Prodej alkoholu bude možný jen s koncesí, chce sněmovna

Domácí Domácí
20. 3. 2013 12:10
Od novely živnostenského zákona si poslanci slibují potření černého trhu s lihovinami
Černý trh s lihovinami v Česku dlouho a bez problémů fungoval. Až do vypuknutí metylové aféry.
Černý trh s lihovinami v Česku dlouho a bez problémů fungoval. Až do vypuknutí metylové aféry. | Foto: SZPI

Praha - Poslanci propustili do druhého čtení novelu živnostenského zákona, která podřadí prodej kvasného a konzumního lihu a lihovin v kamenných obchodech, stáncích i restauracích režimu koncesované živnosti.

Podle zpravodaje této úpravy Jana Čechlovského z ODS se tím zprůhlední trh s lihovinami a zvýší se ochrana lidí před nekvalitním alkoholem. Novelu předložila vláda v rámci tzv. plánu nulové tolerance k černému trhu s lihovinami.

"Oprávnění prodávat lihoviny měly doposud až dva miliony fyzických a právnických osob, nevíme ale přesně, kolik z těchto subjektů se prodeji alkoholu skutečně věnovalo. To se nyní změní. Stát bude mít o prodejcích přehled a získá nový nástroj k boji s podvodníky a daňovými úniky. Lépe tak bude čelit i případům, kdy se na trhu objeví závadný alkohol," vysvětluje Jan Čechlovský.

 

Novela zařazuje prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin do režimu koncesované živnosti, jako je tomu u jejich výroby. Koncesi dostane každý obchodník, který o ni požádá. Koncese nebude ani finančně omezena. Obchodníci i hostinští budou mít šest měsíců na to, aby o koncesi požádali. Zákon má vstoupit v účinnost 15 dní od svého vyhlášení.

Obchodníci se podle Čechlovského nemusí obávat zbytečné administrativy. "Živnostníci a podnikatelé, kteří již dnes lihoviny prodávají, se nemusejí obávat nové administrativní zátěže či peněžních nákladů, pouze si budou muset jednorázově zažádat o koncesi u příslušného živnostenského úřadu," doplňuje Jan Čechlovský. 

Obchodníci jsou proti

Přiznává, že zavedení koncese pro prodej lihovin může vést k omezení počtu prodejců, u nichž si lidé alkohol kupují. "Takové snížení komfortu ale jednoznačně vyváží důslednější kontrola a účinnější ochrana zdraví běžných konzumentů," domnívá se.

Poslanec opoziční ČSSD Václav Votava řekl, že novela je správný krok a že požadavek na koncese je naprosto namístě. Uvedl ale, že v novele postrádá otázku prodeje alkoholu ve stáncích a že by se tím měli poslanci v dalších kolech projednávání zabývat, aby existovala účinná kontrola i v případě stánkového prodeje.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka již dříve řekl, že koncese problémy s černým trhem nevyřeší, protože se budou udělovat prodejcům bez podmínek.

Odhadovaný počet podnikatelů, kteří budou dotčeni navrhovanou úpravou, je více než 229 000. Podnikatelů, kteří mohou na základě volné živnosti prodávat lihoviny a líh, je celkem 1,9 milionu. Živnostenské oprávnění pro řemeslnou živnost "Hostinská činnost" vlastní téměř 185 400 podnikatelů. Prodávat líh a lihoviny mohou rovněž jejich výrobci, těch je 296.

 

Právě se děje

Další zprávy