Zeman: ČNB možná úmyslně oslabila korunu, aby oddálila euro

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 8. 2014 19:40
Prezident tento krok centrální banky kritizuje dlouhodobě.
"Nemohu vyloučit možnost, že ...."
"Nemohu vyloučit možnost, že ...." | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česká národní banka (ČNB) možná loni úmyslně devalvovala českou korunu, aby oddálila vstup Česka do eurozóny a nepřišla tak o kompetence. Na tiskové konferenci po jednání s odbory to ve čtvrtek naznačil prezident Miloš Zeman. Prezident tento krok centrální banky kritizuje dlouhodobě.

"Při vstupu do eurozóny by Česká národní banka ztratila velkou část svých kompetencí ve prospěch Evropské centrální banky," uvedl Zeman. "Aniž bych se vyznačoval hypertrofickou podezřívavostí, nemohu vyloučit možnost, že kroky, které podniká ČNB s devalvací české měny, mohou být motivovány i snahou prodloužit interval, dokdy Česká republika vstoupí do eurozóny, a tím si zachovat kompetenci této instituce," podotkl. Je podle něj známo, že každá instituce usiluje o to, aby její kompetence byly co největší.

Devizové intervence kvůli hrozbě deflace spustila ČNB loni v listopadu. Bankovní rada koncem letošního července konstatovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky chce podle koaliční smlouvy dále připravovat Českou republiku na vstup do eurozóny. Podle květnového vyjádření ministra zahraniční Lubomíra Zaorálka by se tak mělo stát do pěti až šesti let. V nedávném průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění se proti přijetí eura vyslovily zhruba tři čtvrtiny Čechů.

 

Právě se děje

Další zprávy