Štětina jde proti KSČM. Po volbách na ni podá žalobu

Zpravodajská směna
21. 4. 2010 13:24
Komise Senátu, které předsedá, navrhne pozastavit činnost strany
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Senátor Jaromír Štětina nepolevuje ve svém boji za zrušení KSČM. Oznámil, že po květnových volbách podá žalobu, v níž navrhne pozastavení činnosti strany.

Návrh Štětina předloží na základě rozhodnutí Dočasné komise Senátu pro posouzení ústavnosti KSČM, jíž předsedá.

"Správní žaloba v petitu navrhuje pozastavit činnost KSČM. Je zpracovaná kvalitně a komise ji bude projednávat na svém nejbližším zasedání," informoval senátor média v tiskové zprávě.

Podnět k prozkoumání ústavnosti KSČM předložil komisi v říjnu 2008 Senát, který se usnesl na tom, že strana pravděpodobně porušuje Ústavu.

Schválil tehdy závěrečnou zprávu komise, která přinesla 76 příkladů, kdy podle ní komunisté porušují českou ústavu a zákon o politických stranách.

Nad zprávou přijal Senát usnesení, které navrhlo vládě, aby se kvůli zjištěním komise obrátila na Nejvyšší správní soud.

Komise si proto nechala vypracovat posudek v advokátní kanceláři Stanislav Němec, na základě něhož po volbách podá vládě návrh na pozastavení činnosti strany.

Návrh na zrušení KSČM neprošel

Senátoři také loni v říjnu hlasovali o návrhu na zrušení komunistické strany. Ten ale neprošel. Nepodpořilo ho ministerstvo vnitra.

Dlouho připravovaný návrh několika senátorů na zrušení KSČM tehdy dostal zásadní a zřejmě i konečnou ránu. Úředníci z ministerstva vnitra zveřejnili posudek, který se práva strany na existenci zastává.

"Za stavu, kdy faktické počínání KSČM, a to zejména projevy jejich představitelů, spočívá v kritice stávajících poměrů, v proklamování snahy změnit poměry či ve vyjádření jiného politického názoru, nelze konstatovat bezprostřední ohrožení demokratické společnosti, kdy jediným prostředkem nápravy by bylo rozpuštění či pozastavení činnosti KSČM," stálo ve zprávě.

Prezident není pro zákaz

Za zákaz komunistické strany dlouhodobě bojují především ti, které minulý režim perzekvoval.

Například předsedkyně Konfederace politických vězňů Nadězda Kavalírová v minulosti vyzvala politiky, aby se "jednoznačně vyjádřili ke zločinné komunistické ideologii a zločinnému jednání komunistické strany".

Prezident Václav Klaus ale naopak na konci roku 2007 prohlásil, že pokud by politici po roce 1989 prosadili zákaz komunistické strany, České republice by to neprospělo.

"Já sám jsem v tom žádnou výraznou roli nehrál, ale je dobře, že jsme je tehdy nezakázali," řekl dva měsíce před prezidentskou volbou.

Právě zákonodárci KSČM pomohli Klausovi už k prvnímu zvolení do funkce. Důležitou roli sehráli i při jeho znovuzvolení, když nehlasovali pro Klausova rivala Jana Švejnara.


 

Právě se děje

Další zprávy