ŽIVĚ: ODS v neděli rozhodne o osudu Lisabonské smlouvy

Jakub Antoš, Kateřina Eliášová
6. 12. 2008 22:27
Sledujte kongres ODS v přímém přenosu
Kongres ODS: Mirek Topolánek mluví k delegátům na pátečním zahájení
Kongres ODS: Mirek Topolánek mluví k delegátům na pátečním zahájení | Foto: Ondřej Besperát

* Druhý den kongresu trval téměř třináct hodin * Prezident Václav Klaus ve svém projevu oznámil, že odchází z ODS. Nesouhlasí s Topolánkovým stylem politiky * Senátor Jiří Oberfalzer navrhne usnesení, které by zákonodárcům ODS zakázalo hlasovat pro Lisabonskou smlouvu * Promluvil hlavní kritik Topolánka Vlastimil Tlustý * V neděli se rozhodne mezi Bémem a Topolánkem

Praha - Po téměř jedenácti hodinách jednání skončila v pražském hotelu Clarion oficiální část druhého dne kongresu vládní ODS.

Poté začal stranický večírek, kde se - jak bývá obvyklé a jak potvrdili i přední politici strany - do značné míry ujednají dohody o tom, kdo bude v neděli zvolen do vedení strany.

Hlavní událostí soboty bylo oznámení prezidenta Václava Klause, že vystupuje z ODS. Pak se po projevech členů vedení rozběhla ostrá politická diskuse.

Vystoupilo několik desítek řečníků. Mnoho z nich kritizovalo Mirka Topolánka za prohrané podzimní volby. Mezi nimi i hlavní premiérův odpůrce Vlastimil Tlustý.

"Topolánek úspěšně proměňuje ODS, která byla pravicovou stranou, ve středovou Unii svobody," řekl Tlustý, který před nedělní volbou předsedy vyzval delegáty, aby stejně jako on odevzdali do hlasovací schránky místo svého rozhodnutí bílý papír.

Topolánkův soupeř Pavel Bém totiž vystoupil s projevem, který delegáti přijali velmi rozpačitě a komentátoři jej označili za nepřesvědčivý.

Debata také ukázala, že v neděli se nebude rozhodovat jen o předsedovi, ale také o osudu ratifikace Lisabonské smlouvy. Senátor Jiří Oberfalzer totiž oznámil, že navrhne usnesení, které by zákonodárce ODS zavázalo hlasovat proti ratifikaci. Pokud by byl jeho návrh schválen, smlouva by v parlamentu neprošla.

Další program nedělní části kongresu pak naznačil ostravský exhejtman Evžen Tošenovský - navrhl usnesení, které má zavázat Topolánka - pokud vyhraje volbu předsedy - aby do konce září 2009 svolal mimořádný kongres a přednesl na něm zprávu o tom, jak se podařilo změnit náhled občanů na reformy a ODS.

Kongres ODS: hlasování
Kongres ODS: hlasování | Foto: Ondřej Besperát

1. DEN KONGRESU ODS
Kongres ODS začal. Rozhodne ho Klaus a dvě noci
Topolánek: Kdo nebude chtít jít po modré, ať jde
Změna neprošla, nové vedení povede ODS až do voleb

Sjezd odstartoval včera, delegáti zatím stihli hlasovat o změně stanov. Pražská ODS například navrhovala jednoroční mandát pro nově zvolené vedení nebo snazší způsob vylučování členů ODS. Ani jedna z těchto změn neprošla. Stejně tak delegáti odmítli návrh exhejtmana Petra Skokana, aby se předseda a místopředsedové volili přímou volbou.

Reportéři deníku Aktuálně.cz kongres sledují a čtenářům ho zprostředkovávají prostřednictvím online reportáže. S přímým přenosem můžete počítat i o volební neděli.

Pro lepší přehlednost jsme od sebe odlišili jednotlivé události:

Projevy delegátů Hlasování
Dokumenty: Plná znění projevů Organizační informace a atmosféra na sjezdu
22:27

Předsedající Petr Tluchoř ukončil diskusi. Kongres přesto nekončí, vystoupí ještě tři hosté - ekonom Miroslav Ševčík, zastupitelka hl. m. Prahy Michaela Bartáková a předseda neparlamentní strany Česká pravice Michal Simkanič. Ten se proslavil tím, že v únoru 2005 spálil směnku tehdejšího premiéra Stanislava Grosse, který čelil podezření, že disponuje financemi pochybného původu.

22:22

Jako poslední z diskutujících vystoupil europoslanec Jan Zahradil. "Já vás žádám, já na vás apeluji, abyste po zítřejších volbách pomohli ODS vyhrát v eurovolbách," vyzval delegáty. Chce, aby ODS mohla po volbách založit co nejsilnější frakci s britskými konzervativci.

22:18

Zbývají už pouze dva diskutující. Poté skončí druhý jednací den a měl by začít společenský večer.

21:53

Poslankyně Eva Dundáčková hovořila o způsobu rozhodování v orgánech EU a o procesu ratifikace Lisabonské smlouvy. "Nechci Lisabonskou smlouvu, nechci tuto Evropu, nechci socialistické šílenství," nezapřela Dundáčková názor téměř jako opsaný z projevů prezidenta Václava Klause.

Dundáčkovou si Klaus zřejmě z paměti svého mobilního telefonu, narozdíl od ministrů Langera, Nečase a Římana, nevymaže.

O Klausově SMS pomstě ČTĚTE ZDE

21:27

Kongres ODS nekončí. Všichni, kteří se přihlásili do diskuse, ještě vystoupí. V tuto chvíli zbývá deset přihlášek.

V jednacím sále zůstává jen minimum delegátů, ostatní postávají v předsálí a očekávají večeři. Zatímco delegáti dostanou večeři, až skončí politická diskuse, novináři ji dostali už ve 21 hodin.

20:57

Kongres ODS by měl podle programu skončit přesně ve 21 hodin. V diskusi by ovšem mělo vystoupit ještě více než deset delegátů.

20:35

Nedlouho po Vlastimilu Tlustém vystoupil poslanec Michal Doktor. Dal najevo, že jeho kandidátem na předsedu není premiér Mirek Topolánek, ale primátor Pavel Bém. "Dopoledne vystoupili předseda a místopředsedové. Pro mě vystoupil bývalý předseda a bývalí místopředsedové," řekl Doktor.

19:55

Dalším očekávaným řečníkem je stranický rebel Vlastimil Tlustý. Překvapivě nevolil tak ostrá slova.

Kritizoval údajnou Topolánkovu snahu přeměnit ODS. "Dnes je evidentní, že s Topolánkem v čele nebude ODS nejen dominantní, ale ani pravicová," myslí si.

"Mirek Topolánek úspěšně proměňuje pravicovou ODS ve středovou Unii svobody. A nedaří se to... Mirek nám sliboval soutěsku smrti a byl úspěšný. Už jsme v ní," řekl Tlustý.

O Tlustého projevu ČTĚTE ZDE

19:09

V diskusi přibývá stoupenců Pavla Béma. Jde především o členy pražské ODS. Předseda klubu zastupitelů ODS na pražském magistrátu Pavel Žďárský kritizuje Topolánka za zdvižený prostředníček ve sněmovně a za to, že přehlíží Prahu.

Kongres ODS: Pavel Bém mluví k delegátům
Kongres ODS: Pavel Bém mluví k delegátům | Foto: Ondřej Besperát
Fotogalerie:
Druhý den kongresu: žádné hlasování, jenom řeči
18:45

Další Topolánkův kritik zaútočil. Neúspěšný kandidát na libereckého hejtmana Petr Skokan začal tím, že je Topolánek vším jiným, jen ne milým a váženým. Podle Skokana premiér Topolánek zklamal nejen straníky, ale především zklamal a naštval voliče.

18:40

Evžen Tošenovský navrhl usnesení, v němž by delegáti zavázali předsedu strany Mirka Topolánka, aby do konce září 2009 svolal mimořádný kongres. Topolánek by na něm měl přednést zprávu o tom, jak se podařilo změnit náhled občanů na reformy a ODS. 

18:35

Bývalý hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský se opřel do vedení své strany. "Tyto volby byly jednoznačnou negací stylu, který jsme předváděli," začal svůj projev.

Tošenovský se domnívá, že ODS odnáší arogantní chování některých ministrů, vulgarismy premiéra Topolánka a neschopnost vhodně načasovat jednotlivé reformy. Topolánek by podle Tošenovského s nadsázkou potřeboval dostat "mokrým řemenem přes zadnici". 

18:21

Po šesté hodině se větší část delegátů přesunula do předsálí k občerstvení. S humorem si na to stěžoval v úvodu projevu poslanec Petr Bratský. "To je bezvadný, já se tu cítím jako ve sněmovně, poloprázdný sál, absence vlády..."

18:05

Po první třetině přihlášených do diskuse se dostalo na europoslance a odpůrce Lisabonské smlouvy - Hynka Fajmona, Oldřicha Vlasáka a senátora Jiřího Oberfalzera.

Zmiňují, že hlasování proti Lisabonské smlouvě není hlasováním proti Evropské unii, ale pouze volbou o jejím směřování.

"Není to otázka, jestli Brusel ano, či ne. Rozhoduje se o tom, jaký Brusel. Pokud se schválí, je to naposledy, kdy se nás Brusel na něco ptá," odhaduje senátor Oberfalzer.

O Lisabonské smlouvě ČTĚTE ZDE

17:45

Kubera se vrátil i k události, o které zde dnes mluví každý delegát - odchodu prezidenta Václava Klause z ODS. "Nepodléhejme panice, Václav Klaus zůstane odesákem až do smrti, ať dělá co dělá," uklidňoval sál.

17:39

Za řečnický pult se postavil primátor Teplic a senátní šoumen Jaroslav Kubera.

"Umřel nám pes, byl stejně starý jako ODS, 18 let mu bylo. Vzali jsme si z útulku štěně, aby byla zachována kontinuita, dali jsme mu stejné jméno, je ale jiný než ten první pes. Vykousal nám kus svrchní modré části koberce a objevila se oranžová podložka," bavil delegáty Kubera.

17:09

O slovo požádal i 1. náměstek primátora Prahy Rudolf Blažek, také stoupenec Pavla Béma. Ve svém proslovu upozornil, že Praha je pro ODS významná, že je to právě ona, která straně vyhrává volby. Vedení by na to podle něho nemělo zapomínat.

16:45

Další v řadě diskutujících je předsedkyně ODS v Praze 2 Aleksandra Udženija, dcera Klausova přítele Ranka Peciče. Ta zastupuje tu část ODS, která stojí za Pavlem Bémem.

Rozohnila se ve chvíli, kdy ji senátorka Daniela Filipiová, která nyní kongres řídí, upozornila, že překračuje stanovený časový limit. Udženija si stěžovala, že ministři a členové vedení měli daleko více času.

16:10

Slovo si vzali i ministr spravedlnosti a kandidát na místopředsedu ODS Jiří Pospíšil a místopředseda Senátu Jiří Liška.

Ministr Pospíšil připouští, že ODS by mohla udělat některé menší změny v kabinetu a ve straně samotné, ale směřování ODS musí podle něho zůstat stejné.

Podobně jako Miroslava Němcová i Jiří Liška vidí problém v tom, že voliči ODS jen tak nějaké chyby neodpouštějí. "Sociálním demokratům voliči odpouští, nám ne," říká.

15:44

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, který je některými členy ODS považován za hlavního viníka prohry ve volbách, vidí problém ve špatné komunikaci a absenci odvahy vysvětlovat reformy.

"Marně jsem nabízel kandidátům podklady pro aktivní přístupy v boji za zdravotní reformu a proti populismu ČSSD. Nepodařilo se mi je přesvědčit, že reforma nemá negativní efekty a že stojí za to podstoupit náročnou přípravu pro antikampaň," domnívá se.

"Krajské ODS se nechtěly ztotožnit se svou vládou a možná vláda se málo ztotožňovala se svými kraji. Tématu zdravotnictví se politici podvědomě bojí, většina myslí, že reforma musí mít zákonitě negativní dopady. Není to pravda, důkazem je obsah naší reformy. Pokud jsem udělal chybu, tak právě v tom, že jsem vás nepřesvědčil, že dobrá reforma přináší dobré zprávy pro voliče. Měli jsme se pohádat, měl jsem vám vnutit hesla do voleb. Ale to už je minulost," zakončuje svůj projev ministr Julínek.

15:29

Kongres ODS: ilustrační foto
Kongres ODS: ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Dalším přihlášeným je ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

"Co bylo vždy naší největší devizou, co nám vyhrávalo volby a co právě proto na nás všichni vždy nejvíce nenáviděli? Jednota. Sice jsme byli díky tomu buď stranou jednoho muže, nebo stranou bez diskuse a vnitřního dialogu, ale voliči to oceňovali. Lidé mají svých starostí dost a potřebují někomu věřit, k někomu mít důvěru bez velkého přemýšlení a námahy," myslí si Říman.

"Oceňují lidsky a názorově konzistentní stranu, ne klubko hadů a pištících myší. A my jsme se tentokrát tak chovali. A nebyl to jen Tlustý a jeho minifanklub," dodává.

15:28

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a ODS Miroslava Němcová vidí několik důvodů volebního debaklu. "Nebyli jsme vždy profesionální," říká Němcová s tím, že na rozdíl od voličů ČSSD ti občanskodemokratičtí požadují perfektní práci a profesionalitu.

Z hádek a rozkolu v ODS podle ní těží především sociální demokraté v čele s Jiřím Paroubkem. "Jsou za vodou a my, dámy a pánové, téměř pod ní," myslí si.

15:17

Začíná politická diskuse. Zatím se přihlásilo 64 diskutujících, na několik následujících hodin je tak jasné, co se bude dít.

15:11

Kongres pokračuje, slovo má předseda Senátu Přemysl Sobotka.

"Nenechme si médii vnutit, že kongres je pouze o boji Topolánka a Béma," vyzývá delegáty. Neméně důležité je podle něho to, jak se strana dokáže vyrovnat se sílící pozicí levice.

15:11
15:01

Kongres ODS: hlasování
Kongres ODS: hlasování | Foto: Ondřej Besperát

Odpolední část jednání má čtvrthodinové zpoždění. Většina delegátů je v hotelových restauracích či v kuloárech. Catering v hotelu funguje bezchybně, stará se o něj několik desítek lidí. Na stolech se stále objevuje nové občerstvení.

Meruňkové koláče, makové koláče, pudink s jahodami a další. Atrakcí je kornoutková zmrzlina, kterou si každý musí nabrat sám.

13:46

Začíná hodinová pauza na oběd. Po něm vystoupí předseda Senátu Přemysl Sobotka.

13:45

Kongres ODS: Petr Bendl, Milan Venclík a Petr Nečas (zleva doprava) po skončení jednání výkonné rady.
Kongres ODS: Petr Bendl, Milan Venclík a Petr Nečas (zleva doprava) po skončení jednání výkonné rady. | Foto: Ondřej Besperát

Ministr vnitra a kandidát na 1. místopředsedu Ivan Langer delegátům promítl sestřih reakcí voličů zklamaných z politiky ODS.

Vicepremiér a místopředseda ODS Petr Nečas, který bude v neděli svoji stranickou funkci obhajovat, se v projevu snažil pojmenovat důvody volební prohry a nastínit cestu, kterou by ODS měla zvolit, pokud chce v budoucnu opět vyhrávat. Jeho výstup byl ze všech místopředsednických asi nejvěcnější.

13:28

Petra Bendla vystřídal ministr zemědělství Petr Gandalovič.

"Nacházíme se uprostřed své cesty. Jsme promoklí, mnozí toho máme dost, někteří nevěří, že jdeme tím správným směrem. Bouřka prohraných voleb je však už za námi. Nyní je nutné, abychom našli sílu jít dál a naši cestu dokončit. Musíme mnoho věcí změnit, hlavní směr však měnit nemůžeme. Jedině tak dojdeme k cíli, kterým je, a musí být, obnovení důvěry našich občanů," řekl Gandalovič.

13:28
13:07

Foto: Ondřej Besperát

Zatímco vládní ODS rozhoduje v hotelu Clarion o své budoucnosti, před hotelem policie řeší, jak se vypořádat se shromážděním extremistické Dělnické strany a jejích příznivců z řad ilegálního uskupení Národní odpor.

Ve 12 hodin se na náměstí OSN sešlo odhadem dvě stě účastníků. Okolí monitoruje policie, ve vzduchu je helikoptéra a v dodávkách čekají desítky těžkooděnců.

Foto: Ondřej Besperát
Fotogalerie:
Dělnická strana protestovala proti zákazu

Předseda Dělnické strany Tomáš Vandas kritizuje reformy Topolánkovy vlády. -"Není jiná možnost, než aktivním přístupem dosáhnout změny politického systému," hřímal Vandas. "Dejte nám hlasy a uvidíte, jak se v této zemi bude hospodařit," vyzval během své agitky.

13:00

Delegáti zamítli návrh jednoho z kandidátů, aby se kongres při své odpolední části uzavřel pro média.

12:50

Svůj projev přednesl Petr Bendl, kandidát na 1. místopředsedu. Řekl, že podle něj nic není ztraceno a že to má ODS ve svých rukou. Při svém projevu se také pustil do opozice, především do nově zvoleného hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha.

12:50
12:37

1. místopředseda Pavel Bém hovořil 53 minut, o dvě minuty méně než Mirek Topolánek. Ve svém projevu přirovnal ODS k havarovanému autu a naznačoval, jak by ho strana měla opravit a dál provozovat.

12:13

Kongres ODS: Pavel Bém mluví k delegátům
Kongres ODS: Pavel Bém mluví k delegátům | Foto: Ondřej Besperát

Primátor Bém poděkoval premiéru Topolánkovi. Za vládnutí i vedení ODS. Ocenil jeho osobnostní vývoj a označil ho za státníka.

I tak ale v jeho stylu vidí chyby. "Je čas na změnu," myslí si. A to nikoliv kosmetickou, ale zásadní, dodává.

11:54

Bém se údajně rozhodl nepřednést připravený projev a reagovat na aktuální vývoj na sjezdu.

"Je strašně snadné podlehnout atmosféře slov. Jestli slyšel projev Mirka Topolánka Václav Klaus, nemohl říci nic jiného - snad s výjimkou pasáže o národních zájmech - než že podepisuje každé jeho slůvko," myslí si.

Přesto je podle Béma realita jiná, a i proto se prezident rozhodl "přetnout pupeční šňůru" a odejít ze strany.

11:46

Slova se ujal 1. místopředseda ODS Pavel Bém. Stejně jako Mirek Topolánek ráno, i Bém bilancuje. Zmiňuje porážku v krajských volbách.

11:20

Následuje krátká pauza, poté dostanou slovo místopředsedové strany.

11:06

Předposledním hostem kongresu je ministr financí Miroslav Kalousek. "Dovolte mi říct, že je pro mě mimořádnou ctí říkat Topolánkovi šéfe," zakončil svoji zdravici Kalousek. Po něm následuje předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Stanislav Němec.

10:55

Po odchodu bývalého čestného předsedy ODS Václava Klause se většina delegátů přesunula do kuloárů. U stolů s občerstvením diskutují o Klausových slovech.

"Pokládám to za velmi vážnou věc pro ODS. Nelze předjímat, co se bude dít dál. Opustí-li Václav Klaus ODS, Václav Klaus nezahyne. Opustí-li ODS Václava Klause, zhyne," komentoval prezidentův krok poslanec a bývalý Klausův poradce Boris Šťastný.

"Pro nás to znamená vzít to na vědomí a být do budoucna těmi dospělými, kteří se holt budou muset naučit s tímto žít. Strana nesmí zhynout, musí jít, teď se ukáže, jestli jsme dospělí," myslí si exhejtman Středočeského kraje a kandidát na 1. místopředsedu Petr Bendl.

10:45

Po hostech ze zahraničí vystoupil předseda KDU-ČSL Jiří Čunek a šéf zelených Martin Bursík. Ten přišel i s partnerkou a stranickou místopředsedkyní Kateřinou Jacques.

10:38

Delegáty kongresu ODS pozdravili zástupci některých zahraničních partnerských stran. Jako první host vystoupil chorvatský premiér Ivo Sanader. Po něm na plátně běžela videozdravice lídra britské opozice Davida Camerona. Třetím v pořadí byl zahraničněpolitický poradce tureckého ministerského předsedy Egemen Bagis.

10:28

Na prezidenta Václava Klause se při odchodu ze sálu vrhly desítky brečících straníků, kteří na něj volali, aby z ODS neodcházel. "Neopouštějte nás, ta strana zahyne," volali.

10:28
10:14

Kongres ODS: Václav Klaus se vzdal svého titulu čestného předsedy
Kongres ODS: Václav Klaus se vzdal svého titulu čestného předsedy | Foto: Ondřej Besperát

Klaus mluvil opravdu velmi krátce. "Je pro mě nemalým problémem identifikovat se s celou řadou postojů, kterou ODS, nebo snad její vedení zastává. Je to tak již delší dobu, ne od katastrofálně prohraných voleb. Tato politika není tou, se kterou jsem ODS zakládal a dlouhá léta vedl," řekl delegátům.

Na konci svého projevu oznámil, že se vzdává titulu čestného předsedy ODS. "Rozhodl jsem se vám poděkovat za titul čestného předsedy, ale tohoto titulu se dnes vzdávám. Děkuji za těch společně prožitých téměř 18 let," rozloučil se se svou stranou prezident Klaus.

10:10

Slova se ujal čestný předseda Václav Klaus. Na úvod řekl, že do jednání nechce nijak zasahovat, proto bude stručný.

10:07 

"Naše mise nepochybně ještě nekončí," zakončil svoji řeč Topolánek. Zítra před volbou nového předsedy chce představit návrhy řešení současné situace.

10:07 
10:03

Kongres ODS: Mirek Topolánek
Kongres ODS: Mirek Topolánek | Foto: Ondřej Besperát

Podle Topolánka by se ODS měla pokusit o dlouhodobější úzkou spolupráci s KDU-ČSL. Pro občanské demokraty je to přirozený partner, myslí si Topolánek.

Ministerský předseda se věnoval také zahraničním otázkám: radaru, českému předsednictví a Lisabonské smlouvě. Předsednictví v Radě EU je podle něho důležité, ale jeho význam nechce přeceňovat.

9:41

Václav Klaus nechtěl po svém příjezdu novinářům prozradit, o čem bude jeho projev. "Nechte se překvapit," řekl. S novináři hovořil o skandálu při setkání s europoslanci, na který v pátek jako první upozornil deník Aktuálně.cz.

Čtěte: Diplomatická roztržka: Klause naštval politik EU 

9:36

Ve své řeči poprvé zcela jasně řekl, že se chystá ke změnám v kabinetu. "Změny se musí týkat jak vlády, tak ODS," řekl. Při rekonstrukci vlády bude podle Topolánka hrát velkou roli to, jak jednotliví ministři zvládají načasování reformních kroků a jejich vysvětlování médiím a veřejnosti.

9:33

Topolánek přiznal částečnou vinu na neúspěchu ODS v podzimních volbách a omluvil se za neschopnost prodat politiku své vlády.

9:25

Pustil se také do vlastních řad. Ocenil, že se ODS uměla během období v opozici připravit na vládnutí, ale následně během něho nezvládla vnější komunikaci.

"Stát pod naším vedením zatím není tak malý a efektivní, jak jsme slibovali. Na tomto selhání se podílela jak vláda, tak ODS," řekl Topolánek. Není spokojený s tím, jak lidé posuzují kroky vlády a sliby opozice. "Nikdy jsem nevěřil, že by někdo mohl uvěřit těm prázdným tlachům bez reálného obsahu," přiznal se premiér v narážce na komunikační dovednosti šéfa opozice Jiřího Paroubka.

9:22

- Předseda Topolánek bilancuje posledních deset let z hlediska úspěchů a neúspěchů ODS. Komentoval i letošní krajské a senátní volby, které drtivě vyhráli sociální demokraté. "My jsme nezvítězili ne proto, že jsme odmítli vést negativní kampaň, ale navzdory tomu," myslí si premiér.

9:18

Do hotelu Clarion přijel čestný předseda ODS a prezident republiky Václav Klaus.

9:15

Slovo si vzal předseda vlády Mirek Topolánek. Na úvod řekl, že půjde pouze o suchou zprávu předsedy strany.

9:13

 - Dopolední program druhého dne zahájil předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Pozdravil diváky televizí, které jednání kongresu přenášejí živě.

9:06

Hotel Clarion v pražských Vysočanech zahalila modrá barva - ať už se jedná o výzdobu v sále či ubrusy na stolech v předsálí. Kvůli přítomnosti nejvyšších ústavních činitelů musí každý příchozí projít bezpečnostní prohlídkou.

9:02

Druhý jednací den měl začít před dvěma minutami. Jako první vystoupí šéf ODS Mirek Topolánek se zprávou předsedy. Po něm je na řadě čestný předseda, prezident Václav Klaus. Jeho příjezd je plánován na 9:15.

 

Právě se děje

Další zprávy