Poslanci připravili nečekaný převrat ve zdravotnictví

Petr Holub
17. 8. 2007 21:00
Ceny léků i zdravotnických výkonů má určovat ministr

Analýza - Koaliční pozměňovací návrh k Topolánkovu batohu  je tichým, ale ostrým startem zdravotnické reformy.

Podle kritiků obsahuje nepřípustnou centralizaci zdravotnického systému, která je popřením všech předvolebních slibů. Podle příznivců jde o nezbytné kroky, které teprve dají ministerstvu možnost něco změnit.

V každém případě to je nečekaný převrat.

Začíná hra o velké peníze

V dvousetstránkovém vládním plánu je zdravotnictví věnováno pět stránek. Zavádějí poplatky u lékaře a dávají vládě právo jmenovat ředitele největší zdravotní pojišťovny VZP.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS)
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) | Foto: Ludvík Hradilek

V šedesátistránkovém koaličním pozměňovacím návrhu zabírá zdravotnictví polovinu. Upravuje původních pět stran.

Nově například předpisuje lékařům a lékárníkům, jakým způsobem mají poplatky vybírat.

Po protestech poslance Michala Pohanky nebude ředitele VZP jmenovat vláda, ale správní rada pojišťovny.

Důležitější jsou však nová pravidla, která dávají ministru zdravotnictví právo rozhodovat o cenách léků i zdravotnických výkonů.
Právě na ně reagoval vzbouřený poslanec lidovců Ludvík Hovorka slovy: "Myslím, že tady začíná hra o velké peníze ve zdravotnictví. Jde o 60 až 80 miliard ročně."

Riskantní, ale nutné kroky

Zdravotnická sdružení mají nové zdravotnické paragrafy k dispozici teprve druhý den. "Ještě není úplně jasné, jak mohou fungovat v praxi," říká právník Sdružení praktických lékařů Jakub Uher.

A jeho oponent David Rath (ČSSD)
A jeho oponent David Rath (ČSSD) | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jeho sdružení patřilo k odpůrcům někdejšího ministra Davida Ratha a proto dnes podporuje Rathova soka a nástupce Tomáše Julínka. Uher připouští, že ministerstvo posiluje své pravomoci při určování cen léků a zdravotní péče. Vzhledem k tomu, že má většinu ve správní radě VZP, bude mít kontrolu také nad pojišťovnou.

"Všichni ale vědí, že ve všech třech oblastech je situace špatná. Pokud se pravomoci nezmění, nikdo nemůže podniknout účinné kroky," dodává Uher.

Za své sdružení bude další kroky ministerstva sledovat se zvýšenou pozorností. "Pokud zákon začne platit, může ministerstvo poměry hodně zlepšit. Anebo může být ještě hůř, než je teď," upozorňuje na riziko situace, kdy bude o financích ve zdravotnictví rozhodovat jediný člověk.

"Ještě věříme"

Julínkovi příznivci věří, že posílení pravomocí je pouze prvním krokem reformy, která v důsledku oslabí vliv politiků na zdravotnictví.

Dočasně se smiřují i s tím, že o vliv přicházejí i jejich sdružení. Například Seznam výkonů, který předepisoval ceny zdravotní péče dosud domlouvaly spolky lékařů s pojišťovnami. Teď bude rozhodovat ministr.

"Bylo nám řečeno, že jde o mezikrok před tím, než se stanoví nový katalog zdravotních služeb. Ten stanoví jejich rozsah, ceny budou dohadovat lékaři s pojišťovnami," shrnuje postoj České stomatologické komory její předseda Jiří Pekárek.

Zdravotníci očekávají i to, že se změní způsob jmenování správní rady VZP. Dosud třetinu dosazuje vláda a zbylé dvě třetiny parlament podle rozložení mandátů. Napříště by měli mít zastoupení pacienti a zaměstnavatelé, kteří platí zdravotní pojistné.

Rath: Pod nátlakem farmaceutických firem

Ke kritikům se naopak zařadil další Rathův odpůrce, předseda zdravotnických odborů Jiří Schlanger.

"Návrh nepřináší do zdravotnictví novou kvalitu, jde jen o mocenské změny. Lékaři ztrácejí možnost mluvit do své profese a lidé jsou zatíženi poplatky," odsuzuje vládní iniciativu.

Schlanger dokonce s exministrem, který je dnes předsedou zdravotního výboru sněmovny, v některých otázkách souhlasí. Rath ostře kritizuje především způsob, jakým se bude určovat cena léků.

Účinnost nového přípravku dosud kontroloval Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Maximální cenu stanovilo ministerstvo financí a částku, kterou měla za lék uhradit pojišťovna, domlouvala kategorizační komise na ministerstvu zdravotnictví. V ní zasedali zástupci pojišťoven, lékařských odborných společností a pacientů.

Teď veškerou agendu spojenou s léky zajistí státní ústav, jehož ředitele jmenuje ministr zdravotnictví.

"Je to zákon ušitý na míru farmaceutických firem. Ústav nemá dost kvalifikovaných lidí, aby dokázal posoudit, jak je nový lék potřebný. Pod tlakem firem bude schvalovat a platit vysokou cenu i za léky, které nejsou potřeba," tvrdí Rath.

Nový zákon o cenách léků žádá po České republice Evropská komise, podle Ratha by však stačilo zapsat do zákona současnou praxi. Připomíná, že ji v roce 2003 chválila studie expertů OECD.

Ministerstvo: V Evropě je to běžné

Rathovy i Schlangerovy výtky ministerstvo zdravotnictví odmítá. "Pokud jde o léky, zásadním rozdílem oproti současnému stavu je, že se bude rozhodovat ve správním řízení. To předpokládá jasná pravidla, stanovená předem zákonem a ministerstvem. Stanovení úhrad  léků specializovaným ústavem je v Evropě běžné," vysvětluje mluvčí Tomáš Cikrt.

Připomíná, že úředníci budou mít dost času, aby nové léky posoudili. Na stanovení maximální ceny i úhrady od pojišťoven dostanou 90 dnů.

Cikrt potvrzuje, že větší kontrola vlády nad VZP je pouze dočasným opatřením před její přeměnou na akciovou společnost, kdy začne fungovat podle pravidel obchodního zákoníku.

"Na politizaci VZP si stěžují hlavně lidé, kteří se v minulosti zasloužili o to, aby se ze správní rady udělal sbor kašpárků. Dříve mohla sněmovna o řediteli rozhodnout pouze na návrh správní rady, ve které seděli zástupci odborů a zaměstnavatelů. Až za vlády ČSSD dostala možnost jmenovat většinu jejích členů správní rady. Právě ČSSD ji obsazovala čistě stranicky," odmítá opoziční stížnosti Cikrt.

Upozorňuje, že Julínek do rady nominoval zástupce odborů a zaměstnavatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy