Prodej alkoholu zpřísní, vláda chce zavést koncese

ČTK ČTK
6. 3. 2013 13:50
Zavedení koncesí problémy s černým trhem nevyřeší, říkají obchodníci
Výroba alkoholových kolků.
Výroba alkoholových kolků. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Prodej tvrdého alkoholu se zpřísní. Vláda podle informací ČTK schválila zavedení koncesí na prodej lihovin. Návrh novely zákona o živnostenském podnikání, která koncese zavádí, vypracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu.

Reaguje tak na loňskou kauzu s pančovaným alkoholem, kdy metanol přimíchávaný do alkoholických nápojů připravil o život čtyři desítky lidí. Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu to ale problém s černým trhem nevyřeší.

"Teď budou muset všichni prodejci lihovin a lihu během půl roku, což je návrh doby, který předkládáme, požádat o koncesi," uvedl ministr průmyslu Martin Kuba.

Koncesi dostane podle něj každý obchodník, který o ni požádá. "Ta koncese nebude odborně ani finančně omezena. Nejde o to omezovat vstup subjektů na trh. Je velmi důležité, aby stát měl přehled ve kterých kamenných prodejnách prodej lihovin probíhá," dodal Kuba. Potřebu těchto informací podle něj ukázala nedávná metanolová aféra.

Novela má zajistit lepší kontrolovatelnost obchodníků s lihem a lihovinami a měla by omezit prodej nezdaněného a nekvalitního alkoholu. Cílem opatření také je zlepšit ochranu spotřebitelů a jejich zdraví. Regulace se dotkne i restaurací.

"Účelem navrhované úpravy není klást neodůvodněné překážky pro vstup do podnikání v dané oblasti, a proto se navrhuje nevyžadovat prokázání odborné způsobilosti pro získání oprávnění k pouhému prodeji lihu a lihovin tak, jak se vyžaduje v případě výrobců," uvádí důvodová zpráva k novele.

Obchodníci: Černý trh to nevyřeší

Zavedení koncesí ale podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeňka Juračky problémy s černým trhem nevyřeší, protože se budou udělovat prodejcům bez podmínek. "My jsme navrhovali do přidělování koncesí zahrnout podmínky. Než by prodejce dostal koncesi, musel by projít kontrolou účetní evidence, placení daní a zda eviduje tržby," řekl.

Odhadovaný počet podnikatelů, kteří budou dotčeni navrhovanou úpravou, je více než 229 000. Podnikatelů, kteří mohou na základě volné živnosti prodávat lihoviny a líh, je celkem 1,9 milionu. Živnostenské oprávnění pro řemeslnou živnost "Hostinská činnost" vlastní téměř 185 400 podnikatelů. Prodávat líh a lihoviny mohou rovněž jejich výrobci, těch je 296.

Nyní lze lihoviny prodávat v obchodní síti v rámci oprávnění k provozování živnosti volné. Prodávat líh a lihoviny mohou rovněž jejich výrobci, a to na základě oprávnění ke koncesované živnosti. Tyto živnosti jsou oprávněny provozovat dva miliony fyzických a právnických osob.

Ministerstvo průmyslu a obchodu rovněž navrhuje, aby vláda při předložení návrhu zákona do Poslanecké sněmovny doporučila zákonodárcům, aby text schválili už v prvním čtení.

 

Právě se děje

Další zprávy