Stravenky zatím zůstanou. Poslanci chtějí vyšetřovat

Martina Macková
25. 3. 2008 21:32
Premiérův návrh na zrušení stravenek neprošel
Vládní koalice si vyslechla kritiku opozice.
Vládní koalice si vyslechla kritiku opozice. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Na oběd se stravenkami? Bude se chodit dál. Poslanci překazili plán premiéra Mirka Topolánka, který chtěl výhodu zrušit.

Projednání novely, která měla stravenky zrušit, bylo přerušeno do doby, než vznikne parlamentní komise, která začne prověřovat stravenkovou kauzu. ČSSD, která to navrhla, odhaduje, že to potrvá asi pět týdnů. Pak se teprve bude o zákonu jednat.

Premiér zákonem reagoval na podezření, že firma Sodexho Pass si loni objednala zachování daňové výhody za sto tisíc eur u lobbyistické firmy spojené s premiérovým poradcem Markem Dalíkem. V původním reformním návrhu se počítalo, že stravenky o výhodu přijdou. Nakonec daňové zvýhodnění - na žádost poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky, přeběhlíků z ČSSD - zůstalo.

Čtěte také: Opozice žádá vyšetřit možnou stravenkovou korupci

Po bouřlivé diskusi pro vznik komise hlasovalo 88 poslanců, přesně tolik bylo pro přijetí návrhu potřeba. "Nebudu to vůbec komentovat," řekl poté zjevně rozčílený premiér, který uvedl, že nelze dokázat něco, co se nestalo a opozice chce jen skandalizovat.

Předseda klubu ČSSD Michal Hašek míní, že nezávislá komise by měla prověřit vznik reformního balíku a souvislost mezi tehdejší myšlenkou zrušit stravenky a pozdějším zcela opačným rozhodnutím koalice. "Ukáže se, zda to byla pouze politika nebo v tom hrály roli i další vlivy, například firem," řekl.

Skončí daňové úniky

Mirek Topolánek hájil svůj návrh v diskusi hned několika argumenty. Podle něj budou moci firmy po zrušení stravenek postavit vlastní závodní jídelny a tím nabídnou další pracovní místa. Zrušením stravenek by také nastala příležitost pro firmy, které stravování nabízí.

"Jsou to nové tuzexové bony, za které se dá koupit i kosmetika. Pokud se zruší, zaměstnavatelé budou mít jistotu, že přispívají skutečně na jídlo a navíc těm lidem, kteří jsou ten který den v práci. Sníží to daňové úniky ze strany restauratérů a efekt daňového zvýhodnění se nepřenese do marží stravenkových firem a také obchodníků, kteří vrací na poukázky jen omezenou hotovost," řekl například Topolánek.

A vyzval poslance, aby jeho návrh podpořili. "Proti čemu tedy protestujete? Proti snížení kvality stravování, likvidaci benefitů? O nic nepřijdou, náš návrh obojí umožňuje zachovat," řekl premiér.

Je to útok na sociální jistoty

Opoziční lídři ale s jeho argumenty ani nepolemizovali a rovnou označili návrh za útok na sociální jistoty.

Schůze poslanecké sněmovny.
Schůze poslanecké sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Je to jen další útok na systém sociální podpory a je ekonomicky nesmyslný a pro státní rozpočet ztrátový. Navrhuji zamítnout zákon," řekl dnes opoziční šéf Jiří Paroubek. "Pan premiér se zachoval v duchu slavného citátu, chcete-li vyjádření Josefa Švejka: Zabili jste mi strejčka, tak tady máte přes držku. Volně přeloženo - novináři mi přišli na rošťárnu, ale přes ústa nedostanou tedy viníci, kamarádi pana Topolánka, ale občané této země," dodal.

"Děláte si legraci nejen z nás, ale z našich lidí, z občanů. Kašlete na ně. Každý chápe, co to znamená, každý den se pohybovat jinde a chtít po něm, aby se každý den stravoval ve stejné restauraci, může jen hlupák," rozhorlil se Paroubek.

Proti zrušení se postavili i komunisté. "Tato iniciativa je možná motivována tím, že chtěl někdo odvrátit podezření, že něco nakonec je na tom podezření. Měla by se proto zrušit pro lidi podstatná úleva, aby se nespekulovalo. Je to významná úleva, využívá ji celá čtvrtina zaměstnanců," řekl Jiří Dolejš (KSČM).

"ODS je strana českých podnikatelů, ale uvědomuje si situaci malých firem?" dodal Dolejš. "Zrušením stravenek se vytváří nerovnost mezi zaměstnanci malých a velkých firem," řekl předseda Vojtěch Filip (KSČM).

Návrh premiéra v diskusi hájil ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). "Návrh ponechává výhodu zaměstnancům a nenutí je, aby se dělili o výhodu se stravenkovými firmami, zabraňuje daňovým únikům. Kdo ze zaměstnanců cestuje, dostane diety. Zaměstnanci chtějí stravenky, aby si mohli koupit cokoliv, i když nejsou v práci, berou to jako součást mzdy, kterou nedaním."

Melčák: Vyhovím odborům

Sám navrhovatel zachování stravenek, bývalý sociální demokrat Miloš Melčák (nezávislý), se rozhodl zachování stravenek nakonec podpořit. "Vyhovím požadavku odborů, je to jedna z mála výhod, které zaměstnavatel může zaměstnanci dát a nestojí ho to velké peníze," řekl Melčák.

Připomněl ale, že dosud není jasné, jak to s kauzou bylo a že byl křivě obviněn.

"Přímou příčinou byl mediální skandál. ČSSD žádné trestní oznámení nepodala, chtěla jen skandalizovat politické odpůrce. Bylo by na místě přerušit bod a založit komisi, která by zjistila, jak a kdo kauzu vyvolal," řekl hned v úvodu Melčák a poukázal na to, že to byla právě ČSSD a její předseda Paroubek.

"Skandál postavil každého, kdo je pro zachování stravenek, do pozice korupčníka," dodal.

"Je to státnické rozhodnutí, jak budete hlasovat. Smlouvu mezi firmami jsem opravdu nezpracovával já," komentoval Paroubek. Jeho strana ale nakonec předložila a prosadila právě nápad Melčáka na vznik komise.

 

Právě se děje

Další zprávy