Zeleného Dusíka má Fischerovi nahradit oranžový Šebesta

Domácí ČTK Domácí, ČTK
21. 3. 2010 21:05
Ministr zemědělství podle premiéra zvládne řídit oba resorty
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Premiér Jan Fischer navrhl prezidentovi Václavu Klausovi, aby pověřil řízením ministerstva životního prostředí ministra zemědělství Jakuba Šebestu.

Premiér je přesvědčen, že Šebesta je odborně i manažersky dostatečně způsobilý, aby po zbytek mandátu vlády zvládl řízení obou resortů, tlumočil dnes Fischerův přístup mluvčí vlády Roman Prorok. Prezident podle něj Fischerovo rozhodnutí akceptoval.

Fischerův krok pobouřil šéfa zelených Ondřeje Lišku. Ten upozornil na to, že Šebestu do vlády nominovala ČSSD, a v kabinetu by tak měli sociální demokraté krátce před volbami většinu. Situaci podle něj v pondělí večer posoudí předsednictvo Strany zelených.

"Fischer porušil všechny naše dohody a rozhodl se zcela opřít o ČSSD a obejít tak Stranu zelených a ODS," řekl Liška deníku Aktuálně.cz.

"Každému, kdo se zamyslí nad spojitostí ministra Šebesty a resortu životního prostředí, se musí nutně vybavit dvě kauzy z nedávné doby, a to kšeftování s pozemky v Radějově a krytí podivného hospodaření Lesů ČR," dodal Liška.

Šebesta by měl nahradit Jana Dusíka, který se rozhodl ve čtvrtek odstoupit z funkce ministra životního prostředí kvůli sporu o modernizaci elektrárny Prunéřov II.

Premiér chce podle mluvčího svým krokem zabránit tomu, aby se obsazování uvedeného ministerského postu stalo před volbami do Poslanecké sněmovny předmětem "politických tahanic".

Za zelené jen Kocáb

Straně zelených, která s ODS a ČSSD sestavovala nynější úřednickou vládu, tak v kabinetu zřejmě zůstane jen jeden zástupce - ministr pro lidská práva Michael Kocáb.

Předseda zelených Ondřej Liška premiéra krátce po Dusíkově rezignaci ujistil o tom, že nevidí důvod k ukončení podílu zelených na projektu úřednické vlády. Liška také prohlásil, že zelení cítí i nadále odpovědnost za práci ministerstva životního prostředí.

Pro diskusi o novém ministrovi je podle Lišky klíčové, zda bude moci řídit svůj resort a rozhodovat plnohodnotně, řekl v pátek. V konkrétních kauzách, jako je právě otázka elektrárny Prunéřov II., musí být podle Lišky zřejmé, že ministrovo rozhodování nebude ovlivňováno vnějšími vlivy.

 

Právě se děje

Další zprávy