Sobotka sepsal devadesátistránkové vysvědčení. Chválí svou vládu za zvýšení mezd i zrušení poplatků

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová
25. 9. 2017 15:17
Potom, co skončil koloběh schůzek předsedy vlády s jednotlivými ministry, zveřejnil premiér Bohuslav Sobotka závěrečnou zprávu o činnosti vlády. Na devadesáti stránkách vyjmenovává, co všechno koalice pod jeho vedením udělala. Sobotka se například chlubí zrušením druhého pilíře důchodového systému, přestože reformu, která by ho nahradila, ČSSD za čtyři roky nepředstavila.
Premiér Bohuslav Sobotka.
Premiér Bohuslav Sobotka. | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Podle premiéra Bohuslava Sobotky musí nová vláda po říjnových parlamentních volbách dál tlačit na růst mezd, pracovat na digitalizaci průmyslu, řešit úbytek podzemních vod a vést veřejnou debatu o zavedení eura. Předseda vlády to popsal v rozsáhlé zprávě, v níž na devadesáti stránkách chválí kromě své práce i výsledky jednotlivých ministrů.

Zásadní vzkaz, co dělat dál, si však budoucí vláda přečte až ve dvou stránkách na konci zprávy. Premiér považuje za důležité, aby Česku zůstalo v jádru Evropské unie. "Vláda také nesmí odkládat veřejnou diskusi o zavedení eura v České republice," stojí v dokumentu. ČSSD přitom tuto diskusi nezačala a ani nenavrhla, kdy by země teoreticky mohla koruny za eura vyměnit.

Druhý klíčový bod se týká případného nového ministra průmyslu a obchodu. Měl by pokračovat v investicích do modernizace průmyslu a pokračovat v přípravě výstavby nového jaderného bloku. "Bude také potřeba investovat do moderních technologií v dopravě, především do výstavby vysokorychlostních železnic," vzkázal včera svému nástupci Sobotka.

Zvedali jsme platy i důchody, chválí se premiér

Sociální demokracie v rámci předvolební kampaně slibuje zvyšování mezd i životní úrovně. Stejné téma ve zprávě zdůrazil i premiér, když na několika místech upozornil, že vláda zvyšovala důchody, platy učitelů, lékařů, sester, úředníků i vojáků a policistů. "Průměrný starobní důchod vzrostl o 750 korun," shrnuje uplynulé období Sobotkova zpráva.

Státním zaměstnancům vláda zvýšila platy celkem třikrát, stejně jako pracovníkům ve zdravotnictví. Učitelům přidali Sobotkovi ministři dokonce čtyřikrát - naposledy před pár týdny, během vrcholící předvolební kampaně. Ve zprávě však premiér neuvádí, kolik miliard opakované růsty platů státní rozpočet celkem stály.

Navíc tempo, s jakým vláda hlasovala pro navyšování mezd, podle Sobotky nestačí a jeho nástupci by měli dělat ještě více. "Tímto tempem bychom dosáhli například úrovně francouzských mezd za 222 let," stojí v závěrečné zprávě o činnosti vlády.  

Sobotka v analýze jmenuje celkem deset bodů, které vláda udělala a které považuje za klíčové. Vedle mezd jde především o oblast zdravotnictví, kde ČSSD zrušila poplatky a v koalici s hnutím ANO a lidovci prosadila protikuřácký zákon. Vláda navíc krátce po svém nástupu zrušila druhý důchodový pilíř. S návrhem náhradní důchodové reformu však za čtyři roky koalice nepřišla.

Za úspěch považuje premiér také podporu rodin, bezpečnost, dotaci jeden a půl miliardy na nová místa v mateřských školách či snížení nezaměstnanosti, která je díky hospodářskému růstu jedna z nejmenších v novodobé historii země.

EET se do hlavní desítky nedostala

Naopak zavedení elektronické evidence tržeb (EET) za jeden z nejdůležitějších kroků premiér zjevně nepovažuje, jelikož EET v desateru nezmiňuje. Evidenci prosadil bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO), hlavní předvolební konkrétně ČSSD. Sobotka EET zmiňuje v jiných částech dokumentu, kde novinku zavedenou vloni v prosinci chválí jako účinnou zbraň proti daňovým únikům.

"Díky těmto opatřením stát zlepšil výběr daní. Díky těmto nástrojům přitom může stát lépe dohlížet na to, aby pravidla platila skutečně pro všechny a aby nekvetla šedá ekonomika," uvádí předseda vláda v hodnocení.

V době výjimečného růstu hospodařila vláda s deficity 81 a 63 miliard korun. Jedinou výjimkou byl loňský rok, který skončil přebytkem.  "V roce 2016 skončil rozpočet dokonce s přebytkem 61,8 miliardy korun, přestože byl původně plánován se schodkem ve výši 70 miliard. Naposledy skončil státní rozpočet přebytkem v roce 1995," uvádí zpráva.

Nicméně na příští rok 2018 vláda opět počítá s deficitem ve výši několika desítek miliard korun, což už několik měsíců ostře kritizuje nejen opozice, ale také renomovaní ekonomové. Ti věří, že pro stát je nyní výhodnější vyrovnaný nebo přebytkový rozpočet. "Dnes plánovaný deficit 50 miliard na rok 2018 v časech dlouho nevídaného hospodářského růstu je velmi nezodpovědná rozpočtová politika ve stylu po nás potopa. Ekonomické zpomalení, ne-li nějaká další krize, totiž dříve či později opět přijde," myslí si například ekonom Daniel Münich.

Nynější vláda je složená celkem ze šestnácti ministrů, polovina z nich se během uplynulého volebního období musela vystřídat. Jediný člen koalice, který nemusel ministra měnit byli lidovci. ČSSD měnila některého z ministrů celkem pětkrát, hnutí ANO čtyřikrát.

 

Právě se děje

Další zprávy