Zemana na svůj sněm nepozve ani ANO. Není důvod, zní z hnutí

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
4. 2. 2015 17:20
"Nezveme žádné české politiky, tak rozhodl výbor," vzkázal stručně předseda hnutí Andrej Babiš.
Miloš Zeman a Andrej Babiš
Miloš Zeman a Andrej Babiš | Foto: ČTK

PrahaMiloš Zeman nepřijede na sněm hnutí ANO, který se uskuteční na konci února. Podobně jako sociální demokraté ani druhá nejsilnější vládní strana prezidenta nepozvala.

"Nezveme žádné české politiky, tak rozhodl výbor," vzkázal stručně deníku Aktuálně.cz předseda hnutí Andrej Babiš.

Předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek jej doplňuje: "Je to naše interní záležitost. Chceme si tam zvolit nové vedení, vyhodnotit plnění volebního programu, takže jsme se v rámci výboru domluvili, že politiky zvát nebudeme." 

Úplně bez politiků však sněm nebude. Hned po úvodním projevu Andreje Babiše totiž vystoupí předseda frakce ALDE v Evropském parlamentu a někdejší belgický premiér Guy Verhofstadt. Kromě něj přijede i výkonná ředitelka amerického think-tanku No Labels Margaret Kimbrell. Pozvání právě No Labels dává smysl. Byl totiž inspirací pro Institut pro politiku a společnost, který s ANO úzce spolupracuje. Podle schváleného programu pak blok hostů uzavře filozof Václav Bělohradský.

Hnutí by si na sněmu mělo dovolit prakticky celé vedení. Po odchodu Věry Jourové do Bruselu totiž není obsazen post ani jednoho místopředsedy. Na funkci prvního místopředsedy kromě Faltýnka získaly nominace tři ženy - místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová, šéfka pražské organizace Radmila Kleslová a místostarostka Hlučína na Opavsku Blanka Kotrlová.

Na řadové místopředsedy kandiduje hned devět jmen - například ministři Martin Stropnický a Richard Brabec nebo poslanci Jan Volný a Ivan Pilný.

Sobotka Zemanovi vyčítá konzervativnější názory

Zemana již před Vánocemi odmítla na svůj sjezd pozvat ČSSD, která bude volit nové vedení dva týdny po svém koaličním partnerovi. Někdejší předseda strany přitom na posledním sjezdu před dvěma lety jako tehdy čerstvě jmenovaný prezident nechyběl.

"Já mám pocit, že pan prezident se stává více konzervativním v posledních měsících a letech. V době volební kampaně se profiloval více levicově, více progresivně. Některé názory, které prezentuje, patří spíše k názorům konzervativním," vysvětlil premiér Bohuslav Sobotka, proč na Hrad žádná pozvánka z Lidového domu nedorazila.

"I když jsem byl samozřejmě připraven rád na sjezd přijet, tak teď tam zcela určitě nepřijedu, i kdyby pan Sobotka svůj názor změnil," komentoval rozhodnutí vedení socialistů na začátku ledna Zeman. "Maminka mě učila: Nikdy se necpi tam, kam tě nezvou," zdůvodnil svůj postoj prezident.

 

Právě se děje

Další zprávy