VV spustily volbu nového lídra, vítězi stačí 600 hlasů

Martina Machová Martina Machová
20. 5. 2011 10:31
Podle pravidel VV stačí, když bude hlasovat 10 % prověřených véčkařů, těch je 5843
Příznivci Věcí veřejných rozhodnou, kdo jejich stranu povede v příštích letech.
Příznivci Věcí veřejných rozhodnou, kdo jejich stranu povede v příštích letech. | Foto: Martina Machová

Praha - Věci veřejné ve čtvrtek v noci spustily své hlasování o novém předsedovi strany. Přesně od 22. hodiny mohou jejich registrovaní příznivci - véčkaři - vybírat ze tří kandidátů.

Kromě favorita volby, současného předsedy Radka Johna, který získal z regionu 44 nominací, se o místo v čele nejmenší parlamentní strany uchází také předsedkyně poslaneckého klubu Karolína Peake s 21 nominacemi a olomoucká poslankyně za VV Dagmar Navrátilová se sedmi nominacemi.

O vítězi může rozhodnout necelých 600 lidí. Podle pravidel VV totiž stačí, když bude hlasovat deset procent prověřených véčkařů. Příznivců, kteří prošli kontrolou, aby strana měla jistotu, že nejde o "černé duše", je nyní 5843 z celkových 18 801 véčkařů.

"Jsou to lidé, kteří nám předali elektronickou emailovou adresu, mobilní telefonické číslo a adresu, kde se zdržují," popisuje Pavel Dobeš, jenž má průběh volby na starost.

Po zaregistrování na internetových stránkách přijde příznivci poštou i na mobil heslo, kterým se pak přihlásí do systému. Stát se véčkařem je možné i v průběhu předsednické volby, pokud se zájemce stihne zaregistrovat a obratem získat kód poštou do pondělí.

Samotné hlasování strana ukončí v pondělí ve 22 hodin, kdy se VV chystají rovnou zveřejnit i výsledky.

Na samotné hlasování pak budou dohlížet dvě notářky, které jako jediné mají přístup do systému. Samotnou technickou podporu pak pro VV zajišťuje externí dodavatel - společnost Net Services.

"Máme smlouvu s nezávislou společností, která má systém v modulu na zabezpečeném serveru. V průběhu volby se do toho nikdo nepodívá, jen dva lidé - a to jsou dvě notářky," přiblížil zabezpečení Dobeš.

Takhle vypadalo hlasování véčkařů o vládě.
Takhle vypadalo hlasování véčkařů o vládě. | Foto: Aktuálně.cz

Notářky v akci

Na jejich počítače byl nainstalován program, který jim umožňuje průběžné kontroly. "Kdykoli tak mohou nahlédnout do výsledků, vytisknout je a ověřit, že v tu a tu dobu bylo hlasování takové a takové," pokračuje hlavní koordinátor elektronické volby.

Současně každému hlasujícímu systém zpětně sdělí, jak hlasoval a kolikátý v daný čas byl. Podle toho budou moci i samotní véčkaři porovnat, jestli údaje na notářsky ověřených listinách sedí.

Samotná elektronická volba pak podle VV stojí 200 tisíc korun. Předsedu a jím vybrané místopředsedy ovšem musí ještě potvrdit konference, která proběhne koncem května. Celkové náklady na volbu nového vedení tak Věci veřejné odhadují na 1,4 milionu korun.

Věci veřejné spouští své elektronické hlasování v době, kdy samy svá referenda zpochybnily.

"Jedeme na férovku"

Na nahrávce porady špiček VV, která nedávno unikla na veřejnost, totiž místopředsedkyně strany a manželka faktického šéfa VV Víta Bárty Kateřina Klasnová v souvislosti s volbou předsedy říká: "Necháme normální regulérní výsledky, ať to sami skutečně vidíme".

"Jsem přesvědčen, že hlasování v průběhu komunálních voleb, předchozí volby předsedy a referenda o vládě nebyla nijak manipulována," odmítá Dobeš zpochybnění, které vyplývá ze záznamu.

Původně se volby měli účastnit ještě někdejší ministr dopravy a neoficiální šéf VV Vít Bárta a ekonomický expert VV Michal Babák. Oba ale účast v klání posléze vzdali kvůli aférám, ve kterých figurují.

Někdejší předsedkyně poslaneckého klubu Kristýna Kočí oznámila policii, že se ji Vít Bárta snažil uplatit. Neformální šéf VV tvrdí, že se jednalo o půjčku, nicméně rezignoval na místo ve vládě a později vzdal i svou kandidaturu na superlídra.

Pár hodin před spuštěním hlasování Bárta navíc oznámil, že neusiluje ani o místopředsednický post. Jako místopředsedu si jej totiž vybral favorit voleb Radek John.

Michal Babák zase dosud nedokázal vysvětlit, jak je to s dary, které straně věnoval.

 

Právě se děje

Další zprávy