Ministr Dusík ve vládě končí. Neshodl se s Fischerem

Pavel Baroch, Kateřina Eliášová
18. 3. 2010 18:25
Ministra do kabinetu nominovala Strana zelených
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr životního prostředí Jan Dusík opustí po necelých čtyřech měsících úřednický kabinet Jana Fischera. Důvodem je modernizace elektrárny Prunéřov.

Dusík na tiskové konferenci oznámil, že na základě závěrů norské studie, která přestavbu podle plánů ČEZ nedoporučila, by měl energetický gigant předložit varianty s účinnější, tedy čistší technologií. 

S tím také seznámil Fischera. "Premiér mé rozhodnutí neakceptoval a požádal mne o bezodkladné vydání stanoviska EIA. Nejsem vnitřně přesvědčen, že v situaci, ve které se nachází proces EIA (hodnocení vlivu na životní prostředí - pozn. red.), je nyní možné s čistým svědomím vydat kladné či záporné stanovisko," vysvětlil.

"Proto jsem se rozhodl rezignovat na post ministra životního prostředí. Ve své funkci jsem se vždy snažil důsledně postupovat v souladu se zákonem a chránit zdraví lidí a životní prostředí. Pro toto již v této vládě necítím prostor," dodal.

Strana zelených, která Dusíka do vlády nominovala, za jeho rozhodnutím stojí. "My vyjadřujeme podporu ministru životního prostředí. A to proto, že mu není umožněno, aby nadále věcně, nadstranicky a zcela nezávisle pokračoval ve výkonu své funkce," uvedl předseda zelených Ondřej Liška.

Pro Fischera byl Prunéřov důležitý

Premiér Jan Fischer odmítl, že by rozhodnutí o Prunéřovu nějak ovlivňoval. "Jan Fischer vyjádřil názor, že není vhodné rozhodnutí ve věci vlivu modernizace elektrárny Prunéřov II na životní prostředí opakovaně odkládat," napsal jeho mluvčí Roman Prorok.

"V žádném případě však premiér rozhodnutí samotné neovlivňoval, neboť vždy plně respektoval, že je to záležitost odborné i věcné kompetence a odpovědnosti ministra životního prostředí," dodal mluvčí.

Fischer stavbu Prunéřova pokládal za jedno z protikrizových opatření. Plány ČEZ podporoval i Svaz průmyslu a dopravy i odborů. "Pro tuzemské firmy by šlo o zakázky za 25 miliard korun," uvedl Jaroslav Hanák, první viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Dodal, že podle některých odhadů by tak k současné stovce subdodavatelů elektrárny přibylo dalších 200 firem a počet zaměstnanců by ze současných 400 mohl narůst ještě o 800 lidí.

"Je velmi zvláštní, že pan premiér takto ultimativně postavil svůj požadavek. Tak jak firma ČEZ píská, vláda potažmo tento stát tancuje," uvedl Liška. "Ukazuje to, že vliv firmy ČEZ dorostl takových rozměrů, že je zcela legitimní se ho obávat a je třeba o něm hovořit," dodal. Liška se chce v nejbližších hodinách setkat s premiérem Janem Fischerem. "Pokud by měli zelení nominovat svého zástupce do vlády, pak by to nebyl nikdo, kdo by se byl ochoten podvolit tomu, co chce ČEZ," varoval Liška.

Pokud zelení do kabinetu nepůjdou, ODS už nabídla, že vyšle svého ministra místa nich. "Pokud tak neučiní, je ODS připravena jednat o novém ministrovi životního prostředí s premiérem Janem Fischerem. Naším zájmem je, aby vláda byla schopná fungovat v plném obsazení," prohlásil místopředseda ODS David Vodrážka.

Dusík protestoval. Marně

Rada hospodářské a sociální dohody zkraje února stavbu prunéřovské elektrárny podle plánů ČEZ rovněž podpořila - ovšem bez přítomnosti Dusíka.

"Tento bod materiálu nebyl ve vládě předem projednán a byl do závěrečného dokumentu ke schválení na dnešní schůzi uměle přilepen. Zřejmě cíleně mi tak bylo znemožněno tento bod plnohodnotně projednat se zástupci jednotlivých partnerů a přesvědčit je o vypuštění tohoto bodu, který nemá dle mého názoru v souvislosti s krátkodobými řešeními krize v takovém dokumentu své místo. Na vlastním jednání se mi nepodařilo zástupce jednotlivých partnerů přesvědčit ani o přijatelné úpravě tohoto bodu," konstatoval poté Dusík.

Kvůli elektrárně panovala na ministerstvu životního prostředí velmi napjatá atmosféra. Náměstek ministra Aleš Kuták byl dokonce připravený odstoupit, pokud Dusík přestavbu Prunéřova schválí.

Podle některých hlasů zevnitř Strany zelených nebyl Dusík natolik silnou osobností, aby dokázal odolávat silným politickým tlakům.

 

Právě se děje

Další zprávy