Okamura zakládá hnutí Úsvit, chce změnit ústavu

Domácí Domácí
30. 4. 2013 9:10
Senátor chce prosadit přímou volbu, odvolávání politiků nebo více pravomocí prezidenta
Senátor a podnikatel Tomio Okamura založí politické hnutí Úsvit přímé demokracie.
Senátor a podnikatel Tomio Okamura založí politické hnutí Úsvit přímé demokracie. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senátor a podnikatel Tomio Okamura založí politické hnutí Úsvit přímé demokracie. V úterý ustavil jeho přípravný výbor. Cílem hnutí je prosadit změny politického systému v České republice směrem k přímé demokracii.

"Úsvit není standardní politickou stranou. Jeho jediný úkol je spojovat a podporovat osobnosti z celého spektra společnosti a politiky, regionální hnutí, sdružení a aktivisty, jejichž hlavním cílem pro nadcházející volby je prosazení změny ústavy ve smyslu přímé demokracie," říká Okamura.

Cílem hnutí podle něj není účastnit se koaličních vlád, nýbrž podpořit takovou vládu, která společně s ním prosadí ústavní změny směrem k přímé demokracii.

Nová ústava by obsahovala právo občanů v referendu navrhovat a rušit vybrané zákony, přímou volbu starostů, poslanců a hejtmanů či možnost v referendu přímo volené politiky odvolávat.  

Kromě toho by v ní byla zakotvena osobní hmotná a trestní odpovědnost politiků, kteří ve veřejných funkcích hospodaří s veřejným majetkem a zcela jasné oddělení moci zákonodárné a exekutivní. Tím má Úsvit na mysli princip, kdy vládu jmenuje a řídí přímo volený a občany odvolatelný prezident v zákonných mantinelech.

Okamura: Řešilo by to korupci, propojení s podnikateli i nestabilitu vlád

"Tyto základní změny ústavy řeší základní bolesti našeho politického systému, tedy chronickou nestabilitu koaličních vlád, nezodpovědnost politiků, stranické oligarchie a korupční propojení exekutivy s podnikatelskou sférou," domnívá se senátor Tomio Okamura.

Hnutí Úsvit se dle svých zakladatelů neřadí napravo ani nalevo, prosazuje pouze principiální změny politického systému, které mají občanům umožnit "svobodně a přímo volit své zastupitele".

Hnutí je inspirováno myšlenkami ústavní reformy podle knihy Úsvit, jejímž autorem je ekonom Pavel Kohout.

"Myšlenky vyjádřené v mé knize nejsou nové. Pouze tlumočím názory autorů, mezi něž patří Benjamin Franklin, George Washington, Charles Montesquieu a další. Jsem potěšen, že myšlenky osvědčené stovky let nalezly své následovníky, kteří je berou vážně do té míry, aby na jejich základě postavili hnutí. Jsem přesvědčen, že dosavadní zkušenosti ukazují, že zásadnější změna politického systému je nutná pro dlouhodobou stabilitu a prosperitu země", říká Kohout. 

Kromě něj podporují Úsvit přímé demokracie poslanci Radim Fiala (nestraník, dříve ODS) či Aleš Roztočil (nestraník zvolený za TOP 09).

 

Právě se děje

Další zprávy