Sobotka rok premiérem: ANO má problém se vším, co nedělá ANO

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková, Marie Bastlová
16. 1. 2015 5:30
Premiér Bohuslav Sobotka po roce ve funkci hodnotí práci vlády. Jak je spokojen s koaličními partnery? A nechystá výměnu ministrů?
Bohuslav Sobotka | Video: Blahoslav Baťa

Praha - V sobotu to bude přesně rok, co prezident Miloš Zeman jmenoval Bohuslava Sobotku premiérem. Jmenování předcházela dlouhá a komplikovaná vyjednávání o budoucí koalici s politickým nováčkem, hnutím ANO, a KDU-ČSL.

Po roce vládnutí je Sobotka se svým kabinetem spokojen. "Vláda rok funguje, neměli jsme žádné velké koaliční krize, opozice ani jednou nenavrhla hlasování o nedůvěře vládě," říká premiér v bilančním rozhovoru pro Aktuálně.cz a Hospodářské noviny.

Výhrady nemá ani k práci svého stranického kolegy a ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, kterého v průběhu roku opakovaně kritizoval Andrej Babiš. Chválí i ministra školství Marcela Chládka (ČSSD), i když ten někdy podle premiéra mluví rychleji, než pracuje.

A.cz: Vaše vláda je u moci rok. Co považujete za její největší neúspěch či dluh?

Bohuslav Sobotka: Myslel jsem, že se zeptáte na úspěch... Já jsem totiž schopen vypočítat velký počet úspěchů, ale velmi těžko se mi vybavují neúspěchy. Je ale pravda, že určitá manka máme. Určitě jsem měl lepší představy třeba v oblasti čerpání prostředků z Evropské unie. Měl jsem pocit, že EU má stejný zájem začít co nejdříve čerpat peníze z evropských fondů, ale zdá se, že ten tlak Evropské komise není příliš silný. Z naší strany bude velmi záhy vše hotovo a mám pocit, že pak budeme čekat, až se na půdě EU vyřeší otázka toho, aby EU měla vůbec peníze na proplácení prostředků z evropských fondů. Evropská komise je pod tlakem neradostné finanční situace.

A.cz: Podle vás hrozí, že Unie nebude mít na financování dotačních programů peníze?

Já jsem zažil debatu na jednání Evropské rady, kde si někteří plátci stěžovali, že by měli platit do evropského rozpočtu. Předseda Komise musel připomínat, že pravidla platí pro všechny. A to není úplně dobrá situace pro Evropskou komisi. Uděláme všechno pro to, abychom byli připraveni, ale není to všechno v našich rukou. My se teď třeba snažíme bránit tomu, aby z Bruselu přicházely další požadavky, které nejsou zahrnuty v dohodě o partnerství. Do konce ledna předložíme poslední podklady, dovysvětlíme přijetí zákona o státní službě a pak už budeme velmi netrpělivě očekávat rozhodnutí ze strany Evropské komise a budeme se připravovat doma.

A.cz: To jste ale vyklouzl z otázky na neúspěchy vaší vlády.

Zbytek se už jen povedl. Ale vážně - museli jsme přijímat kompromisy, třeba v zákoně o státní službě.

A.cz: Za uplynulý rok jste nevyhodil z vlády žádného ministra. Dvě změny sice proběhly, ale vy jste nebyl jejich iniciátor. Jste skutečně s prací všech členů kabinetu natolik spokojen?

Nasazení ministrů je silné a od práce je neodvádí žádné aféry. Druhá věc je, že nominace byly dobře a intenzivně promyšleny. A také to svědčí o stabilitě ve vládních stranách. Uvidíme, jak přečkáme rok 2015, kdy všechny vládní strany čekají jejich vnitrostranické sjezdy.

A.cz: Čekáte personální změny ve vládě letos?

Kdyby u některých stran došlo k výraznějším změnám, tak se to nepochybně projeví ve vládě. Já už jsem v jedné koaliční vládě byl a zažil jsem, že se vyměnili všichni předsedové koaličních stran a na konci už tam nebyl nikdo z těch, kdo podepisovali koaliční smlouvu. Takže stát se může cokoli a v Česku je ta dynamika na politické scéně opravdu hodně silná.

A.cz: I u vás v ČSSD?

Pokud dojde ke změně předsedy, tak nepochybně.

A.cz: To nepředpokládáme. Myslíme třeba na ministra zdravotnictví, který kritice čelil, byly tu i mediální přestřelky, které ho – řečeno vašimi slovy – mohly odvádět od práce. S ním jste zcela spokojen?

Naštěstí ho neodvedly příliš a naštěstí ani ministra financí. Svatopluku Němečkovi se podařilo dotáhnout věci, které jsem po něm v loňském roce chtěl, včetně úhradové vyhlášky, která nám umožní v letošním roce zvýšit platy lékařů a sester. Takže jste si možná všimli, že tady nejsou žádné protestní akce, žádné hromadné výpovědi, co jsme zažívali v minulých letech. Podařilo se nám udržet sociální dialog, nejenom ve zdravotnictví, ale i jinde.

A.cz: Odboráři bývají nakloněni levicovým vládám…

Bývají, ale na druhou stranu v okamžiku, kdy přijde levicová vláda, se jejich požadavky zdvojnásobí či ztrojnásobí, protože dostávají pocit, že u levicové vlády mohou najít větší pochopení. Takže ani levicová vláda to nemá s odbory jednoduché a já jsem už jako ministr financí také zažil demonstrace odborů proti vládě, kde byla sociální demokracie. Ale ministr Němeček teď dotáhl věci, které jsem po něm chtěl, včetně zákona, který zajistí zveřejňování smluv ve zdravotnictví. To je revoluce v transparentnosti zdravotnictví.

A.cz: A jak jste spokojen s výsledky ministra Marcela Chládka? Ten byl kritizován jak za opatření ve školství, tak za rozdělování peněz pro sport. Především koaliční partneři z ANO s tím měli problém.

Já myslím, že koaliční partner ANO má problém se vším, co nedělá koaliční partner ANO. Ale i s tím je potřeba se vyrovnat a ČSSD se snaží koalici držet pohromadě. Snažíme se s našimi partnery mluvit a zbytečně nezatěžovat veřejnost konflikty. Ale když se podíváte na výsledky Marcela Chládka, tak je to ministr, který dokázal v poslední chvíli zabránit celé řadě závažných problémů v resortu. Podařilo se mu výrazně zrychlit čerpání prostředků z Evropské unie, udělal správná personální rozhodnutí, zabránil tomu, aby ze školství museli hromadně odejít pedagogové, kteří by nesplnili podmínky kvalifikace, je připravena novela vysokoškolského zákona. Možná čas od času rychleji mluví, než ty věci má koncepčně připravené, ale má tah na branku a upřímně ho zajímá, co se v resortu děje.

A.cz: Jak jste spokojen s koaličními partnery a se spoluprací na vládní úrovni?

Koaliční partnery si člověk nevybírá, ty mu vybere volič. Nám je voliči vybrali a strategii, pro kterou jsem se rozhodl, chci obhajovat i na sjezdu ČSSD. Tohle jsou jediní koaliční partneři, kteří připadali v úvahu. Ostatní buď byli zkompromitovaní, nebo by neskýtali záruku stabilní vlády, která by byla schopná cokoli prosadit. Tohle byla cesta, kterou jsme se vydali, a ten rok ukázal, že se nám daří prosazovat náš program a daří se nám najít kompromis. Vláda rok funguje, neměli jsme žádné velké koaliční krize, opozice ani jednou nenavrhla hlasování o nedůvěře vládě.

A.cz: A co spolupráce s hnutím ANO? Vy jste v jednu chvíli velmi kritizoval jejich ministryni spravedlnosti, potom do Bruselu odešla ministryně pro místní rozvoj a její nástupkyně posléze pronesla, že ministerstvo nebylo řízeno. Je tu nový ministr dopravy, který kritizuje svého předchůdce z hnutí ANO...

To si Andrej Babiš musí v hnutí udělat pořádek, pokud jde o vzájemnou kritiku jednotlivých ministrů. Doufám, že se to v sociální demokracii dít nebude. ANO se postupně stává politickou stranou, vytváří si struktury, bude mít sjezd. Nevím, jestli se jim do toho příliš chce, protože ANO vzniklo jako iniciativa nespokojených občanů, kteří podpořili nespokojeného miliardáře. Otázka je, jaká z nich bude za rok, za dva politická strana, ale pořád je to strana, která je schopná plnit koaliční smlouvu.

A.cz: Co plánujete letos, co bude priorita této vlády?

Budeme se starat hodně o výběr daní. Dva první zákony už ve vládě čekáme, až je ministerstvo financí předloží – jde o zákon o prokazování původu majetku a zákon o elektronické evidenci tržeb. Zejména ten druhý chceme mít schválený co nejdříve, aby se na něj podnikatelé a státní správa mohli začít připravovat. To je zákon, na který se čeká deset let.

A.cz: Byli to ale i někteří poslanci sociální demokracie, kteří změnám bránili.

Bránili a pak byli někteří, kteří je prosazovali. Já si vzpomínám, jak jsem jako ministr financí předložil novelu loterijního zákona a několikrát mi ji poslanci vyřadili z programu schůze a pak byl konec volebního období. Čili ty tlaky proti jakýmkoli změnám byly hodně silné a já myslím, že se situace změnila. Takže prioritou jsou zákony, které mají zlepšit výběr daní, zákon o neziskových organizacích ve zdravotnictví – jeden z hlavních legislativních úkolů ministra zdravotnictví. Je potřeba zreformovat stavební řízení v naší zemi, jinak tady do budoucna nepostavíme vůbec nic. Plus budeme pokračovat v opatřeních na podporu hospodářského růstu a stavby infrastruktury.

A.cz: S elektronickou evidencí tržeb souvisí i účtenková loterie, kterou vaše vláda chce zavést, ale Andrej Babiš už ji zpochybnil. Nezviklaly vás ani výsledky ze Slovenska, kde účtenková loterie pomohla vybrat 200 milionů na daních. Není to málo?

Cílem účtenkové loterie primárně není zvýšit výběr daní, ale zjednodušit a zefektivnit kontrolní systém.

A.cz: Doteď se říkalo, že je to nástroj, který má zvýšit výběr daní...

V tom komplexu ano, ale samo o sobě ne. Sama loterie je doplněk, který zvyšuje motivaci občanů brát si účtenky a registrovat je do systému. V okamžiku, kdy si zaregistrujete 60 milionů účtenek do systému, jako se to stalo na Slovensku, tak daňová správa získá obrovské množství dat, aniž by do terénu musela vyslat jediného kontrolora.

A.cz: Dobrá, pokud přistoupíme na to, že občané budou plnit roli kontrolorů...

Ano, občané v jistém smyslu pomáhají státní správě s kontrolou, jestli všichni platí daně, a získávají za to bonus v podobě účtenkové loterie.

A.cz: Je to ale kontrola malých ryb, malých živnostníků nejníže na řetězci plátců DPH. Není to kontrola největších firem, kde utíká na daních nejvíc.

Je to kontrola všech, kdo přijímají platby v hotovosti. Na jedné straně můžete mít malého živnostníka, který má třeba autobazar, a na druhé straně můžete mít řetězec restaurací, které mají obrat několik desítek milionů. Je to opatření, které podpoří všechny, kdo se chovají poctivě, platí daně a vedle těch, kteří stát na daních okrádají, vypadají jako blbci a pitomci.

A.cz: A co ta klíčová opatření proti velkým ekonomickým subjektům, kde dochází k obřím daňovým únikům?

Už jsme v letošním roce schválili elektronický výkaz daně z přidané hodnoty, budou tady pravidelná hlášení ze strany firem a živnostníků, což poskytne daňové správě další cenná data pro analýzu. Daňová správa bude čím dál více fungovat na moderních principech, které vidíme v západní Evropě. To znamená, že kontroloři budou mít k dispozici nejnovější systémy, které budou analyzovat data. Ale ta musí nejdřív získat. A já jsem stoupencem opatření, která jsme přijali, protože jsem viděl, že na Slovensku to skutečně funguje a podařilo se jim zlepšit výběr daní. Já jsem teď sledoval přes média výpovědi u soudu s lihovou mafií ve Zlínském kraji a vím, jak si naříkali, že se jim omezily kšefty v okamžiku, kdy stát zavedl kolky na lihoviny.

A.cz: Ale bohužel ne dostatečně.

Ale tu mafii to zasáhlo, protože pak se jim nedařilo tak snadno dostávat do distribuce. A pak hledali možnosti, jak se dostat ke kolkům. Nesouhlasím s tím, že je možné rezignovat na opatření proti daňovým únikům jenom proto, že nejsou stoprocentní, že jsou třeba účinná na 80 procent. Jenom proto, že za nějakou dobu si ty daňové subjekty najdou cesty, jak státu unikat. Je to trvalý souboj, který stát vede.

Druhou část rozhovoru s Bohuslavem Sobotkou o teroristických hrozbách, budoucnosti ČSSD i pozvání Putina do Česka čtěte v pátečních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy