Výhrůžkami nás do kouta nezatlačí, řekla Peake před K9

Radek Nohl Radek Nohl
30. 5. 2011 17:02
Věci veřejné chtějí jednat o změnách ve vládě. Bude to velmi vyhrocené, tvrdí Peake
Výhrůžek padla celá řada, řekla o posledním jednání K9 místopředsedkyně VV Karolína Peake.
Výhrůžek padla celá řada, řekla o posledním jednání K9 místopředsedkyně VV Karolína Peake. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Čeká nás zásadní jednání. Tak mluví první místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake o nejbližším setkání koaličních špiček, takzvané K9.

Zástupci VV totiž chtějí otevřít diskusi o změnách ve vládě. Premiér Petr Nečas (ODS) měl podle Peake již dost času, aby se nad personálním obsazením svého kabinetu zamyslel.

"Výhrůžkami se nenecháme zatlačit," zareagovala Peake v rozhovoru pro Aktuálně.cz na slova, že kvůli obstrukcím nad zdravotní reformou půjdou z vlády.

Místopředsedkyně VV zároveň očekává, že jim premiér na K9 nějakou nabídku předloží. Její jméno je přitom se změnami v Nečasově kabinetu často skloňováno.

"Já jsem opakovaně zdůraznila, že můj zájem jít do vlády není eminentní, spíše to je naopak," tvrdí Peake.

Aktuálně.cz: Jak vnímáte slova premiéra Petr Nečase, že kvůli obstrukcím nad zdravotní reformou, půjdete z vlády?

My jsme v této vládě zůstali proto, abychom mohli obrousit ty nejtvrdší hrany všech těch reforem. Takovými výhrůžkami se nenecháme zatlačit k tomu, abychom třeba z proplácení amalgámových plomb z veřejného pojištění couvli. Je pravda, že po šestihodinovém jednání K9 jsou všichni unavení, výhrůžek padla celá řada.

A.cz: Očekáváte tedy, že i další jednání koaličních špiček bude vyhrocené?

Obávám se, že prvním problémem na nastávající K9 bude to, co budeme probírat. Víme, že musíme jednat o zdravotnické reformě, tlačí nás velmi čas. Pan premiér nám však slíbil, že o personáliích ve vládě budeme mluvit hned po našem kongresu.

Obávám se, že jednání bude velmi vyhrocené. Personálie jsou vždycky diskusí velmi citlivou. Od našich koaličních partnerů dostáváme přes média vzkazy, že se o žádných personáliích bavit nechtějí, než bude uzavřena zdravotní reforma.

A.cz: Trváte na tom, že o změnách ve vládě budete chtít mluvit již na středeční K9?

Rozhodně to chceme. Pan premiér měl dostatek času, aby se zamyslel nad personálním obsazením vlády. Já doufám, že přijde s nějakou nabídkou.

A.cz: Budete ministryní spravedlnosti? Mají Věci veřejné o tento resort vůbec zájem?

Já jsem opakovaně zdůraznila, že můj zájem jít do vlády není eminentní, spíše to je naopak. Myslím si, že nejen v předsednictvu, ale i širším vedení strany jsou osobnosti, které bychom do vlády určitě mohli nabídnout. 

Předseda VV Radek John a jeho první místopředsedkyně Karolína Peake.
Předseda VV Radek John a jeho první místopředsedkyně Karolína Peake. | Foto: Ludvík Hradilek

A.cz: A koho máte na mysli?

My jsme se na K9 řekli jasně, že personálie budeme řešit uvnitř. Nechci teď nikoho jmenovat. Je mi jasné, že bych na něj poslala smečku novinářů. Je ale jasné, že nenabízíme jedno nebo dvě jména. Máme jich více.

A.cz: Co bude s takzvaným protikorupčním úřadem? Ten vznikl pod taktovkou Radka Johna, který však ve vládě skončil. Kdo by ho mohl nahradit?

Jména budou až ve třetí řadě. Nejprve se musíme pobavit o tom, zda bude dál tento koaliční formát fungovat, v druhé řadě o resortech, až na posledním třetím místě jsou jednotlivá jména.

A.cz: Věci veřejné tedy říkají, že budou trvat na tom, aby se za amalgámové plomby neplatilo?

Rozhodně na tom stojíme. Není možné nejrozšířenější stomatologický zákrok, který nemá žádnou alternativu, která by pak byla placena z veřejného pojištění, jen tak vytrhnout. Minimálně 400 korun za amalgámovou plombu, v situaci, kdy dvě třetiny lidí nedosáhnou na průměrnou mzdu, je částka velmi vysoká. Vytrhovat některé zákroky předem, než dojde na stanovení nadstandardu, je naprostý nesmysl. 


 

Právě se děje

Další zprávy