Živě: Babišovu vládu, která by pokračovala bez důvěry, bychom poslali k soudu, oznámili Piráti

Živě
Ve volbách do Poslanecké sněmovny suverénně zvítězilo hnutí ANO, druhá byla ODS, třetí a čtvrté místo obsadili piráti a SPD. Jedinou dvoučlennou koalici by sestavilo ANO s ODS, která to ale kategoricky vylučuje. Ve sněmovně je rekordních devět stran, křesla získaly i KSČM, KDU-ČSL, TOP 09 (s historicky nejmladším poslancem Dominikem Ferim) a STAN. Povolební vyjednávání stran sledujeme on-line.
Ivan Bartoš.
Ivan Bartoš. | Foto: Economia
Živě
Aktualizovat reportáž
18:22

Dosavadní předseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvítal rozhodnutí Mirka Topolánka bojovat v lednu o prezidentské křeslo. 

Jako velké plus vnímá hlavně jeho politické zkušenosti. "Je určitě dobře, že do hry vstoupil kandidát s reálnými politickými zkušenostmi." sdělil pro Aktuálně.cz

Pokud bude Topolánek hledat podporu ve sněmovně, Kalousek mu ji svým podpisem dá.

17:05

Exministr a bývalý předseda ODS Mirek Topolánek chce kandidovat na prezidenta. Potvrdil to pro server Blesk.cz. Pro úspěšnou nominaci potřebuje získat podporu 20 poslanců, nebo deseti senátorů. 

Podporu by mohl najít u senátorů ODS, mezi něž kdysi patřil. Podle předsedy strany Petra Fialy zveřejní ODS svou strategii pro prezidentské volby po neděli.

Informace o možné Topolánkově kandidatuře se v médiích objevily už v minulých dnech.

15:40

"Piráti jsou představitelé nové počítačové éry. Tím se stávají sympatickými pro mladou generaci, která věří počítačům daleko víc, než pirátům," tvrdí v rozhovoru pro Aktuálně.cz Petr Piťha - kněz, exministr školství a poradce kardinála Dominika Duky. 

V rozhovoru hovoří i o Andreji Babišovi nebo stavu české společnosti po listopadu 89.

14:02 ikona ODS online

ODS po neděli prozradí strategii pro lednové prezidentské volby, řekl předseda strany Petr Fiala. Podporu žádnému z kandidátů ani za svou osobu nevyjádřil. Prozradil pouze to, že ambicí občanských demokratů je zabránit znovuzvolení Miloše Zemana. 

V médiích se začalo v posledních dnech spekulovat také o kandidatuře bývalého premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka na základě nominace senátorů ODS. "Na takto položenou otázku musím, odpovědět, že NE," uvedl Topolánek v textové zprávě na dotaz ČTK, zda je pravdivá informace, že zvažuje kandidaturu, a to s podporou senátorů ODS. Sám Fiala se k těmto spekulacím dnes odmítl vyjádřit.

13:00 ikona ODS online

Předseda ODS Petr Fiala označil za reálnou hrozbu, že menšinová vláda Babiše bez důvěry dolní komory vznikne vzhledem k tomu, že Zeman a Babiš vytvořili mocenský pakt. Podle Fialy je to absurdní, proti duchu ústavy i proti smyslu parlamentní demokracie.

Babiš se podle Fialy za dva týdny od sněmovních voleb reálně nepokusil vytvořit většinovou vládu. Fiala ve shodě s Bartošem poukázal na to, že některé strany by byly ochotny ke koaliční vládě s ANO, pokud by v čele kabinetu nebyl Babiš, jemuž hrozí trestní stíhání kvůli dotačnímu podvodu v kauze Čapí hnízdo.

Petr Fiala po schůzi se STAN
Petr Fiala po schůzi se STAN | Foto: Tomáš Cetkovský
12:56

Pokud by prezident Miloš Zeman nechal vládnout ohlášený menšinový kabinet Andreje Babiše (ANO) bez důvěry Sněmovny a vyhlášení předčasných voleb, obrátili by se Piráti na Ústavní soud.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš to v neděli prohlásil v pořadu Partie televize Prima.

"Pokud by nastala nějaká taková situace a nebylo by možné ani hlasy 120 poslanců tu Sněmovnu rozpustit a záviselo by na prezidentovi, zda takovou vládu bez důvěry nechá, nebo ne, bylo by správné jít tou ústavní stížností a prostě donutit pana prezidenta k tomu kroku," uvedl Bartoš.

18:12

Pražská TOP 09 nominuje na předsedu strany Jiřího Pospíšila. Rozhodl o tom v sobotu krajský sněm této strany. O jiném potenciálním kandidátovi delegáti nehlasovali. Nové celostátní vedení bude strana volit na sněmu koncem listopadu. 

Europoslanec Jiří Pospíšil se stal členem TOP 09 minulý týden, na kandidátce strany byl jako nestraník zvolen do Evropského parlamentu a krajského zastupitelstva.

Sněm rozhodl i o dalších nominantech do vedení strany, post první místopředsedkyně bude obhajovat Markéta Pekarová Adamová.

17:33

V šesti českých obcích, kde se pro neshody rozpadla zastupitelstva, se konají mimořádné komunální volby. Volební místnosti se zavírají ve 22 hodin. Účast je značně rozdílná, zatímco v Hradcích na Českobudějovicku odvolilo už 60 procent voličů, v Tuřanech na Kladensku byl zájem zhruba poloviční. Obyvatelé Klů na Mělnicku míří letos k obecním volbám už podruhé, O sedm míst v zastupitelstvu zde tentokrát soupeří pět uskupení.

17:02

Současný předseda pražské TOP 09 Martin Dlouhý sice po neúspěšných sněmovních volbách, kdy strana ztratila 19 mandátů a má nyní jen 7 poslanců, udržel svou pozici, ale je možné že o ni přijde již počátkem příštího roku. Účastníci sobotního krajského sněmu si totiž odhlasovali, že do 4. února příštího roku svolají mimořádný sněm, na kterém se bude hlasovat o výměně vedení. Šéf zastupitelského klubu strany na pražském magistrátu Václav Novotný ale tvrdí, že kritici nepřinesli žádné konstruktivní návrhy. Zatím nezaznělo, kdo by mohl proti stávajícímu předsednictvu kandidovat.

16:40

Většinou diplomaticky a vyhýbavě se stavějí poslanci za ANO k obratům nově zvoleného kolegy Vladimíra Hlavatého, který chce znovu bojovat o senátorský post. O ten přišel, když byl zvolen poslancem a prezident v jeho senátním okrsku tak musel vypsat nové volby. Podívejte se na anketu.

14:56

Kandidaturu na předsedu TOP 09 zváží místostarosta Prahy 11 Jakub Lepš. Reagoval tak na slova čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který jej na dnešním sněmu pražské organizace strany označil za vhodného kandidáta.

Jako o dalších jménech se mluví o bývalém ministrovi spravedlnosti Jiřím Pospíšilovi a europoslanci Luďkovi Niedermayerovi, který dnes ohlásil vstup do strany. V pátek oznámila kandidaturu na předsedkyni strany bývalá pražská radní Ludmila Štvánová, naopak jí odmítla místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

13:39

Luděk Niedermayer vstupuje do TOP09, která se jen těsně dostala do sněmovny a má projít změnami. Niedermayer své rozhodnutí oznámil na sobotní krajském stranickém sněmu v Praze. 

Jedenapadesátiletý Niedermayer dosud v Evropském parlamentu působil za TOP 09 jako nestraník. Někdejší viceguvernér České národní banky Niedermayer bývá v médiích spolu s europoslancem Jiřím Pospíšilem zmiňován jako možný uchazeč o post předsedy TOP 09.

Dosavadní šéf TOP 09 Miroslav Kalousek již oznámil, že funkci obhajovat nebude. Strana v letošních sněmovních volbách získala pouze sedm mandátů, zatímco v minulém období měla 26 křesel.

12:40

Největší emoce a debaty, které z týdne přetrvávají i o víkendu, vyvolal nově zvolený poslanec za ANO Jiří Hlavatý. Kvůli zvolení přišel o své senátorské křeslo. Chce se do něj však v lednu znovu vrátit v doplňkových volbách.

12:27

Redakce se podívala detailně pod ruce novým poslancům z SPD Tomia Okamury. Omrkněte poslance, kteří mají proruské názory a často šíří dezinformace.

19:37

Přímou volbu předsedy, která nebyla zatím vyzkoušena, bude možné uskutečnit někdy v budoucnu, ve stabilnější době, řekl  místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Sám zatím nepotvrdil, jestli se o funkci ve vedení strany bude znovu ucházet. Sjezd podle něj musí zvolit "nové vedení, razantní vedení". Do vedení nebude kandidovat neúspěšný volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek. Možnou kandidaturu do čela ČSSD nevyloučil bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola, podmínil ji ale zájmem členské základny. Naopak bývalý místopředseda, poslanec a exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek do vedení ČSSD kandidovat nebude.

19:30

Mimořádný sjezd ČSSD by se měl místo původně avizovaného dubna konat už 18. února v Hradci Králové, navrhlo v pátek předsednictvo strany. Volba předsedy nebude přímá, což preferoval statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec, ale jako v minulosti budou hlasovat o předsedovi a místopředsedech delegáti sjezdu. Lídrem nemůže být nikdo z nestraníků, stanovy by kvůli tomu totiž bylo možné změnit nejdříve právě na sjezdu a změnu by pak bylo třeba zaregistrovat na ministerstvu vnitra.

18:49

Předsedou sněmovny by podle Milana Chovance neměl být zástupce hnutí ANO. Pokud by totiž kabinet nezískal dvakrát po sobě důvěru, předsedu vlády by navrhoval on. "Musíme se zamyslet, jestli není šance zvolit jinou osobu než pana Vondráčka, a to z ústavních důvodů, protože pokud bude zvolen zástupce ANO, znamená to tři pokusy pro ANO," řekl Chovanec. "Samozřejmě síla patnáctičlenného klubu není tak velká, abychom mohli partnerům nabídnout rozhodující hlasy pro volbu či nevolbu konkrétní osoby," dodal.

18:40

Bývalá pražská radní Ludmila Štvánová ohlásila kandidaturu na post předsedkyně TOP 09. Členkou strany je od roku 2010. Její členy chce sjednotit a získat zpět ztracené voliče, uvedla. "Jsem odhodlaná přivést TOP 09 do Strakovy akademie jako nejsilnější pravicovou stranu. Musíme hledět dopředu. Je nezbytně nutné vytvořit takový program, který osloví širší spektrum liberálně konzervativních voličů, demokratů, hrdých Čechů, silně proevropsky orientovaných," řekla Štvánová.

18:32

Chovanec neuvedl, zda se bude o post předsedy ČSSD na únorovém sjezdu ucházet. "Moje jediná ambice je dovést sociální demokracii do bezpečného přístavu jménem sjezd. Rozhodnou krajské organizace, které nominují," řekl a dodal, že sjezd musí zvolit "nové, razantní vedení".

18:30

Podle Milana Chovance se novým předsedou ČSSD nebude moci být některý ze současných nestraníků. Stanovy by kvůli tomu totiž bylo možné změnit nejdříve na únorovém sjezdu sociálních demokratů a změnu by pak bylo třeba zaregistrovat na ministerstvu vnitra. "Není možné, aby se stanovy aplikovaly přímo na sjezdu," uvedl.

18:25

Vyjádření Hlavatého o financování doplňujících voleb rozzlobilo i předsedu Senátu Milana Štěcha. Podle něj je celá kauza trapná a tento trapas s každým Havatého dalším výrokem narůstá. "Pan Hlavatý se tak vlastně přiznává k tomu, že chtěl své voliče de facto podvést a že si jich neváží," napsal v tiskové zprávě. "Doufám, že toto martyrium není startem nové politické kultury, kterou slibovalo hnutí ANO. To ale musejí zhodnotit voliči, kteří budou mít v tomto případě konečné slovo," dodal.

18:14

Kvůli Jiřímu Hlavatému se budou konat doplňující volby do Senátu, finanční náklady s nimi spojené ale nést nechce. Podle něj za volby mohou voliči, kteří ho kroužkovali.

17:00

Většinu stížností poslali Nejvyššímu správnímu soudu voliči, nejméně dvě jsou však od politických stran - Zelených a SPR-RSČ Miroslava Sládka. Zelení poukazují na různou praxi připočítávání preferenčních hlasů a žádají o překontrolování hlasů ve čtyřech okrscích v Plzni, Sušici, Měčíně a Nýrsku. Tvrdí, že komise tam automaticky udělovaly čtyři preferenční hlasy prvním čtyřem kandidátům, i když voliči na konkrétním lístku nikoho nezakroužkovali.

Nejméně deset voličů z různých koutů Česka kritizuje skutečnost, že ve sněmovních volbách nemohou o hlasy usilovat nezávislí kandidáti. Některým vadí třeba zobrazování zbraní a výzvy k násilí ve volební kampani.

O všech volebních stížnostech musí soud rozhodnout do 20 dnů poté, kdy je obdržel.

16:38

Chovanec zároveň oznámil, že na sjezdu dojde ke změně stanov ČSSD. "Chceme být stranou rychlejší, akceschopnější, modernější," řekl.

16:34

Milan Chovanec na tiskové konferenci ČSSD oznámil, že sociální demokracie svolá na 18. února mimořádný sjezd v Hradci Králové. K tomuto datu skončí mandáty vedení strany. Přímou volbu předsedy strany odmítl, protože není vyzkoušená a mělo by se k ní přistoupit až ve stabilnější situaci strany.

16:21

Nejvyšší správní soud obdržel 61 podnětu spojených se sněmovními volbami. Před čtyřmi roky jich bylo 42. Rozhodnout chce před první schůzí sněmovny.

15:55

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola nevyloučil, že by se mohl ucházet o funkci v čele ČSSD. Stejně jako těsně po volbách to však podmínil zájmem členské základny. "Jsem schopen dát k dispozici veškeré své síly, ale nehodlám se vlamovat do zavřených dveří," řekl. Lídři ČSSD v květnu vyškrtli Zimolu z jihočeské kandidátky do Sněmovny s odkazem na kauzu rekreační chaty na Lipně, kvůli níž předtím opustil post hejtmana. Na protest proti jeho vyškrtnutí odešla z listiny řada dalších kandidátů.

15:44

Česko není v tuto chvíli způsobilé k zavedení přímé demokracie včetně obecného referenda. Prozatím se totiž vůbec nezabývalo otázkami, zda vůbec a v jakých případech všelidové hlasování potřebuje. Na debatě k 25 letům od vzniku ústavy to dnes uvedl předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Přímou demokracii prosazuje zejména čtvrtá nejúspěšnější strana sněmovních voleb SPD, po jejích prvcích volají i další strany a hnutí.

"Trochu mě iritují slogany o tom, abychom zavedli systém přímé demokracie, protože předbíhají mnohem důležitější úvahy o tom, kdy, za jakých okolností, v jakém rozsahu a s jakými účinky ho potřebujeme - a o tom se diskuse vůbec nevede," konstatoval Rychetský. "Nejsem absolutní nepřítel referenda, ale k takové zásadní změně nejsme způsobilí, neboť ani jedna ze zásadních otázek nebyla zodpovězena," dodal.

15:19

Dlouhodobé fungování vlády bez důvěry není podle úřadujícího šéfa ČSSD Milana Chovance přípustné. Ministr vnitra to řekl novinářům před jednáním předsednictva sociální demokracie. "Česko by si variantu, kterou naznačil prezident Miloš Zeman, nezasloužilo," uvedl Chovanec. Kabinet bez důvěry by podle Chovance čelil mimo jiné problémům při jednáních se zahraničními partnery a v Evropské unii.

15:01

Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec před pátečním jednáním špiček strany řekl, že preferuje, aby příštího šéfa strany vybrali všichni členové sociální demokracie. Volební lídr strany Lubomír Zaorálek naopak při příchodu na zasedání předsednictva ČSSD řekl, že upřednostňuje, aby o předsedovi hlasoval standardně sjezd. To by umožnilo hlasovat dřív, pro což se vyslovili i místopředseda strany Jan Birke či šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Chovanec je pro přímou volbu předsedy, protože nový lídr ČSSD bude potřebovat silný mandát. "Sociální demokracie potřebuje silnou osobnost ve svém čele, měli bychom o tom rozhodnout všichni členové," řekl.

14:48

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš si nedokáže představit, že by vláda bez důvěry fungovala celé čtyřleté volební období. Reagoval tak na výroky prezidenta Miloše Zemana, který naznačil, že by kabinet hnutí ANO vládl, přestože by ve sněmovně nezískal důvěru. Babiš v úterý dostal od Zemana pověření jednat o sestavení vlády, dnes vyjádřil přesvědčení, že jeho kabinet důvěru získá.

"Názor pana prezidenta respektuji, já ale touto cestou jít nechci. Doufám, že důvěru vládě se nám podaří získat. Nechci vyvolávat spory o interpretaci ústavy a nedokážu si představit, že by tu byla vláda bez důvěry celé čtyři roky," napsal Babiš.

13:52 ikona ODS online

Kupka zdůraznil, že ODS chce opět jednat se všemi kluby o tom, aby se předsedou sněmovny stal Petr Fiala. "I přesto, že se některé kluby stavěly k našemu návrhu zdrženlivě, chceme s nimi o podpoře Petra Fialy znovu jednat. To, co se zde odehrává a jak pan prezident ohýbá Ústavu ČR, je nestandardní a my mu tuto svévoli nesmíme umožnit. Třetí pokus o sestavení vlády nesmí mít v rukou hnutí ANO. Nominace Petra Fialy do čela sněmovny není žádným obchodem, ale nabídkou, jak těmto dvěma nedat do rukou absolutní moc," vysvětlil Kupka.  

13:50 ikona ODS online

"Výroky pana prezidenta o tvůrčím přístupu k ústavě jsou pro nás nepřijatelné a jen potvrzují mocenský pakt Zeman-Babiš, který od samého začátku plánoval menšinovou vládu bez důvěry Poslanecké sněmovny. Menšinová vláda má být řešením ve chvíli, kdy selžou všechny předchozí snahy o vytvoření vlády většinové. Andrej Babiš se ale o sestavení vlády s důvěrou sněmovny ani nepokusil. Pár dnů po volbách sdělil, že jediným řešením je menšinová vláda," prohlásila Udženija.

13:44 ikona ODS online

Vláda Andreje Babiše bez důvěry zmrzačí zbytky důvěry lidí v politiku.

13:39 ikona ODS online

"Žádná vůle o sestavení vlády na straně Andreje Babiše není," řekl místopředseda ODS Martin Kupka

13:37 ikona ODS online

"Naše země není Zemanova laboratoř," řekla Alexandra Udženija a zopakovala, že ODS navrhne do čela sněmovny Petra Fialu.

11:07

Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem obhajoval svůj postup při sestavování vlády a zmínil se o otázce předčasných voleb.

Zeman: Nechci po Babišovi 101 hlasů, protože by ho vydírali kvůli korýtkům

2:11
Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem obhajoval svůj postup při sestavování vlády a zmínil se o otázce předčasných voleb. | Video: TV Barrandov
10:38

Nově zvolený poslanec za hnutí ANO Adam Kalous zřejmě ve funkci starosty Jeseníku setrvá do konce volebního období. Starosta sice po volbách naznačoval, že může z čela radnice odejít, koaliční partneři i vedení jeho hnutí se však podle něj přiklání k tomu, aby ve funkci zůstal, řekl Kalous. Podle něj výzva vedení hnutí ANO, aby poslanci nekumulovali funkce, mířila především na hejtmany. V Olomouckém kraji je to případ hejtmana a poslance Ladislava Oklešťka.

10:34

Bývalý místopředseda ČSSD, bývalý poslanec a exhejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek nebude kandidovat do vedení ČSSD. Hašek odešel z vedení strany před čtyřmi lety a letos na kandidátce chyběl. ČSSD v říjnových sněmovních volbách propadla a skončila až šestá, teď zvažuje odchod do opozice. Hašek ale varuje, že odchod do opozice může stranu také pohřbít. Podotkl, že ČSSD nebude nejsilnější opoziční stranou, jak bývala zvyklá, a je otázka, zda bude umět získat pozornost. Zdůrazňuje ale, že tím nenabádá k účasti ve vládě.

"O kandidatuře na sjezdu neuvažuju. Hodlám se věnovat rodině a profesi, kde mám pracovní závazky," zdůraznil Hašek.

8:48

Předsednictvo sociální demokracie bude v pátek v Praze řešit aktuální situaci po volbách do sněmovny, ale především budoucnost strany. Úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec předloží návrhy, aby se sjezd, který by měl zvolit nové vedení, konal v únoru, či dubnu. Řada regionů se v posledních dnech vyslovuje pro konec současného vedení strany a brzký výběr nového.

8:47

Vážení čtenáři, začíná třináctý povolební den. Veškeré dění i nadále sledujeme on-line.

18:33

Řada regionů se v posledních dnech vyslovuje pro konec současného vedení strany a brzký výběr nového. "Chci všechny opět ujistit, že svolání mimořádného sjezdu strany automaticky znamená, že celé vedení strany na sjezdu skončí," zopakoval dnes statutární místopředseda strany. Znovu také uvedl, že jeho hlavní ambicí je dovést ČSSD do sjezdu a předat ji nově zvolenému vedení v co nejlepším stavu.

18:31

Úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec napsal spolustraníkům dopis. "Jsem přesvědčen o tom, že je potřeba změnit stranické stanovy, aby byla ČSSD méně těžkopádná, aby dokázala rychle reagovat na všechny okolní podněty," napsal Chovanec. Nové vedení sociální demokracie by podle něj mělo více a lépe komunikovat s jejími členy, a to například pomocí rychlých anket k celostátním, krajským i komunálním tématům.

17:46

Poslechněte si ta nejdůležitější vyjádření šéfa pirátů Ivana Bartoše po jednání s prezidentem Zemanem v Lánech.

Pirát Bartoš u Zemana: Prezident se ptal, zda uvítáme předčasné volby

1:55
Šéf Pirátů Ivan Bartoš se poprvé setkal s prezidentem republiky Milošem Zemanem. V Lánech mu zopakoval, že jeho strana míří do opozice. | Video: František Grossmann
16:44

"My pevně věříme a doufáme, že nedojde k žádným nestandardním domluvám mezi prezidentem republiky a Andrejem Babišem, že by tady vládla nepřiměřeně dlouhou dobu vláda bez důvěry. To by bylo na hraně ústavnosti," řekl Okamura. Vyjádřil přitom obavy z toho, že by vláda bez důvěry mohla ovlivňovat vedení policie nebo státního zastupitelství.

16:43

Šéf SPD zároveň předpokládá, že by Babiš měl dostat možnost požádat sněmovnu o důvěru, přestože poslanci hnutí mu ji dát nehodlají a nechystají se ani v době hlasování odejít ze sálu.

16:41

Tomio Okamura po jednání s TOP 09 prohlásil, že nepřistoupil na Kalouskův návrh na bojkot sněmovny. "My chceme, aby Poslanecká sněmovna začala co nejrychleji pracovat," řekl. Zopakoval, že SPD podpoří na předsedu sněmovny Radka Vondráčka (ANO).

16:13

Bartoš spolu se šéfem pirátských poslanců Jakubem Michálkem Zemanovi přivezli čtečku elektronických knih se svým programem a knihou Všichni nekradou. "On řekl, že knihu i program četl v papírové podobě, které jsou mu milejší," řekl Bartoš.

16:11

Bartoš si se Zemanem notoval například ohledně kauzy OKD. "My i na jednáních s jinými politickými stranami apelujeme na vznik komise na vyšetření historie celé kauzy OKD, to se u prezidenta setkalo se sympatiemi," řekl. Během necelé hodiny a půl dlouhé schůzky také Piráti představili hlavě státu historii své strany.

16:00

Ivan Bartoš reflektuje povolební jednání se Zemanem. 

15:51

Poslankyně Taťána Malá zůstává i nadále náměstkyní hejtmana Jihomoravského kraje Bohumila Šimka (ANO). Malá se ale vzdá své funkce předsedkyně Klubu krajských zastupitelů ANO.

15:39

"Bavili jsme se hodinu a půl nad různými tématy, a v každých těch tématech on byl v obraze," zhodnotil Bartoš Zemanův přehled.

15:38

Schůzka trvala hodinu a půl.

15:34

"Je to člověk který má věk a náročnou pozici, tak adekvátně," odpověděl Bartoš na dotaz, v jaké kondici Zeman podle něj je.

15:32

Bartoš řekl, že i ze schůzky s prezidentem zveřejní zápis, jak je jejich zvykem. "Možná vynecháme ty humorné momenty, jako jsou právě diferenciální rovnice," dodal.

15:30

"Je to zatěžující pro občany i pro rozpočet," odmítl Bartoš případné předčasné volby.

15:29

Kromě politiky Bartoš se Zemanem řešili i diferenciální rovnice.

15:29

Zeman podle Bartoše akceptoval rozhodnutí pirátů, že budou v opozici. "Pan prezident zopakoval doporučení, aby se piráti účastnili na vládě Andreje Babiše. My jsme představili svou strategii a vysvětlili jsme mu důvody, proč piráti po těchto volbách skončí v opozici," uvedl Bartoš. Piráti vylučují spolupráci s Babišem mimo jiné kvůli vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, ve které kromě šéfa ANO figuruje také místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. 

15:28

Bartoš novinářům popisuje, o čem mluvil s prezidentem v Lánech. Vysvětlil mu, proč piráti půjdou do opozice.

15:11

Předseda pirátů Ivan Bartoš poprvé jedná v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Pak předstoupí před novináře.

Předseda pirátů Ivan Bartoš přijel na jednání s prezidentem Miloše Zemanm do Lán.
Předseda pirátů Ivan Bartoš přijel na jednání s prezidentem Miloše Zemanm do Lán. | Foto: ČTK
14:28

Europoslanec Pavel Telička má o kvalitách budoucího ministra průmyslu jasno.

14:17

Ustavující schůze nové Sněmovny začne v pondělí 20. listopadu. Potvrdil to bývalý předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD). Na stejný den svolal prezident Miloš Zeman zasedání sněmovny, které je stálé. Označuje celkovou činnost dolní komory mezi volbami, v jejímž rámci se konají jednotlivé schůze.

"Schůzi svolám na pondělí 20. listopadu," napsal Hamáček, který tak učiní ze zákona. Bývalý předseda ustavující schůzi svolává, pokud je opět zvolen. Schůzi potom zahajuje a až do zvolení nového předsedy dolní komory ji také řídí.

14:11

K únorovému, nebo dubnovému termínu mimořádného sjezdu v pátek nasměruje sociální demokracii jednání předsednictva strany. Obě varianty kolegům předloží úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec, který v posledních dnech čelí spolu s celým užším vedením řadě výzev k rezignaci od regionálních organizací. Vedení plánuje stranu dovést ke sjezdu, který bude vybírat nové lídry. Kraje také většinou žádají, aby se sjezd uskutečnil co nejdříve, mimo jiné kvůli komunálním volbám.

14:10

Nejvyšší správní soud se při přezkoumávání volebních stížností bude zabývat také způsobem připočítávání preferenčních hlasů. Na různou praxi v konkrétních okrscích poukazuje ve stížnosti Jiří Anderle z Domažlicka, předseda Demokratické strany zelených.

Anderle konkrétně žádá přepočítat hlasy ve čtyřech okrscích v Plzni, Sušici, Měčíně a Nýrsku. Tvrdí, že komise tam automaticky udělovaly čtyři preferenční hlasy prvním čtyřem kandidátům, i když voliči na konkrétním lístku nikoho nezakroužkovali.

13:08

Jako o možné kandidátce na ministryni obrany spekulovala média o současné ministryni pro místní rozvoj Karle Šlechtové (za ANO). Ta ale nechtěla komentovat, zda bude pokračovat na svém ministerstvu, nebo bude mít zájem o jinou pozici ve vládě.

13:07

Podle spekulací médií hledá Babiš kandidáta na ministra obrany, protože dosavadní ministr Martin Stropnický (ANO) by měl vést českou diplomacii. Generál Jiří Šedivý řekl, že na post ministra obrany nesměřuje. Pozice by se podle něj nedala sloučit s jeho podnikáním. Generálporučík Miroslav Žižka, který se v létě vrátil z vysoké bruselské funkce a na konci roku odejde z armády, řekl, že ho nikdo s nabídkou na řízení ministerstva obrany neoslovil.

13:05

 Lidé, o nichž se spekuluje jako o možných budoucích ministrech, často nechtějí komentovat, zda by vstoupili do vlády Andreje Babiše (ANO). Někteří z nich, jako bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý nebo šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček, nemají o působení v kabinetu zájem. Vyplývá to ze zjištění ČTK.

10:51

Členy menšinové vlády, na jejímž sestavení pracuje předseda ANO Andrej Babiš, by mohl být český velvyslanec v USA Hynek Kmoníček, šéf Vojenského zpravodajství Jan Beroun, profesor ústavního práva Aleš Gerloch nebo ekonom Jan Švejnar. Jako jména, o kterých se mluví, je uvádějí dnešní vydání českých deníků. Podle deníku Právo nabídku odmítli šéfka Národního památkového ústavu Naděžda Goryczková a bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

10:44

Rektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, hudební skladatel Ivo Medek, odmítl nabídku stát se ministrem kultury v menšinové vládě, kterou sestavuje předseda ANO Andrej Babiš. Důvody jsou osobní, rodinné i profesní, řekl Medek, jenž je na konci druhého funkčního období v čele akademie.

Medek má malé dítě, nechce se stěhovat do Prahy. "Nehodlám také zastavit svou uměleckou a pedagogickou činnost, opustit svoje studenty," uvedl Medek, kterému je 61 let a patří k předním českým skladatelům, publicistům i organizátorům hudebního života.

10:43

Šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) Karel Havlíček dostal od předsedy hnutí ANO Andreje Babiše nabídku, aby se stal ministrem průmyslu a obchodu, ale odmítl ji.

"Nabídky si velmi vážím, je to velkorysé, nemohu ji ale přijmout. Nikoliv proto, že bych nechtěl pomoci, ale proto, že mi to nedovolují moje aktivity. Jako vlastník několika firem bych byl okamžitě ve střetu zájmu, navíc jsem extrémně vytížen jak v rámci podnikatelského, tak akademického prostředí," napsal Havlíček.

10:42

Vážení čtenáři, začíná dvanáctý povolební den. Veškeré dění i nadále sledujeme on-line.

22:25

Poslední nápad Miroslava Kalouska zablokovat jednání nové Sněmovny názorně ukazuje na to, že on a jiní sice volají "Babišovi a Zemanovi neuhneme", ale ve skutečnosti dělají všechno proto, aby byl ve Strakovce z milosti hradního pána Babiš s menšinovou vládou a na Hradě na další období stejný panovník, píše ve svém blogu na Aktuálně.cz profesor Jiří Chýla. Přečtěte si, co s tím podle něj může udělat šéf ODS Petr Fiala a proč by měl zásadně změnit svou strategii.

21:40

"V poslaneckých lavicích zasedne řada poslanců, kteří zřejmě chtějí nějak podporovat boj proti korupci v širokém slova smyslu. Lze to usoudit z toho, jak hlasovali v minulém období anebo jak se vyjádřili před volbami. Jestli ale získají silné slovo, není vůbec jisté," píše ve svém blogu na Aktuálně.cz Nikola Hořejš z platformy Rekonstrukce státu. Jaké naděje a jaká rizika vidí v nové sněmovně?

21:30

Ostravský výkonný výbor ČSSD požaduje kvůli výsledkům voleb do Poslanecké sněmovny svolání mimořádného sjezdu strany. Zároveň žádá rezignaci všech členů grémia ČSSD a zvolení nového vedení. Řekl to dnes místopředseda ostravské ČSSD Adam Rykala. Obdobné požadavky zaznívají po volebním neúspěchu strany také z dalších městských i krajských organizací. Členové vedení strany dali opakovaně najevo, že dají své funkce k dispozici, sociální demokraté zatím diskutují o tom, zda má být sjezd až v dubnu, či dřív.

"OVV ČSSD Ostrava s politováním sleduje vývoj posledních dní, při němž ČSSD pod vedením Lubomíra Zaorálka, Milana Chovance a Bohuslava Sobotky přišla o více než polovinu voličů oproti roku 2013 a ztratila tak 35 poslaneckých mandátů. Za tento výsledek nese odpovědnost celé grémium ČSSD včetně krajských lídrů," popsal Rykala důvody pro svolání mimořádného sjezdu strany. Podle něj by se měl uskutečnit v co nejkratším možném termínu, který umožňují stanovy.

Foto: Jiří Kropáček, rykala.cz
21:00

Za prohru ve volbách do Sněmovny si strana TOP 09 může sama. V rozhovoru pro ČTK to řekl starosta Prahy 6 za TOP 09 Ondřej Kolář. V Praze 6 skončila TOP 09 ve volbách s více než 16 procenty třetí, jen s malým odstupem na druhé hnutí ANO a první Piráty. V celé republice ale TOP 09 získala jen 5,31 procenta. Podle Koláře nedokázala prodat ve volbách úspěchy svých politiků, kteří jsou ve funkcích na radnicích. "Když máte stranu, která měla potenciál být lídrem opozice, a není vidět, není slyšet, nikdo vlastně ani neví, kteří lidé ji na tom městě zastupují a o čem mluví, tak je to potom těžké," řekl starosta Prahy 6.

Ze začátku vedla TOP 09 kampaň podle Koláře dobře, když se zaměřovala na důležitost setrvání Česka v Evropské unii, kterou je však potřeba změnit. Poté ale převládla negativní kampaň, v čemž vidí Kolář další z důvodů, proč se strana málem nedostala do Sněmovny. "Volič TOP 09, volič pravice, konzervativní volič nebo volič, který chce žít v liberální demokracii, tuší, že populismus je špatný. Není potřeba mu to pořád dokola opakovat," řekl.

20:43 ikona ODS online

Nový poslanec ODS a předseda krajské organizace strany Martin Baxa rezignuje na funkci náměstka hejtmana Plzeňského kraje, kterou vykonává od loňského podzimu. Baxa to oznámil na jednání Regionální rady ODS v Plzni. 

19:59

 Předseda hnutí ANO Andrej Babiš má víceméně jasno o obsazení sedmi až osmi křesel v menšinové vládě.

Ministři životního prostředí Richard Brabec, spravedlnosti Robert Pelikán a dopravy Dan Ťok potvrdili účast v Babišově vládě. Šlechtová zvažuje ministerstvo obrany, uvedla Česká televize (ČT). Jako budoucího ministra zemědělství Babiš připustil prezidenta Potravinářské komory ČR Miroslava Tomana, jako ministryni financí nynější náměstkyni v resortu Alenu Schillerovou a jako šéfku vnitra hejtmanku Karlovarského kraje Janu Vildumetzovou. Ministerstvo práce by měl vést odborník, nominanta už Babiš má, řekl ČT.

19:27

Janu Farskému (STAN) se návrh na zablokování možnosti vzniku menšinové vlády Andreje Babiše příliš nelíbí.

Farský: Kalouskův návrh příliš smysl nedává

1:29
Jan Farský: Kalouskův návrh příliš smysl nedává | Video: František Grossmann
19:22 Ikona KDU-ČSL

Jan Bartošek (KDU-ČSL) si v čele sněmovny nepřeje představitele SPD Tomia Okamury

Bartošek: V čele sněmovny nechci člena xenofobní politické strany

0:26
Bartošek: V čele sněmovny nechci člena xenofobní politické strany | Video: František Grossmann
18:13 Ikona KDU-ČSL

Lidovci jsou připraveni hlasovat pro návrh státního rozpočtu na příští rok, jak jej připravil končící koaliční kabinet Bohuslava Sobotky.

"V případě, že bude ustavena Poslanecká sněmovna a bude to návrh zákona, na kterém se podíleli naši členové vlády, tak jsme připraveni zákon o státním rozpočtu podpořit," řekl novinářům místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

18:04 ikona ODS online

Alexandra Udzenija shrnuje, že dnešní jednání s prezidentem

17:52

Kalouskův návrh na blokování sněmovny působí hloupě a nebezpečně, píše Martin Fendrych.

17:49

Nechat se zvolit a pak spekulovat, kterou z funkcí si vybrat? Přečtěte si komentář Jana Lipolda.

17:44

Poslanci KDU-ČSL, TOP 09 a STAN budou ve Sněmovně spolupracovat na úrovní odborníků jednotlivých klubů. Možné společné nominace kandidátů do vedení dolní komory nebo do výborů musí lidovci ještě projednat.

Po dnešním jednání zástupců těchto seskupení řekli místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek a šéf frakce Starostů Jan Farský.

"Nejedná se o spojování klubů a stran. Každý poslanecký klub bude zasedat samostatně," zdůraznil Bartošek. Budou se ale moci konat i schůzky před každou sněmovní schůzi třeba nad návrhy zákonů. "Nebude to znamenat společné hlasování. Rozhodnutí už bude na každém zvlášť," podotkl Farský.

17:39

Markéta Adamová (TOP 09) dostala ve sněmovně kancelář, kde v minulém volebním období úřadoval Andrej Babiš.

17:28

 Místopředseda ČSSD Jan Birke do předčasného sjezdu strany neodstoupí z funkce. Řekl, že ho k tomu vede podpora, kterou cítí ze strany kolegů z Královéhradeckého kraje, ale také finanční situace strany.

"ČSSD má značné finanční potíže, v momentě, kdy bychom všichni rezignovali, mohli bychom se dostat do složité situace vůči bankám," uvedl.

Zda se na únorovém sjezdu bude o funkci znovu ucházet, se Birke ještě nerozhodl.

16:03

"Měli bychom bojovat za to, abychom měli větší zastoupení v Evropě. Pokud naše vláda vznikne, tak určitě přijdeme s konkrétními návrhy a určitě o nás bude v Evropě slyšet," řekl dále Andrej Babiš. Česko se ale podle Babiše musí zajímat také o celoevropské problémy, aby se nestalo izolovaným ostrovem v EU.

15:57

"Naší prioritou je bezpečí našich lidí. My potřebujeme bojovat za bezpečí Evropanů. Musíme přijít s efektivním řešením, jak zastavit migraci," říká Andrej Babiš.

15:55

"Jsem přesvědčen, že Evropa potřebuje reformu a potřebuje sebereflexi proč vlastně došlo k brexitu, proč nebyla vyřešena otázka migrantů
a proč nebojujeme efektivně proti teroristům? Není důvod, aby v Evropě přicházeli s návrhy pouze velké země jako Německo a Francie," řekl po jednání s Guyem Verhofstadtem Andrej Babiš. Česká republika by podle předsedy hnutí ANO měla být v Evropě aktivnější.

15:46

Plán Miroslava Kalouska (TOP 09) na zablokování možnosti vzniku menšinové vlády v čele s předsedou hnutí ANO Andreje Babiše pokládají Starostové a nezávislí za výkřik do tmy. Novinářům to řekli při příchodu na jednání o sněmovní spolupráci mezi KDU-ČSL, TOP 09 a STAN.

Kalouskův záměr, aby sněmovna nezvolila svého předsedu, díky čemuž by nemohla skončit ustavující, a tedy ani vzniknout Babišova vláda, pokládá Farský za neproveditelný. Postup by podle něj jen posílil prezidenta Miloše Zemana. Předseda hnutí Petr Gazdík podotkl, že pokud by Kalousek takový pokus myslel vážně, předjednal by jej. "Je to výkřik do tmy," tvrdí Gazdík.

15:43 ikona ODS online

Prezident podle Fialy trvá na tom, aby se předsedou sněmovny stal Radek Vondráček z ANO, které vyhrálo volby. "Názor pana prezidenta je, že by měl být předsedou sněmovny reprezentant vítězného hnutí ANO," informoval Fiala, který sám o tuto funkci usiluje.

15:41 ikona ODS online

Prezident Zeman se Fialy ptal, jestli ODS bude kultivovanou opozicí.
"Já jsem ho ujistil, že my jsme vždy byli opozicí, která je připravena se domlouvat na dobrých řešeních a to budeme dělat i nadále," řekl Fiala.

15:32 ikona ODS online

Fiala se prezidenta ptal, proč po Babišovi nechce 101 podpisů jako vyžadoval v roce 2013. "Pan prezident to zdůvodnil současnou situací. Chce, aby věci běžely a odhlasoval se například rozpočet," řekl Fiala.

15:28 ikona ODS online

"Bavili jsme se a vyslechli se navzájem. ODS i pan prezident si ponechali své stanoviska," řekl Petr Fiala po schůzce v Lánech

15:14

Sledujte živě vyjádření zástupců ODS po jednání s prezidentem Zemanem v Lánech.

Premiérem má být jmenován ten, kdo má většinu v parlamentu, tu Andrej Babiš nemá, říká Fiala

Petr Fiala po schůzi se STAN
5:47
Znovu jsme prezidentu Zemanovi sdělili, že půjdeme do opozice a že pro nás účast ve vládě není možná, říká Petr Fiala, předseda ODS. | Video: DVTV
14:04 ikona ODS online

Zástupci ODS jednají s prezidentem v Lánech, Petr Fiala má pro Miloše Zemana malý dárek

13:49

Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity v Brně, odmítl nabídku Andreje Babiše na post ministra školství ve vznikající vládě. 

"Mám k tomu několik důvodů. Prvním a hlavním je fakt, že můj rektorský mandát skončí až v roce 2019. Nechci z univerzity utíkat," řekl týdeníku Respekt. Jako další důvod pro nepřijetí nabídky uvedl vlastní politické preference. Bek prý sympatizuje se stranami jako Starostové a nezávislí, TOP09 a lidovci.

 

Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek.
Rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. | Foto: Jakub Plíhal
13:37

Jaroslav Faltýnek po středeční schůzce s ČSSD připustil, že pokud bude panovat shoda na pěti místopředsedech sněmovny, jeden post nabídnou i sociální demokracii. Ti na něj chtějí jmenovat stávajícího šéfa sněmovny Jana Hamáčka.

"O jménech ve vládě řeč nebyla," řekl Faltýnek. Za přijatelnou volbu na post ministra zemědělství označil Faltýnek Miroslava Tomana, který už tento resort vedl v Rusnokově vládě. "Je to ale jen můj osobní názor," zdůraznil. 

Foto: Reuters
13:36

Hnutí SPD nabídlo hnutí ANO vládní spoluodpovědnost za Českou republiku na základě spolupráce při prosazování programových bodů SPD. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš to odmítl s tím, že vládní spolupráce s SPD je pro ANO nepřijatelná.

"SPD považuje tato slova za jasný signál, že tento vládní projekt hnutí ANO nepočítá s podporou SPD. Plnou odpovědnost za odmítnutí vládní spolupráce nyní nese předseda hnutí ANO Andrej Babiš," píše se v tiskové zprávě.

13:32

Hnutí ANO nabídlo ČSSD vedení jednoho sněmovního výboru. Sociální demokraté nabídku proberou v poslaneckém klubu. O který výbor jde, úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec po schůzce zástupců obou uskupení nesdělil. Už dřív ČSSD vyslovila zájem o vedení sociálního, zdravotnického, bezpečnostního, branného, zahraničního nebo evropského výboru.

"Nabídka předsedy výboru je bez podmínek," řekl Chovanec s poukazem na poměrné zastoupení stran. Podotkl také, že sociální demokraté nežádali křeslo místopředsedy dolní komory. Nabídku by zvážili, pokud by dostali nabídku bez dalších podmínek. "Pro mě to není alfa a omega," zdůraznil Chovanec. Už minulý týden přitom poslanecký klub podpořil do této funkce bývalého předsedu sněmovny Jana Hamáčka.

13:28

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák chce s vedením hnutí ANO ještě jednat o souběhu funkcí hejtmana a poslance. Pokud by se ale musel rozhodnout pro jednu z funkcí, vzdal by se poslaneckého mandátu.

12:59

Šéf ČSSD však doplnil, že padla nabídka na šéfa jednoho výboru, název řeknou až po úterním jednání.

12:58

O postech ve vládě podle Chovance řeč nebyla.

13:13

Zvláštní senát Nejvyššího správního soudu (NSS), který má na starosti stížnosti spojené se sněmovními volbami, už dostal od začátku lhůty 25 podnětů od voličů. Lhůta pro zpochybnění voleb končí v pátek v 16:00.

Je nutné, aby voliči označili konkrétní kandidáty, proti jejichž zvolení protestují. Musejí také přesně formulovat, čeho se u soudu domáhají. 

12:57

Chovanec přislíbil, že ČSSD podpoří návrh rozpočtu.

12:58

Olomoucký hejtman a poslanec Ladislav Okleštěk bere výzvu širšího vedení ANO, aby nekumuloval funkce, na vědomí. V nejbližší době však neplánuje žádné kroky, ale bude o celé věci přemýšlet.

Po svém zvolení uvedl, že si zřejmě ponechá obě funkce. V rozhodnutí jej prý podporují mimo jiné preferenční hlasy, které získal.

12:55

"Místopředsedu sněmovny aktivně nežádáme, pokud nám ho nabídnou, přijmeme to ale pouze tehdy, pokud bude bez podmínek," řekl šéf ČSSD Milan Chovanec.

Foto: Ludvík Hradilek
12:40

Hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) se chce o přijetí poslaneckého mandátu rozhodnout do 20. listopadu, kdy má poprvé jednat Poslanecká sněmovna.

Jana Mračková Vildumetzová
Jana Mračková Vildumetzová | Foto: ČTK
12:24

ČSSD nebude v povolebních vyjednáváních klást požadavky, aby vedla některé sněmovní výbory. Před jednáním zástupců sociální demokracie a hnutí ANO to řekl úřadující předseda ČSSD Milan Chovanec.

Strana si přeje ve sněmovně důstojné podmínky k práci opozice, do které směřuje. Sociální demokracie také podpoří rozpočet na příští rok, který připravila současná vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD), řekl Chovanec.

Ministr vnitra Chovanec řekl, že si přišel především vyslechnout, s čím přijde šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Chce ho informovat, že ČSSD podpoří rozpočet, byť se chystá do opozice. "Abychom vyslali jasně signál, že nám jde o stabilitu České republiky," uvedl Chovanec.

11:55

Na jednání s hnutím ANO dorazili zástupci ČSSD. S jakými požadavky přicházejí, nechtěl šéf strany Milan Chovanec dopředu komentovat. Předseda ANO Andrej Babiš přiznal, že zapomněl, že za ním mají sociální demokraté ve středu dorazit.

Foto: Reuters
11:00

Babiš, který uvedl, že má jasno o obsazeni sedmi až osmi křesel v menšinové vládě, hledá odborníky mimo jiné na ministerstvo školství, průmyslu a obchodu a kultury. "Na obranu máme vícero možných tipů. Vedeme nějaké konzultace," řekl. Ministrem obrany už podle některých informací nemá být Martin Stropnický (ANO), jenž by mohl zamířit do čela ministerstva zahraničních věcí.

10:57

Širší vedení hnutí ANO ve středu vyzvalo své hejtmany, kteří se stali zároveň poslanci, aby si stejně jako Jaroslava Pokorná Jermanová ze středních Čech vybrali, kterou z funkcí budou zastávat. 

Výzva míří na hejtmany Moravskoslezského, Karlovarského a Olomouckého kraje Ivo Vondráka, Jany Vildumetzové a Ladislava Oklešťka. Jermanová se už v úterý rozhodla, že složí poslanecký mandát a zůstane jen hejtmankou.

10:38

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš má jasno o obsazeni sedmi až osmi křesel v menšinové vládě, kterou skládá. Odborníky ještě hledá na školství, průmysl a kulturu.

10:36

Vážení čtenáři, začíná jedenáctý povolební den. Veškeré dění i nadále sledujeme on-line.

18:59

"My nemáme problém s touto volbou," řekl Filip k nominaci Radka Vondráčka (ANO) na post šéfa sněmovny. Sám chce usilovat o funkci místopředsedy sněmovny, ke své kandidatuře uvnitř strany zatím nezaznamenal výhrady.

18:57

KSČM Babiš o podporu menšinové vlády nežádal, řekl novinářům po konci schůzky komunistů s představiteli ANO Filip. KSČM by o ní mohla eventuálně uvažovat, kdyby hrozily předčasné volby. Zároveň by musela být splněna řada dalších podmínek. "Že by nebyl rozpočet, dlouhou dobu by trvalo jednání o ustavení vlády, že by to ohrožovalo stabilitu ČR," řekl Filip.

18:51

Sociální demokracie po volebním propadáku chystá mimořádný sjezd, který se uskuteční zhruba rok po posledním. Chovanec původně počítal s dubnovým termínem, ze strany však zní i hlasy, aby se nové vedení volilo už v únoru. "Předložím v pátek na jednání variantně únor i duben, rozhodne předsednictvo a pak ústřední výkonný výbor," řekl na Chovanec. Obě varianty mají podle něj svá pro i proti.

18:49

ČSSD dnes jednala s ODS. Řeč byla především o sestavování sněmovny. "Zástupci ODS také požádali o podporu svého kandidáta na předsedu sněmovny," řekl Chovanec. Občanským demokratům nemohl podporu jejich šéfa Fialy slíbit, ani odmítnout. Vedení ČSSD se o otázce teprve poradí v pátek.

 

18:46

ČSSD odmítá blokování ustavující schůze sněmovny. "Je potřebné, abychom neblokovali ustavují schůzi. Myslím, že tady na to není nikdo zvědavý," řekl úřadující šéf strany Milan Chovanec.

 

18:21

Andrej Babiš v úvodu večerní schůzky požádal podle Tomia Okamury zástupce hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) o podporu své menšinové vlády. SPD však setrvalo na svém stanovisku, že menšinovou vládu nepodpoří, protože by neplnila  jeho program.

"My jsme řekli, že nebudeme podporovat vládu, která neplní náš program. Pakliže by chtěli plnit náš program, tak jsme připraveni převzít vládní odpovědnost. Taková nabídka ovšem nepadla," řekl Okamura. Odmítl i možnost, že by SPD vládě k zisku důvěry přispěla například tím, že by její poslanci opustili při hlasování sál.

17:33

Kalousek podle prezidenta není gentleman. Poslechněte si záznam tiskové konference:

Babiš a Zeman si podali Kalouska. Není gentelman a doufali jsme, že skončí

Stalo se tak na pracovním obědě, na který byl pozván i Radek Vondráček, kterého chce ANO nominovat do čela Sněmovny.
1:38
Babiš a Zeman si podali Kalouska. Není gentelman a doufali jsme, že skončí
17:23

Okamuru překvapilo ho proto, že už v takové fázi přišel Babiš s návrhem menšinové vlády ANO. "Je vidět, že to v podstatě možná byl cíl od začátku. Vytvořit určitý dojem a ve skutečnosti je snaha vládnout sami," konstatoval Okamura.

Šéfovi SPD vadí i spekulace, že by prezident mohl nechat Babišovu vládu fungovat dlouhodobě v demisi. "Vláda by měla získat důvěru, jestli ji nezíská, měl by následovat druhý pokus. Já si myslím, že je to na hraně ústavnosti, je třeba aby byly vyčerpány všechny tři pokusy, jestliže se nepodaří to na první, druhý pokus postavit," řekl.

17:21

Hnutí ANO se podle předsedy hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury snaží vytvořit dojem, že se jako jediné chce podílet na vládní odpovědnosti a posouvat věci v Česku podle svého programu. Vládnout samo možná chtělo od počátku. Okamura to řekl novinářům před jednáním zástupců obou subjektů. SPD podle něj nemůže podpořit menšinovou vládu, která by neplnila program hnutí, debata s ANO o programu přitom podle něj zatím dospěla sotva do třetiny.

"Rozhodně není pravda, co tady říká ANO, že se nikdo nechce podílet na vládní odpovědnosti. Přijde mi, že je to určitý marketing ze strany ANO, jak vytvořit umělou atmosféru, že snad jsou jediní, kteří tady chtějí posouvat věci v souladu s volebním programem," řekl novinářům Okamura. Během dosavadních dvou schůzek se obě hnutí podle něj dostala jen k šesti programovým celkům.

Foto: Reuters
16:41

ANO reagovalo i na návrh Miroslava Kalouska (TOP 09), který by chtěl zablokovat volbu předsedy sněmovny, aby zabránil vládě Babišova menšinového kabinetu bez důvěry. "Mám dojem, že pan Kalousek je stále v povolebním šoku. Málem se nedostal do sněmovny. občané jasně řekli, že ho nechtějí v české politice, a on chce blokovat jednání sněmovny," řekl místopředseda ANO. A dodal: "Hlavně chce zabránit přijetí rozpočtu. Hlavně proto, abychom nemohli přidat našim důchodcům a učitelům. Pokud nebude rozpočet schválený, tak to prostě nelze udělat."

16:40

Lidovci pak podle Faltýnka stojí o školský a hospodářský výbor a výbor pro zahraničí a evropské záležitosti. "Tento výbor vedl pan Benešík a ten fungoval dobře," dodal Faltýnek s tím, že hnutí je ochotné o požadavcích KDU-ČSL diskutovat.

16:39

Zástupci ANO upřesnili, že ODS stojí o výbor pro školství, které by mohl obsadit Václav Klaus mladší. Výbory pro bezpečnost nebo obranu by mohla vést Jana Černochová. Marek Benda je připravený pro ústavněprávní výbor a Miroslavu Němcovou hodlá ODS nominovat na post šéfky volebního výboru.

16:36 Ikona KDU-ČSL

"Je to ústavní právo prezidenta republiky. Očekával bych dodržení tradic, ale prezident často zvykovou stránku Ústavy mění," komentoval Bělobrádek rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana, že jmenuje Babiše premiérem i bez nasbíraných sto jedna podpisů podpory. "Pro nás je důležité, aby ČR měla stabilní prostředí. A aby byl přijatý návrh státního rozpočtu. Ten jsme připraveni podpořit," dodal.

16:34 Ikona KDU-ČSL

Lidovci se na jednání s piráty shodli na tom, že šéfem bezpečnostního a branného výboru sněmovny, stejně jako komise kontrolující tajné služby, by neměl být představitel SPD. "Radikálně extrémistické strany by neměly tyto výbory kontrolovat," řekl šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Lidovci zároveň potvrdili, že nepodpoří žádnou vládu, kterou povede trestně stíhaný člověk.

 

16:33

ANO se s ODS bavily i o požadavku občanských demokratů na post předsedy sněmovny pro Petra Fialu. ANO přitom chce do této pozice dosadit svého poslance Radka Vondráčka. "Ptali jsme se kolegů z ODS, zda si pamatují, že by strana s 11 procenty ve volbách měla předsedu. Otázka zůstala bez odpovědi," řekl Faltýnek. Občanští demokraté podle něj chtějí vést tři až čtyři výbory.

16:17

Podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka v úterý ANO sbíralo požadavky ostatních stran na obsazení předsedů celkem osmnácti výborů, které jsou ve sněmovně. Nevyloučil přitom, že by mohl vzniknout devatenáctý výbor pro elektronizaci státní správy. "Respektujeme stávající počet výborů a jsme připraveni diskutovat o zřízení devatenáctého výboru s tím, že by se snížil počet podvýborů, které to řeší," řekl Faltýnek.

Foto: Reuters
16:02

Prezident Zeman pověřuje Babiše jednáním o sestavení vlády.

15:53

"Udělám vše pro to, aby v této zemi nebyly po několika měsících další parlamentní volby, považoval bych to za urážku občanů," končil prezident.

15:49

Babiš chce přesvědčit poslance programovým prohlášením vlády. Chce do tohoto prohlášení zahrnout i některé legislativní návrhy jiných stran, než je ANO.

15:46

Prezident prohlásil, že jeho budoucím krokem bude, až bude ustanoveno vedení Sněmovny a premiér podá demisi, tak jmenuje Babiše premiérem bez jakýchkoliv podmínek. Kdyby Sněmovna nevyslovila vládě Babiše důvěru, tak pověří Babiše opět sestavením vlády. Pokud by ani poté nezískala vláda důvěru, tak další krok bude na poslanci ANO Radku Vondráčkovi, pokud bude zvolený předsedou Sněmovny.

15:46

"U pana Kalouska jsem nikdy nepředpokládal, že je to gentleman," prohlásil prezident Zeman.

15:45

Prezident Zeman řekl, že je ubohé, pokud by TOP 09 chtěla blokovat vedení sněmovny.  

15:42

"Je velké neštěstí, že pan Kalousek zůstal v politice," reagoval Babiš na dnešní návrh předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který vyzval strany, aby blokovaly zvolení orgánů sněmovny. "Je to destruktivní návrh," řekl Babiš. 

15:40

Babiš zopakoval, že chce do vlády i experty. "My potřebujeme velice rychle ustanovit vedení sněmovny a vládu, občané to od nás očekávají. Doufám, že orgány sněmovny budou ustaveny už na prvním jednání  20. listopadu, a do Vánoc přijdeme s vládním programovým prohlášením," uvedl Babiš. 

15:38

Jsem poctěn, že mě pan prezident pověřil sestavením vlády, a doufám, že se mi podaří přesvědčit Poslaneckou sněmovnu, reagoval předseda ANO Andrej Babiš. Zároveň uvedl, že ho mrzí, že strany odmítají s ANO vytvořit koaliční vládu. "Odmítnutí jsou velice kategorické," podotkl. 

15:37

"Milý pane předsedo, dovolte, abych vám předal pověření… Andreji, ať se ti daří," prohlásil Zeman.  

15:35

Miloš Zeman uvedl, že se rozhodl, že Babiše nebude svazovat žádnými omezeními, tedy ani tím, aby vláda získala důvěru. Podle něj Babiš vyhrál volby s velkým náskokem, a navíc jde o úspěšného podnikatele i dřívějšího ministra financí. 

15:34

Miloš Zeman: Jsem rád, že můžu učinit první krok k sestavení stabilní a úspěšné vlády.

15:25

Vyjádření Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana sledujte živě na DVTV. Oba se už dříve vyslovili pro vznik menšinové vlády.

Představíme vládu, která bude úspěšná. Je veliké neštěstí, že Kalousek zůstal v politice, říká Babiš

Andrej Babiš na tiskové konferenci po setkání s Milošem Zemanem v Lánech 23. 10. 2017.
20:43
Volby jsme vyhráli volby s obrovským náskokem, je to myslím největší úspěch od revoluce, tvrdí Andrej Babiš. Podívejte se na celý záznam briefingu. | Video: DVTV
14:44

Piráti nepodpoří menšinovou vládu, kterou chce sestavit předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš. Novinářům to v úterý před jednáním se zástupci ANO řekl předseda pirátů Ivan Bartoš. Na schůzce chce s ANO mluvit i o složení mediálních rad, má obavy, aby se je ANO nepokusilo ovládnout. Babiš se jednání s piráty neúčastní, má ve stejnou dobu schůzku s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Zeman oznámil, že dnes Babiše pověří jednáním o sestavení vlády. Podporuje i vznik menšinového kabinetu ANO. Piráti mu ale svou podporu nedají. "Nehodláme vstoupit do žádné koalice, nebudeme podporovat vládu menšinovou, kde třeba budou i odborníci nominovaní panem Babišem nebo doporučení panem prezidentem," reagoval Bartoš.

14:25

Odsouzení a obvinění v českých věznicích tradičně projevili o volby do Sněmovny menší zájem než lidé na svobodě. Zatímco průměrná celorepubliková účast letos činila 60,84 procenta voličů, za mřížemi odvolilo 35,72 procenta vězňů. Před čtyřmi lety tam byla účast 36,3 procenta. Vyplývá to ze statistik, které poskytla Vězeňská služba.

"Nejdisciplinovanější" skupinou z uvězněných voličů byli chovanci detenčních ústavů - svůj hlas letos odevzdalo 66,2 procenta z nich. Následují vazebně stíhaní obvinění s průměrnou účastí 37,24 procenta a odsouzení s 35,50 procenta.

Ačkoliv byla volební účast o něco nižší než v předchozích sněmovních volbách, reálně odvolilo vězňů mnohem více - zatímco před čtyřmi lety hlasovalo 5425 odsouzených a obviněných, letos jich k urnám přišlo 7339.

13:34

Jermanovou by měl ve sněmovně nahradit starosta Milovic Milan Pour.

13:32

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) oznámila, že se vzdává poslaneckého mandátu, který získala ve sněmovních volbách. Zůstane hejtmankou. "Po velmi vypjaté volební kampani a po změnách, které nás potkaly v koalici na kraji, jsem dospěla k rozhodnutí vzdát se svého poslaneckého mandátu," uvedla.

Jaroslava Jermanová
Jaroslava Jermanová | Foto: ČTK
13:33

Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO oznámila, že se vzdává poslaneckého mandátu, který získala ve sněmovních volbách. Zůstane středočeskou hejtmankou.

13:27 ikona ODS online

Občanští demokraté chtějí posty čtyř předsedů sněmovních výborů. Školský výbor by podle jejich představ měl vést Václav Klaus mladší. Bezpečnostní nebo obranný výbor Jana Černochová. V čele ústavněprávního výboru má podle ODS usednout Marek Benda a Miroslava Němcová má vést volební výbor. 

13:25 ikona ODS online

"Nemůžeme mít vlády, které nemají důvěru v Poslanecké sněmovně. Nepředbíhejme však událostem, teď je na tahu pan prezident a vítězné hnutí ANO," řekl předseda ODS Petr Fiala.

13:16

Předsedou poslaneckého klubu TOP 09 bude končící šéf strany Miroslav Kalousek. Místopředsedy zvolili poslanci sedmičlenného klubu Markétu Pekarovou Adamovou a Františka Váchu. Volbou Kalouska si TOP 09 zajistila, že jako řečník bude mít větší prostor v debatě na plénu sněmovny i po listopadovém sněmu strany, kdy skončí v čele TOP 09. Přednostní právo totiž mají předsedové stran a šéfové klubů.

12:42

Majitel největší české textilky Juta Dvůr Králové nad Labem Jiří Hlavatý (za ANO) zvažuje opětovnou kandidaturu do Senátu v doplňujících volbách na Trutnovsku. Senátorské křeslo sám uvolnil, když byl zvolen poslancem. Mandát v Senátu mu tak automaticky zanikl. Pokud by ale znovu uspěl, podle některých výkladů by mu zanikl poslanecký mandát. "Kandidaturu zvažuji. Zatím jsem ale o tom s nikým z vedením hnutí nemluvil," řekl Hlavatý.

12:36

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vyzvalo programově blízké strany, aby v boji o Pražský hrad podpořily kandidaturu bývalého předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše. Zástupci STAN jsou přesvědčeni, že jako jeden z mála může porazit současného prezidenta Miloše Zemana.

12:34

Bývalý předseda vlády a ODS Mirek Topolánek komentuje v rozhovoru pro DVTV povolební situaci.

Topolánek: Babiše se musí bát všichni, menšinovou vládou vydírá celou scénu. Volby nebyly svobodné

Mirek Topolánek
28:59
Nevěřím Babišovi, že za týden jednání byly strany schopné dojít k detailům o vládnutí a jedinou cestou je menšinová vláda, říká Topolánek. | Video: DVTV
12:13 Ikona KDU-ČSL

Lidovci odmítají výzvu Andreje Babiše, který prohlásil, že do své menšinové vlády hnutí ANO může přizvat i odborníky z jiných stran. "Odborníci ve vládě být mají, ale neumím si představit, že to byl někdo z KDU-ČSL," řekl Bělobrádek.

12:12 Ikona KDU-ČSL

Lidovci se podle Pavla Bělobrádka nezapojí do plánu TOP 09. "Pokud bude ANO, SPD a piráti chtít ustanovit vedení sněmovny, tak se tomu moc zabránit nedá," řekl předseda KDU-ČSL. Lidovci podle něj nesouhlasí s menšinovou vládou či vládou bez důvěry. Ustanovení sněmovny, říká Bělobrádek, však lze zabránit jen dočasně. "Sněmovnu nelze blokovat donekonečna," dodal předseda KDU-ČSL. Jeho místopředseda Marian Jurečka pak Miroslavovi Kalouskovi vzkázal, aby myslel na rozpočet a to, že blokace sněmovny by mohla vést k rozpočtovému provizoriu.

11:57 Ikona KDU-ČSL

"Preferovali bychom, aby Andrej Babiš přinesl 101 podpisů," řekl šéf lidovců Bělobrádek a připomněl, že lidovci nebudou podporovat ani menšinovou, ani většinovou vládu, kterou povede člověk, kterému hrozí trestní stíhaný.

11:47

"Nepodporujeme prezidenta Zemana," reagoval předseda TOP 09 na dotaz, jakého prezidentského kandidáta strana podporuje. "Moje preference má pan profesor Drahoš," dodal Kalousek.

11:56

Europoslanec a čerstvý člen TOP 09 Jiří Pospíšil objíždí kraje, aby zjistil, jaký názor mají regiony na politickou situaci a budoucnost strany. Zatím ale neohlásil, zda bude na volebním sněmu na konci listopadu kandidovat do čela TOP 09. Předsednickou funkci už nebude obhajovat Miroslav Kalousek. Vedle Pospíšila se jako o možném lídrovi hovoří o dalším europoslanci za TOP 09 Luďku Niedermayerovi. Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová už oznámila, že kandidovat na předsedkyni nebude.

"Pro mne je důležité se zapojit do vnitřní debaty v rámci TOP 09. Poslechnout si to a utvořit si názor na to, co bychom do budoucna měli dělat, aby se situace TOP 09 zlepšila," řekl Pospíšil. Až se o případné kandidatuře rozhodne, bude o tom informovat, dodal.

Jiří Pospíšil bere 5 procent pro TOP 09 jako neúspěch. Přesto hodlá do strany vstoupit
Jiří Pospíšil bere 5 procent pro TOP 09 jako neúspěch. Přesto hodlá do strany vstoupit | Foto: Blahoslav Baťa
11:45

"Nesnažte se ze mě vylučovací metodou dostat moji preferenci," odmítl Kalousek reagovat na dotaz budoucího předsedy TOP 09

11:40 ikona ODS online

"Vnímám to jako nepovedený vtip ze strany Andreje Babiše," reagoval předseda ODS Petr Fiala na otázku, co říká tomu, že šéf ANO jmenoval poslance občanských demokratů Václava Klause mladšího a Janu Černochovou jako vhodné odborníky do jeho menšinové vlády. "Já bych to nepřeceňoval. To je něco tak nesmyslného, že to nestojí ani za komentář," dodal Fiala.

11:39

"To, čemu musíme zabránit, je, aby taková (menšinová) vláda byla vůbec jmenována," zdůraznil Kalousek. 

11:36

TOP 09 se pokusí zabránit vytvoření menšinové vlády hnutí ANO. Chce s ostatními kluby vyjma ANO a KSČM vyjednat, že na ustavující schůzi nezvolí šéfa dolní komory. Bez něj podle Ústavy nemůže stávající kabinet podat demisi. 

"Pokud to všechny strany, které menšinovou vládu odmítají, myslí vážně, tak se to musí podařit," řekl šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Otálení s volbou nového šéfa sněmovny má podle Kalouska trvat tak dlouho, dokud Andrej Babiš nevrátí pověření sestavit vládu. "Nebo transparentně řekne, kde má většinovou podporu pro svůj kabinet," dodal Kalousek.

Kalousek varoval před tím, že by kabinet Andreje Babiše mohl vládnout bez důvěry i tři roky. "Je to velmi neférová a silová hra politiků Babiše a Zemana," řekl. 

Zodpovědnost za to, že takový postup paralyzuje fungování státu, podle Kalouska nese Miloš Zeman a Andrej Babiš. 

11:37

"Jdeme jednat se všemi politickými frakcemi, které řekly, že si menšinovou jednobarevnou vládu Andreje Babiše nepřejí," řekl předseda TOP 09 Miloslav Kalousek.

11:35 ikona ODS online

"Chceme mít předsedu sněmovny a máme jasné důvody, proč by jím měl být profesor Fiala. Budeme o tom jednat dál," reagovala místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija na otázku, proč strana trvá na své nominaci, když kandidát ANO Radek Vondráček má zatím přislíbenou nadpoloviční většinu hlasů poslanců.

11:30

"Některé strany se probírají z šoku, jiné se zalekly odpovědnosti. Třetí jsou miniaturní. A další zase nejsou připraveny převzít politickou odpovědnost. Chce to pár týdnů trpělivosti," píše ve svém blogu na Aktuálně.cz bývalý premiér Jiří Paroubek. Přečtěte si, jak vidí povolební situaci.

11:28 ikona ODS online

ODS vyjednavačům ANO oznámila, že chce místa šéfů tří až čtyř poslaneckých výborů. O jaké výbory má jít, se strana rozhodne na úterním jednání poslaneckého klubu. 

11:21 ikona ODS online

Petr Fiala odmítl, že by někteří poslanci mohli podpořit vládu Andreje Babiše. "Divím se, že tím vůbec ztrácíme čas," řekl předseda po jednání s hnutím ANO.

11:20 ikona ODS online

ODS chce ještě přesvědčovat piráty, aby na post šéfa sněmovny podpořili předsedu Petra Fialu. Piráti přitom na svém víkendovém jednání rozhodli, že podpoří kandidáta ANO Radka Vondráčka.

11:19 ikona ODS online

"Byly časy, kdy tentýž prezident žádal, aby bylo 101 hlasů v Poslanecké sněmovně, dokonce snad úředně ověřených," komentoval šéf ODS Petr Fiala Zemanovu podporu případné menšinové vládě ANO. Připomněl tak situaci po pádu vlády Petra Nečase v roce 2013, kdy prezident odmítl vládu vedenou ODS.

11:05

ČSSD potřebuje co nejrychleji nové vedení, vyzývá exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

11:01

Česká pirátská strana definitivně prohrála soudní spor se společností Lego. Stížnost strany odmítl Ústavní soud (ÚS). Spor vyvolal předvolební klip Pirátů z roku 2012, ve kterém se objevily charakteristické figurky z dětské stavebnice. Justice Pirátům nařídila, aby figurky dále nepoužívali a aby se firmě omluvili. Mluvčí Pirátů Karolína Sadílková uvedla, že strana rozhodnutí ÚS respektuje.

10:36

Starostové vyzvali programově blízké strany, aby nestavěly vlastního kandidáta do prezidentské volby a podpořily Jiřího Drahoše. Výzva míří zejména na TOP 09, KDU-ČSL, ODS a piráty. "Rozhodli jsme se již v červenci podpořit kandidaturu profesora Drahoše, neboť má stejně jako naše hnutí prozápadní orientaci. Jako bývalý předseda Akademie věd s řadou mezinárodních úspěchů může jako jeden z mála kandidátů reálně porazit současnou hlavu státu. Právě prezidentské volby budou pro další směřování naší země po poslaneckých volbách zcela klíčové," uvedl předseda poslaneckého klubu Jan Farský. 

Foto: Ludvík Hradilek
9:35

Piráty dnes čeká řada jednání. 

9:20

Prezident Miloš Zeman pověří v Lánech předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády. Stane se tak na pracovním obědě, na který byl pozván i Radek Vondráček, kterého chce ANO nominovat do čela sněmovny.

9:15

"Podle Forbesu v roce 2013 Babiš ovládal majetek za 40 miliard, v roce 2017 už za 88 miliard, v roce 2021 to může klidně hodit sumu 180 miliard," píše Martin Fendrych ve svém komentáři.

9:10

Miloš Zeman je pro menšinovou vládu hnutí ANO, podle něj má jednobarevná vláda větší možnost prosadit svůj program. Je také přesvědčen, že vláda bude sestavena do prezidentských voleb, které se konají druhý týden v lednu. 

9:05

Připomeňte si předešlé události týkající se povolebního vyjednávání.

9:00

Vážení čtenáři, začíná desátý povolební den. Veškeré dění i nadále sledujeme on-line.

Aktualizováno 5. 11. 2017 17:14
 

Právě se děje

Další zprávy