Intervence potrvají do roku 2016, koruna už ale oslabit nemá

Jiří Hovorka Tereza Holanová ČTK Jiří Hovorka, Tereza Holanová, ČTK
Aktualizováno 31. 7. 2014 16:10
Prodloužení závazku, v jehož rámci drží ČNB kurz české měny na minimální hranici 27 korun za euro, očekávali i analytici.
Sídlo ČNB
Sídlo ČNB | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Doba, během které euro nesmí stát méně než 27 korun, potrvá déle, než Česká národní banka původně plánovala. Zatímco dříve plánovala držet korunu na této minimální hranici do ledna 2015, nyní to má být nejméně o rok déle.

"Bankovní rada konstatuje, že ČNB neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než v roce 2016," říká mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann.

Rok 2016 je přitom mnohem pozdější datum, než očekávali analytici. Experti, které v minulém týdnu oslovil online deník Aktuálně.cz, většinou zmiňovali léto nebo začátek podzimu 2015.

Podle hlavního ekonoma České spořitelny Davida Navrátila z nejnovějšího prohlášení bankovní rady vyplývá, že ukončení intervenčního režimu bude postupné.

"Jinými slovy, ČNB jednoho dne řekne, že začíná exit, ale pak bude dalších zhruba šest měsíců mírnit posilování koruny. A až po těchto šesti měsících nechá ČNB kurz být, tedy ukončí používání kurzu jako měnového nástroje. Jinými slovy, exit může začít 'už' na podzim 2015," vysvětluje.

Obavy, že by ČNB mohla posunout svůj závazek z loňského listopadu ještě výš a stanovit minimální hranici například na 28 korunách za euro, jak varovali po jednání tripartity odboráři, se ale nenaplnily.

"Bankovní rada potvrdila závazek ČNB intervenovat v případě potřeby na devizovém trhu na oslabení kurzu tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 korun za euro," uvádí mluvčí centrální banky.

Změna závazku? Krajní varianta

"Česká národní banka nechce jít znovu do toho průšvihu a opět intervenovat, takže počká, než bude inflace s jistotou nad dvěma procenty," myslí si ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Posunutí kurzu nad 28 korun za euro a výš je podle ní velmi krajní varianta, která by nastala, pokud začne v Česku zpomalovat růst, případně se inflace v Německu dostane pod nulu.

Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky bude přitom odchod od pevného kurzu zahalený "mlhou, co by se dala krájet". "Myslím si, že bude stejně nečekaný jako samotná intervence," říká Brožka s tím, že ČNB nejspíše nebude chtít připravovat trh na spekulaci.

Úrokové sazby se nemění

Bankovní rada ČNB také připomněla, že uvedený kurzový závazek považuje za jednostranný.

"To znamená, že ČNB bude bránit přílišnému posílení kurzu koruny pod úroveň 27 korun za euro svými intervencemi na devizovém trhu, tj. prodejem korun a nákupem cizích měn. Na slabší straně hladiny 27 korun za euro nechává ČNB kurz pohybovat podle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu," zopakoval mluvčí centrální banky Tomáš Zimmermann.

Bankovní rada České národní banky nepřekvapila ani s rozhodnutím ponechat úrokové sazby na stávající rekordně nízké úrovni. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstává na 0,05 procenta, diskontní sazba na 0,05 procenta a lombardní sazba na 0,25 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy