Rozhlas stejně jako ČT odmítl vysílat spoty extremistů

Michal Žák Michal Žák
21. 5. 2009 15:01
Zastaveno vysílání dvou spotů Národní strany a dvou spotů Dělnické strany
Foto: ČRo

Praha - Český rozhlas se rozhodl následovat veřejnoprávní televizi a také odmítl vysílat některé předvolební spoty krajně pravicové Národní strany.

Mluvčí rozhlasu Eva Tichá uvedla, že kromě ní neuslyší posluchači ani všechny spoty extremistické Dělnické strany. 

"U dvou z těchto variant vznikla odůvodněná obava, že by jejich odvysíláním mohlo dojít k porušení jiných zákonů," vysvětlila Tichá ke spotům Národní strany. "Stejná obava vznikla i u dvou ze tří variant spotů Dělnické strany," dodala.

K zákazu klipu NS, který voličům nabídl "konečné řešení otázky cikánské", přistoupila už ve středu Česká televize. Dnes navíc podala trestní oznámení na neznámého pachatele

"Činím toto rozhodnutí na vlastní odpovědnost," řekl včera večer generální ředitel Jiří Janeček poté, co se na stanici snesla vlna kritiky. Ještě před tím se ale televize bránila, že předvolební spoty navzdory rasistickému obsahu odvysílat musí, protože jí to přikazuje volební zákon.

Podle představitelů Národní strany jsou spoty "politicky nekorektní pravdou". Strana nevyloučila, že podá trestní oznámení na ředitele televize nebo případně žalobu na neplatnost voleb.

"O rozporu spotu NS může rozhodnout pouze soud, ne samozvaný kádrovák Janeček, jehož temná bolševická minulost je 100x horší, než cokoli kdy Národní strana publikovala!" píší extremisté na svém webu.

 

Právě se děje

Další zprávy