ODS je Topolánkova Unie svobody, řekl Tlustý

Kateřina Eliášová
6. 12. 2008 20:25
Tlustý: Moje řešení? Prázdný volební lístek
Kongres ODS: Vlastimil Tlustý
Kongres ODS: Vlastimil Tlustý | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Hlavní stranický kritik a odpůrce předsedy Mirka Topolánka Vlastimil Tlustý navrhl delegátům, aby při volbách lídra strany vhodili do hlasovací schránky prázdný volební lístek.

"Moc vás prosím, až budete hlasovat, zkuste přemýšlet, o čem to celé je. Není to o mně nebo Mirkovi Topolánkovi. Je to o tom, zda zůstane ODS dominantní a pravicová," obrátil se na delegáty středočeský poslanec.

"A kdybyste měli problémy se orientovat, mám pro vás řešení. Prázdný volební lístek," řekl.

Muž, který v odporu ke stranickému vedení neváhal nahrát jakoby intimní fotografie a přispěl k rozpoutání takzvané aféry Morava, vystoupil na kongresu ODS ve večerní části politické debaty. Přesvědčoval delegáty, že s Topolánkem vede pro ODS cesta jen ke středopravicové straně, kterou volí minimum voličů. 

"Topolánek úspěšně proměňuje ODS, která byla pravicovou stranou, ve středovou Unii svobody," řekl Tlustý. Topolánek prý stranu vede do "údolí duchů".

Stranický rebel ve svém projevu Topolánka káral třeba za to, že se vzdal myšlenky rovné daně.

Aby připomněl svůj podíl na daňovém programu ODS před volbami v roce 2006, vytkl Topolánkovi, že přestal rozdávat daňová kolečka, která vysvětlovala jeho daňovou vizi.

"Rovná daň byla zavedena na Slovensku, u nás ne. U nás platí Kalouskovy polorovné sazby, a to je nevstřícnější označení," hřímal Tlustý.

Podle Tlustého je významnou příčinou volební porážky v podzimních volbách a následující stranické krize fakt, že ODS v daňové oblasti rezignovala na svůj program.

"Tlustá peněženka měla znamenat ODS plus, pro devadesát procent lidí ale znamená ODS minus. Vy se divíte, že si toho lidi všimli a nevolili nás?" uvedl Vlastimil Tlustý.

 

Právě se děje

Další zprávy