražské topce panovalo delší dobu napětí. Primátor Hudeček odmítal zásahy místopředsedy Kalouska. A nakonec tato pražská tvář TOP 09 ze strany odešla. Pro pravici zlé," píše ve svém komentáři Martin Fendrych. Celý si ho můete přečíst ZDE.

Foto: Aktuálně.cz
16:22

Vyškov bude v dalších čtyřech letech řídit staronová koalice ČSSD, KDU-ČSL, ODS, která nyní přibrala čtvrtého člena Volbu pro město. V zastupitelstvu tak bude mít 19 z 27 křesel. Kandidátem na starostu je opět lídr vítězné sociální demokracie Karel Goldemund.

15:45

Vítězné Šanci pro Kutnou Horu se stále nepodařilo vytvořit koalici v tomto středočeském městě. Spolupráci odmítla Kutnohorská změna, ČSSD i hnutí ANO. Druhá nejsilnější strana Kutnohorská změna by chtěla sestavit koalici bez vítěze voleb.

Šance pro Kutnou Horu v komunálních volbách obhájila jen šest křesel z původních třinácti. Stejný počet mandátů získalo v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu nové uskupení Kutnohorská změna, které skončilo druhé. Třetí pozice patří hnutí ANO, jež má pět křesel, o jeden mandát méně získala ČSSD.

15:30

Starosta Drago Sukalovský, lídr Kuřimské občanské ligy, bude i nadále starostou Kuřimi. Jeho vítězná strana obsadila šest ze sedmnácti křesel v místním zastupitelstvu. Do koalice se rozhodla jít se Sdružením pro Kuřim, které má čtyři mandáty. Oslovilo také jediného kandidáta ANO, který nabídku stále zvažuje.

14:43

Starostkou v Králíkách na Orlickoústecku se zřejmě již potřetí stane Jana Ponocná (Naše město). Koalici by mělo tvořit sdružení Naše město, které skončilo ve volbách na druhém místě, Občané Králicka a Pro Králicko, kterému dali občané nejvíce hlasů. Seskupení bude mít dohromady osm mandátů v patnáctičlenném zastupitelstvu.

 

14:27

Koalici mají sestavenou už i v Jaroměři na Náchodsku. V příštím volebním období jej povede seskupení Volby pro město (VPM), ANO, KSČM a ČSSD. Dohromady tak budou mít čtrnáct mandátů z jedenadvaceti. V čele města stane opět Jiří Klepsa (VPM), jehož strana volby vyhrála. Jediným koaličním nováčkem je hnutí ANO, ostatní strany vedly Jaroměř už v předešlém období.

Do zastupitelstva znovu usedne také osm zastupitelů Jaroměře, kteří v září stáli před soudem kvůli údajně nevýhodnému prodeji hospody. Podle obžaloby zastupitelé prodejem restaurace způsobili městu škodu 1,7 milionu korun. Okresní soud v Náchodě v polovině září jejich trestní stíhání zastavil. Zdůvodnil to promlčením žalovaného trestného činu.

 

14:13

Nováček v brněnském zastupitelstvu, hnutí Žít Brno, plní první předvolební slib. Požádalo všechny městské firmy o seznam smluv uzavřených za poslední čtyři roky. Hodlá je uveřejnit na internetu, aby do nich mohli nahlédnout občané, řekla nově zvolená zastupitelka Hana Kašpaříková (Žít Brno).

Hnutí zatím zažádalo o seznam smluv za poslední volební období. "Chceme vědět, jaké smlouvy společnosti uzavřely a s kým jsou v kontaktu. Firmy se tvářily jako soukromé, ale plynou přes ně peníze lidí, kteří mají právo vědět, co se děje. Tímto krokem zahajujeme otevření radnice," sdělila Kašpaříková. Žít Brno chce smlouvy uveřejňovat na svém webu.

Foto: facebook CHCU Žít Brno
14:01

Trutnovští bezpartijní kandidáti za TOP 09 se bouří proti koalici s vedoucí pozicí ODS. Celkem devatenáct kandidátů označilo vstup dvou členů TOP 09 do koalice za pohrdání programem strany i nezávislými kandidáty. Podle Jiřího Řehůřka jde o nedorozumění, jiná koalice podle něj ve městě složit nešla. "Byla možná jen koalice s podporou KSČM, což TOP 09 akceptovat nemůže. A zůstat v konstruktivní opozici je velmi slabá pozice," uvedl.

13:41

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) podal kvůli negativní předvolební kampani namířené vůči jeho osobě trestní oznámení na neznámého pachatele. Podezření na jejich autora prý ale má. Na falešných plakátech s logem TOP 09 ho kritizoval předseda strany Karel Schwarzenberg. Plakátů bylo podle starosty asi dvacet tisíc a jejich autor je nechal roznést do všech schránek.

13:12

Radnice ve Zlíně by měla mít sestavenou koalici začátkem příštího týdne. Primátor a lídr vítězného STANu (Starostové a nezávislí) Miroslav Adámek vyzval k jednání o koalici druhé ANO, které nabídku přijalo. Vítězná strana však stále váhá, zda nepřizve také sociální demokraty.

Podle Adámka se strana shoduje v programu více s Babišovým hnutím. Lídra hnutí ANO Patrika Kamase a primátora však spojuje také zlínský hokejový klub. Adámek je jeho prezidentem, Kamas jednatelem.

Foto: archiv Miroslava Adámka
13:00

K rezignaci Tomáše Hudečka, Jiřího Vávry a Evy Vorlíčkové se přidal také bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma, který v roce 2010 vedl vítěznou kandidátku TOP 09 v Praze.

Foto: Ludvík Hradilek
12:50

Litvínovská pobočka hnutí ANO by chtěla sestavit koalici ve spolupráci s KSČM a STAN (Starostové a nezávislí). Hnutí Andreje Babiš zde zvítězilo a získalo pět mandátů. "Po prvním kole jednání se všemi subjekty se nám jako nejpřirozenější potenciální partneři jeví KSČM a STAN, stále jsme ale teprve na začátku," uvedla jednička litvínovského ANO Kamila Bláhová. Jednou z priorit hnutí je zachování limitů těžby hnědého uhlí. Právě v tomto bodě se ANO neshodne s ČSSD, což brání povolební spolupráci.

12:32

Pražská radní za TOP 09 Eva Vorlíčková kvůli situaci ve straně rezignuje na členství v TOP 09. V rezignačním dopise uvedla, že s nechutí sleduje dění uvnitř strany. "S politickou stranou, jejíž vedení bagatelizuje "náhodná setkání" svých vlivných členů s pověstnými pražskými kmotry, nechci mít nadále nic společného," uvedla Vorlíčková. Podle ČTK se k odchodu chystají i další členové.

12:07

Jičínská radnice sestavila koalici. V jedenadvacetičlenném zastupitelstvu bude spolupracovat hnutí ANO, Sdružení pro Jičín, Volba pro město, ČSSD a TOP 09. Dohromady budou mít těsnou většinu jedenácti hlasů. Vítězné ANO získalo post starosty, měl by se jim stát advokát Jan Malý.

Posledních dvacet let v Jičíně vládla ODS, která nyní míří do opozice. Kromě ní a KSČM zřejmě zůstanou v opozici i nová uskupení Patrioti pro Jičín a Jičínský demokratický klub, za něž se do zastupitelstva nyní dostalo pět lidí, kteří v minulosti kandidovali za ODS. 

12:00 ikona ODS online

ODS v Jablonci nad Nisou hrozí, že skončí v opozici a ztratí primátorské křeslo. Klub ČSSD se zde totiž dohodl, že nepůjde s vítěznými občanskými demokraty do koalice. "Nesouhlasili jsme s tím, co se tady v minulosti dělo, a otevřená spolupráce s ODS by byla v rozporu s tím, co jsme slíbili v předvolební kampani," uvedl lídr sociálních demokratů Pavel Svoboda.

Vítězná ODS získala v třicetičlenném zastupitelstvu sedm mandátů, stejně jako hnutí ANO. ČSSD a Změna pro Jablonec získala po čtyřech křeslech,  tři získalo uskupení Domov nad Nisou, které poslední čtyři roky ve městě spolu s ODS vládlo. Po dvou zastupitelích má Nová budoucnost pro Jablonec a TOP 09, jednoho zastupitele budou mít komunisté.

11:48

Prezident Miloš Zeman nebyl z rezignace Tomáše Hudečka a Jiřího Vávry (TOP 09) překvapen. "Vzhledem k tomu, že TOP 09 ztratila polovinu mandátů, což je tragický debakl, tak se tomu nedivím, podle mě je to dokonce jejich povinnost. TOP 09 byla jediná strana, která založila svou kampaň na útocích na prezidenta. Jak je vidět, tak to nefunguje," uvedl.

Foto: Vojtěch Marek
11:36

Vítězné hnutí ANO ve Dvoře Králové nad Labem vyjednává o vzniku široké koalice. Podle lídra kandidátky Jana Jarolíma by se o její podobě mohly strany dohodnout na začátku příštího týdne.

Jarolím však odmítá koalici, která by měla v jednadvacetičlenném zastupitelstvu těsnou většinu. "Důležitá je pro nás názorová shoda v co největší části zastupitelstva. Čím širší koalice, tím podle mého lepší," uvedl.

Dvoru Králové dosud vládla koalice ČSSD a ODS, starostkou je Edita Vaňková (ČSSD).

11:25

Brněnské zastupitelstvo bude mít více žen. Po komunálních volbách bude mezi pětapadesáti členy třináct žen, o dvě více než v minulém volebním období. "V zastupitelstvu zasednou čtyři ženy za vítězné hnutí ANO, dvě zastupitelky bude mít Žít Brno a Strana zelených a po jedné KDU-ČSL, ODS, TOP 09, ČSSD a KSČM. Brno je jediným statutárním městem, kde bude za každou stranu v zastupitelstvu alespoň jedna žena," uvedla Veronika Šprincová z Fóra 50 %.

Celostátně po volbách vzrostla účast žen v zastupitelstvech z 26 na 27 procent. Více jich bude mít také Praha nebo Olomouc.

11:18

TOP 09, Strana zelených (SZ), KDU-ČSL, ČSSD a Česká pirátská strana se domluvily na vytvoření koalice na radnici Prahy 5. Vítězné hnutí ANO tak skončí v opozici. Starostou by měl být člen nejsilnější koaliční strany, tedy TOP 09.

10:48

V Novém Městě nad Metují na Náchodsku se na vytvoření koalice dohodli zástupci Volby pro Nové Město, KDU-ČSL, ČSSD a Východočeši. Podle dohody by měl stát v čele radnice další čtyři roky lídr kandidátky Volba pro Nové Město a starosta Petr Hable. "Koalice je dohodnutá, nyní ještě jednáme o obsazení místa místostarosty, ale to už je jen nepatrný krůček," řekl Hable.

10:46

Primátor Prahy Tomáš Hudeček a náměstek Jiří Vávra po vzájemných sporech nabídli rezignaci na členství ve straně. Vedení TOP 09 ji přijalo. TOP 09 skončila ve volbách v Praze těsně druhá za vítězným hnutím ANO. Vávra tento výsledek označil za prohru TOP 09. Už v pondělí naznačil, že je na vině lídr, tedy Hudeček. Více si přečtěte ZDE.

hudeček
hudeček | Foto: DVTV
10:32

Dobré dopoledne z pražské redakce Aktuálně.cz. I dnes pro vás budeme sledovat vyjednávání po víkendových komunálních volbách.

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 16. 10. 2014 0:01
 

Právě se děje

Další zprávy