ODS Rusnoka před hlasováním o důvěře na klub nepustí

ČTK Domácí ČTK, Domácí
2. 8. 2013 13:48
TOP 09 rozhodne až ve středu ráno, nejspíš se ale zachová stejně jako koaliční partner.
Jiří Rusnok
Jiří Rusnok | Foto: Vojtěch Marek

Praha - ODS nepozve premiéra Jiřího Rusnoka na jednání svého poslaneckého klubu a nebude s ním jednat o podpoře vlády. Shodlo se na tom grémium strany. Podobně se zřejmě zachová i TOP 09.

Podle prvního místopředsedy Miroslava Kalouska rozhodne klub, který se sejde ve středu ráno, poslanci ale jednáním s Rusnokem zatím nejsou nakloněni. Úřednická vláda Jiřího Rusnoka, kterou jmenoval prezident Miloš Zeman, dnes dopoledne schválila své programové prohlášení a příští týden požádá Poslaneckou sněmovnu o důvěru. ODS ani TOP 09 vládu podpořit nechtějí.

Obě bývalé koaliční strany také trvají na tom, že jejich hlavním cílem je "uhájení principu parlamentní demokracie" a dnes zveřejněné priority Rusnokova kabinetu nechtějí komentovat. Podle Kalouska by podrobná diskuse o prioritách programového prohlášení Rusnokovy vlády byla jen odváděním pozornosti od zásadního problému k detailům a zastírala by skutečný stav věci.

"Zástupci Občanské demokratické strany nebudou zvát úřadujícího premiéra Jiřího Rusnoka na jednání poslaneckého klubu a jednat s ním o případné podpoře jeho vlády. Vláda Jiřího Rusnoka byla jmenována mimo vůli demokraticky zvolených stran zastoupených v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR, a z pohledu systému standardní parlamentní demokracie je tudíž nelegitimní," uvedlo v prohlášení grémium ODS.

ODS nesouhlasí s personálními změnami, které Rusnokova vláda dělá. "I toto je důvodem k tomu, že ODS odmítá jednat s premiérem Rusnokem o programovém prohlášení a podpoře vlády," uvedlo grémium.

"Dopis pana premiéra jsem dostal, ale upozornil jsem ho, že o vystoupení kohokoliv, kdo není členem našeho klubu, rozhodují naši poslanci hlasováním. Sejdeme se v osm hodin ráno, takže teprve tak ve čtvrt na devět mu po hlasování řekneme, zda nás bude moci v půl deváté přesvědčovat - myslím, že vcelku zbytečně - o tom, že máme dát důvěru jeho vládě," řekl Aktuálně.cz předseda poslanců za TOP 09 Petr Gazdík.

První reakce z nitra klubu ukazují, že pokud premiér Rusnok přijde, velmi pravděpodobně zůstane na chodbě.

"Já budu samozřejmě proti - ať si Rusnok vyjedná podporu u svého loutkovodiče Zemana. Budu-li přehlasován, odejdu," upozorňuje poslanec Daniel Korte. A velmi podobně mluví i Jan Farský: "Za smysluplné bych považoval vyslechnout si názor loutkáře. U loutky mám pochyby. Pokud přijde vysvětlit své kroky Zeman, budu určitě pro."

"Nebudu hlasovat pro přítomnost premiéra Rusnoka na našem klubu. Tím bychom mu jen přiznávali legitimitu. Kdyby to byl premiér, byť i z jiného politického tábora, ale premiér vlády vzniklé na půdě Poslanecké sněmovny, tak bych s tím neměla problém," dodává místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

"Vláda ve volbách neúspěšné SPOZ (označovaná jako Rusnokova) jak svým samotným vznikem, tak svými praktickými kroky představuje destabilizaci a ohrožení systému jako takového," uvedl Kalousek.

Podle něj v posledních dvaceti letech vždy předstupovala vláda před sněmovnu, aby ve svém programovém prohlášení předložila priority, které bude prosazovat v rámci systému liberální parlamentní demokracie a vyvážené dělby moci mezi ústavními institucemi. "Tyto priority pak byly potvrzením smlouvy s voliči, kterou uzavíraly ve volbách úspěšné parlamentní strany," zdůraznil Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy