Okamura žádá o registraci hnutí Úsvit přímé demokracie

ČTK ČTK
13. 5. 2013 17:33
Senátor chce zasáhnout do parlamentních voleb v příštím roce
Okamurovu kandidaturu na prezidenta ministerstvo neuznalo pro nedostatek podpisů.
Okamurovu kandidaturu na prezidenta ministerstvo neuznalo pro nedostatek podpisů. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátor a podnikatel Tomio Okamura v pondělí podal ministerstvu vnitra žádost o registraci hnutí Úsvit přímé demokracie, s nímž chce zasáhnout do parlamentních voleb v příštím roce.

Vnitro nyní dokument posoudí a rozhodne. Hnutí nemá být standardní politickou stranou a nemá prý ani vládní ambice. Podle Okamury se bude snažit prosadit ústavní změny směrem k přímé demokracii.

"K registraci strany nebo politického hnutí platí, že ministerstvo provede registraci nebo rozhodne o jejím odmítnutí do 15 dnů ode dne zahájení řízení," sdělil Vladimír Řepka z ministerstva.

Pod žádost o registraci hnutí se podle Okamury podepsalo přes 2600 lidí. Zákon vyžaduje tisícovku podpisů. Okamura byl jedním z uchazečů o křeslo hlavy státu při lednové přímé volbě prezidenta, ale kvůli nedostatku platných hlasů na petici byl vyřazen.

Jediným úkolem hnutí je podle senátora spojovat a podporovat osobnosti, hnutí a sdružení, jejichž hlavním cílem pro nadcházející volby je prosazení změny ústavy k přímé demokracii.

Jde o přímou volbu starostů, poslanců a hejtmanů, odvolatelnost politiků referendem, o osobní hmotnou a trestní odpovědnost politiků a o jasné oddělení moci zákonodárné a exekutivní - princip, kdy vládu jmenuje a řídí přímo volený a občany odvolatelný prezident.

"Tyto základní změny ústavy řeší základní bolesti našeho politického systému, tedy chronickou nestabilitu koaličních vlád, nezodpovědnost politiků, stranické oligarchie a korupční propojení exekutivy s podnikatelskou sférou," uvedl Okamura.

 

Právě se děje

Další zprávy