Vedení ČSSD je proti zvýšení platů politiků o 14 procent

ČTK ČTK
21. 11. 2014 21:30
Sobotka a spol. také chtějí, aby existovaly finanční sankce za neúčast poslanců a senátorů na schůzích.
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Předsednictvo ČSSD je proti zvýšení platů ústavních činitelů asi o 14 procent, jak jednomyslně navrhl sněmovní rozpočtový výbor. Premiér a předseda nejsilnější vládní strany Bohuslav Sobotka o tom chce mluvit se sociálnědemokratickými poslanci i v koalici.

Vedení ČSSD taky chce, aby se do platové novely dostaly finanční sankce za neúčast poslanců a senátorů na schůzích parlamentních komor bez řádné omluvy, řekl dnes novinářům Sobotka.

Vláda původně navrhovala jednoprocentní růst platů prezidenta, členů vlády nebo zákonodárců, Sobotka později navrhl zvýšení o 3,5 procenta jako u státních zaměstnanců. Podle něho by bylo takové zvýšení odpovídající a spravedlivé.

Pokud by zákonodárci schválili návrh rozpočtového výboru, základní plat poslance či senátora bez náhrad by v příštím roce vzrostl proti letošku o 8100 na 64 000 korun. Ústavní činitelé měli v posledních letech mzdy zmrazené. Od ledna by se jim podle dosavadní úpravy zvedaly o 26 procent.

Za neúčast finanční sankce

Jak se budou počítat platy ústavních činitelů?

Poslanci zvolili postup, že se platy například zákonodárců, členů vlády nebo hlavy státu budou odvíjet od průměrného platu ve státní správě. V příštím roce to bude 2,5násobek hrubé mzdy v nepodnikatelské sféře v roce 2013. V roce 2016 už půjde o 2,6násobek, v roce 2017 o 2,7násobek a v roce 2018 o 2,75násobek mzdy za předminulý rok. 

V praxi to tedy znamená, že namísto pevné platové základny se budou platy vypočítávat z průměrné hrubé mzdy vždy o dva roky dříve. Příští rok se tak průměrná hrubá mzda 23 674 korun bude násobit koeficientem 2,5 a základní poslanecký plat pak dále koeficientem 1,08.  

Návrhem sankcí za neúčast na schůzích komor předsednictvo podle Sobotky reaguje mimo jiné na slabou docházku na minulé sněmovní schůzi, kdy musely být dokonce zrušeny jedny z interpelací.

"Bylo by spravedlivé, pokud by se část platu poslance a senátora odvíjela také od toho, zda má skutečně plnou docházku na rozhodující jednání Poslanecké sněmovny a Senátu," uvedl Sobotka.

Sociální demokraté navrhují stanovit minimální počet hlasování v jednacím dni, jichž by se zákonodárce musel účastnit. Pokud by je nenaplnil a nebyl by řádně omluven například kvůli schválené zahraniční cestě, nastala by srážka z platu.

 

Právě se děje

Další zprávy