VV projednají budoucnost, stranu zkontrolují auditoři

Martina Machová ČTK Martina Machová, ČTK
26. 5. 2011 20:56
Jasno není o hlasování, které má potvrdit Johna v křesle předsedy. I to může být tajné
Foto: Martina Machová

* aktualizováno na konci textu o informace o forenzním auditu, kterým VV projdou

Praha - Věci veřejné v rozporu se svým názvem dva dny před stranickou volební konferencí rozhodly, že část jednání před veřejností uzavřou.

V utajení se tak odehraje především diskuse o stanovách strany, které mají supernovu loňských parlamentních voleb decentralizovat.

"Stejný formát jsme zvolili i na ideové konferenci, která proběhla v prosinci," konstatovala předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake. Podle ní jsou stanovy výlučně stranická záležitost.

"Je to stejné, jako kdybychom řekli, že konference začíná v jednu a předtím máme snídani se členy," podotkla.

Deník Aktuálně.cz již popsal, s jakým návrhem chce tým kolem Karolíny Peake na konferenci přijet. Pražská centrála Věcí veřejných se mnohých svých privilegií vzdává, konečné slovo pro rozhodování o regionech a jejich kandidátkách si ovšem ponechává.

"Nevidím v tom logiku, proč by mělo být toto zasedání veřejné. Stanovy jsou vnitrostranická záležitost," reagovala stejně jako Peake olomoucká poslankyně Dagmar Navrátilová. "Není to o tom, že bychom něco tutlali. Nakonec jejich znění bude veřejné," dodává.

Jednání o stanovách přitom může o současném i budoucím fungování VV notně napovědět. Právě o míře decentralizace Věcí veřejných se čeká asi nejvášnivější debata.

Podle informací Aktuálně.cz se totiž objevují názory, že připravené stanovy nedávají regionům takovou svobodu, jakou by si přály. Neanonymně však kritici hovořit nechtějí.

Dalším bodem konference je totiž "jen" potvrzení, či odmítnutí elektronické volby registrovaných sympatizantů VV - takzvaných véčkařů. Ti před několika dny řekli, že za předsedu VV chtějí Radka Johna.

Kandidáti na předsedu VV těsně před vyhlášením výsledků klikání véčkařů.
Kandidáti na předsedu VV těsně před vyhlášením výsledků klikání véčkařů. | Foto: Ludvík Hradilek

Oproti projednávání stanov je hlasování o Johnovi a jeho týmu primárně veřejné.

"Každý návrh se hlasuje veřejnou volbou. Pokud padne návrh, aby se hlasovalo tajně, což předpokládám, že padne, rozhodnou delegáti," řekl Aktuálně.cz hlavní organizátor konference Pavel Dobeš.

Uzavřená jednání na konferencích a sjezdech parlamentních stran jsou spíše výjimkou. Strany k jednání za zavřenými dveřmi přistupují zejména v dobách, kdy partají hýbou vnitrostranické spory, nebo je v hluboké krizi.

ODS naposledy jednala bez účasti veřejnosti v roce 2009. Svědky mít nechtěla rovněž u změn stanov - tehdy ale občanští demokraté řešili účelové nábory a takzvané "velrybářství".

Ve stejném roce uzavřeli své jednání i sociální demokraté. Za nepřítomnosti kamer projednávali rovněž své stanovy, ale i zprávu tehdejšího předsedy Jiřího Paroubka. Na letošním březnovém sjezdu už zůstaly dveře otevřené.

Do VV nastoupí auditoři

Věci veřejné také ve čtvrtek oficiálně oznámily, že si zadaly forenzní audit, který provede mezinárodní auditorská firma BDO. Má být dokončen za šest až osm týdnů.

"Je nejvyšší čas vyvrátit veškeré spekulace. Transparentněji už postupovat nemůžeme. Závěrečnou zprávu auditu samozřejmě zveřejníme," uvedl předseda strany Radek John.

Součástí postupu forenzního týmu je dotazníkový průzkum k případným závažným skutečnostem, jež by mohly být známy členům současného či bývalého širšího stranického vedení v centru i regionech. Členy strany auditoři osloví zkrácenými dotazníky elektronicky. Obrátí se také na členy bývalého vedení VV, kteří již nejsou členy strany.

"Hlavními okruhy, na něž se prověřování soustředí, jsou zejména otázky zdrojů financování činnosti VV a způsob jejich zaúčtování včetně ověření existence dárců, původu a nabytí jejich finančních prostředků a účtování o nich," upřesnil mluvčí Jakub Žižka.

Auditoři se zaměří na náklady strany z hlediska struktury, ale i na jejich pravdivé zobrazení ve stranickém účetnictví. Prošetří také vazby mezi VV, jejími členy, respektive právnickými osobami spojenými s VV a stranickými finančními prostředky.

Naposledy si v Česku zadala podobný forenzní audit ODS v roce 1998. Jeho výsledky byly rovněž zveřejněny v plném rozsahu. Audit ODS odhalil porušování zákonů: například podvádění v účetních knihách či vytváření černých fondů pomocí mimořádných členských příspěvků.

 

Právě se děje

Další zprávy