Příběh z TOP 09: Přítel politiků, který to uměl v Praze

Martina Machová Martina Machová
2. 4. 2012 18:47
Deník Aktuálně.cz zjišťoval, kdo byl lobbista Josef Malý, jenž si dobrovolně sáhl na život
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Karlovy Vary - "Tedy nevím, jak Kalousek mohl mít kamaráda," glosuje nad rozloženými novinami v kavárně na karlovarském nábřeží skupinka mužů událost, která momentálně cloumá lázeňským městem.

Nedávné nenadálé úmrtí regionálního politika Josefa Malého, kterého ministr financí označil za svého přítele, se zde stalo zprávou číslo jedna a zasáhlo celou místní politickou scénu. Malého zoufalý čin nečekaně upozornil na vztah funkcionáře TOP 09 k místopředsedovi strany, který znali jen politici z Karlovarska, z TOP 09 a někteří z lidové strany.

Policie uvalila na veškeré informace embargo. "Je to s ohledem na jeho rodinu," vysvětluje ticho v řadách policie její karlovarský mluvčí Pavel Valenta.

Nad tím, co mohlo vést k činu jednoho z vlivných zákulisních hráčů místní politiky s dobrými kontakty na ministerstvo financí v čele s jeho stranickým kolegou Miroslavem Kalouskem, krčí rameny jeho političtí spojenci i odpůrci.

Shodují se v tom, že šlo o muže, jehož ambicí bylo účastnit se praktické politiky na viditelném místě, nicméně v poslední době ztrácel vliv i přes značnou snahu udržet se v centru dění a nezapadnout do šedě zákulisí.

Přitom práce v zákulisí byla jeho doménou - zajišťoval pro obce na Karlovarsku promíjení pokut za chybné nakládání s dotacemi. Peníze do regionu ale zajišťoval na ostatních ministerstvech - dříve lidoveckých, později právě "topkařských".

Miroslav Kalousek přivedl Josefa Malého do TOP 09 hned v první vlně.
Miroslav Kalousek přivedl Josefa Malého do TOP 09 hned v první vlně. | Foto: Ludvík Hradilek

První muž TOP 09 ve Varech

"Byl to člověk, který byl v politice dlouho a zažil jak politické pády, tak návraty. Byl pragmatik, že by ho dohnaly k sebevraždě změny v karlovarské TOP 09, to si myslím, že není pravda. Jde o souběh dvou událostí," odmítá spojování Malého smrti se situací v místní stranické organizaci Roman Maleček.

Přiznává, že poslední dny se pro něj osobně staly maratonem rozhovorů a telefonátů s novináři, kdy se snaží vysvětlovat, co se v místní TOP 09 děje. Josef Malý totiž stál u zrodu TOP 09 na Karlovarsku a Maleček po něm převzal vedení městské organizace.

Zesnulý politik odešel od lidovců hned v první vlně spolu s Miroslavem Kalouskem, tedy mezi těmi, kteří se následně stali kostrou nově vznikající partaje. Jako jeden z věrných se stal rovněž členem výkonného výboru, jeho rodina zároveň patřila k výrazným sponzorům strany.

Josef Malý podle výročních zpráv TOP 09  v roce 2009 daroval straně 70 tisíc korun a v roce 2010 celých sto tisíc korun. Růžena Malá pak manželově partaji darovala v roce 2009 430 tisíc korun a o rok později 400 tisíc.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Jak Malý přišel o "svou" topku

V původní karlovarské organizaci se ovšem začaly profilovat nové osobnosti, které nahlížely na politiku jinou perspektivou než Malý. Ten inklinoval spíše ke starým politickým partnerům z ODS, která nemá na Karlovarsku nejlepší pověst díky minulým aférám, jako byla "karlovarská losovačka". A to přesto, že i její místní buňka prošla generační obměnou.

Nové tváře karlovarské TOP 09 chtěly naopak postavit svou politiku na kritice někdejší velké koalice ODS a ČSSD, která vládla lázeňskému městu posledních osm let.

"Nebyl to puč, jen převládl jiný názor," líčí změny ve straně Roman Maleček. "Šlo o jednu ze změn, které jsou v životě politických stran běžné," doplňuje další vůdčí osobnost karlovarské TOP 09 a Malého vnitrostranický oponent Radek Novotný.

Poté, co Malý ztratil místo v čele karlovarské organizace TOP 09, odešel i ze zdejší kandidátky pro krajské volby.  V den, kdy byl nalezen mrtev, měl přijít o další veřejný post - radního Karlových Varů.

Trestní oznámení za cestovné

A z chebské TOP 09 na Malého přistálo i jedno z trestních oznámení, kvůli nimž údajně jeho firmu a dům prohledala policie.

Podle spolustraníka Jana Kopičky Malý zneužíval cestovní příkazy na kraji a městě a projezdil přitom statisíce. (Další trestní oznámení podal v souvislosti s karlovarskou teplárnou odvolaný náměstek první karlovarské koalice po volbách v roce 2010 a kritik místních poměrů Jiří Kotek.)

Nutno ovšem dodat, že sám Kopička byl se zesnulým politikem ve sporu od doby, kdy Malý inicioval jeho vyhazov z TOP 09 kvůli obejití stranických pravidel při financování kampaně.

Kvůli formálním pochybením při vylučovací proceduře. Když se totiž Kopička přijel obhajovat před stranické vedení do Prahy, "zapomnělo" se na něj na chodbě. 

Čepice pro TOP 09

Do skandálu s financováním strany se však zapletl i sám Josef Malý. Od kontroverzního karlovarského podnikatele a někdejšího radního Víta Hořejše přijal jako dar čepice za 714 tisíc korun.

Víta Hořejše v říjnu loňského roku zadržela policie v souvislosti s machinacemi kolem majetku občanského sdružení AC Start, tedy karlovarských atletů. S AC Start souvisí i další sebevražda karlovarského politika - tentokrát neúspěšná.

Měsíc po Hořejšího zatčení se pokusil sáhnout si na život zastupitel za ODS a Hořejšího spolupracovník Vladimír Hůrka. Na poslední chvíli se ho ale podařilo lékařům zachránit.

Klubu měl přitom podle MF Dnes Malý zajistit několikamilionovou státní dotaci. 

Sebevraždy politiků ve Varech

Zároveň se podle politiků z minulého vedení magistrátu angažoval v zachování jednoho ze zdrojů financování jeho činnosti - nedělní karlovarské burzy.

Ta se odehrává tradičně právě na stadionu AC Start a někdejší vedení města ji chtělo kvůli stížnostem na nepořádek a další negativní jevy, jež obdobné "bleší trhy" provází, přestěhovat.

"Kolem zachování burzy se angažoval, ale u něj to byl spíš politický boj, než že by z toho něco měl - tedy volte nás, my vám vaši oblíbenou burzu zachováme. Chtěli jsme to přesunout, protože to bylo pro město nevýhodné hlavně finančně - náklady na úklid a podobně... Podcenili jsme ale reakci lidí," vzpomíná někdejší vládní politik.

Karlovarské vydání MF Dnes pak v únoru letošního roku citovalo současného místopředsedu klubu Tomáše Matějčka, že díky burze klub vydělal za patnáct let až 70 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy