Odpadlíci z ODS to koalici ztěžují. Vládu ale nepoloží

Kateřina Eliášová
17. 9. 2008 18:30
Vyřizují si Schwippel a Raninec účty s ODS?
Ve sněmovně bude "husto", vláda ale nepadne
Ve sněmovně bude "husto", vláda ale nepadne | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

* NOVÉ: Raninec následuje Schwipela * 16:39: Topolánek hrozí rezignací

Praha - Odchod Jana Schwippela a Juraje Ranince z klubu ODS je pro nejsilnější vládní stranu krátce před kongresem a volbami sice nepěkný políček, Mirek Topolánek nicméně může počítat s tím, že mu tito dva vládu nepotopí.

Oba jasně řekli, že do českého předsednictví Evropské unii nechtějí bortit současnou koalici.

"Nepředpokládám, že bych hlasoval pro vyslovení nedůvěry vládě za situace, kdy není na obzoru lepší řešení, než ta současná vláda," řekl ve středu Schwippel. Obdobně uvažuje i Raninec. Alespoň v těchto dnech.

Poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel v kuloárech sněmovny.
Poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel v kuloárech sněmovny. | Foto: Ondřej Besperát
Koalice přišla ve sněmovně o dalšího poslance ODS
Koalice slábne. Klub ODS opustil první poslanec

Poslanecký rebel z ODS: Nebudu pomáhat levici
Koalice přišla ve sněmovně o dalšího poslance ODS

Když tedy sociální demokracie uvažuje o čtvrtém pokusu vládu shodit, jejich hlasy tomuto plánu určitě nepomohou.

Proč?

Nabízí se spíš otázka, proč tito dva politici z klubu odešli. ODS nic takového nepamatuje od tzv. Sarajevského atentátu. Tehdy se strana rozštěpila a odpadlíci vytvořili Unii svobody.

Klub od té doby pak opustil jen poslanec Petr Kott. Toho však ODS ze svých řad vypudila sama po jeho alkoholických eskapádách .

Šéf poslaneckého klubu Petr Tluchoř za odchodem obou rebelů vidí snahu uštědřit Topolánkově kabinetu lekci. 

"Považuji to za součást naplánovaného koordinovaného scénáře, který má za cíl zaútočit na vládu a poškodit ODS před volbami a kongresem," domnívá se Tluchoř.

Čtěte více: Já o ničem nevěděl, říká předseda poslanců ODS

Kdo tento scénář psal, už nikdo nahlas neříká. V ODS ale panuje neotřesitelný názor, že za vším je msta zhrzeného Vlastimila Tlustého.

"Souvisí to s vnitrostranickým napětím, není to o programu, spíš o kolíkování si prostoru před kongresem a volbami," myslí si o kroku Schwippela a Ranince šéf lidoveckého klubu Pavel Severa.

Neřízené střely

Sněmovny se nicméně odchod obou poslanců dotkne určitě. Spolu se čtyřmi odpadlíky ze sociální demokracie už je v dolní komoře šest nezařazených poslanců.

"Ono to z hlediska pádu vlády není tak horké, vnitrokoaličně to ale není dobré," soudí Severa.

Pro křehkou vládní většinu teď bude každé důležité hlasování prubířským kamenem její síly. Projednávat se bude rozpočet, radar, zdravotní zákony i Lisabonská smlouva.

"Ty neřízené střely má teď každá strana. My se potýkáme s Ludvíkem Hovorkou, zelení mají svoji Zubovou a Jakubkovou. Tito tři sice v klubu zůstali, často ale hlasují proti usnesení klubu," podotkl Severa.

"Předpokládám, že naši kolegové budou respektovat, že kandidovali za program ODS a dali důvěru koaličnímu projektu - a že se k tomu takhle v budoucnu i postaví," věří v loajalitu odpadlíků poslanec za ODS Walter Bartoš.

Inspirace pro ostatní?

Petr Tluchoř míní, že tyto dva odchody z klubu byly první a poslední. Nemyslí si, že se k nim z ODS přidá někdo další.

Zelení zase hrají o své dvě poslankyně Olgu Zubovou a Věru Jakubkovou, které jsou dlouhodobě nespokojené se situací v klubu a teď je navíc popudila Kauza Morava.

Čtěte více: Rebelky zůstávají u zelených. Mají další podmínky

"Krok Juraje Ranince na nás nemá žádný vliv," tvrdily v úterý před mimořádným jednáním klubu. Svůj odchod ale stále podmiňují vznikem koaliční komise, která kauzu prošetří.

Nebezpečí pro koalici je spíš jejich prohlášení, že při hlasování, která jsou nad rámec koaliční smlouvy, budou hlasovat podle vlastního přesvědčení. Například u radaru je dnes téměř jisté, že pro něj obě zelené rebelky ruku nezvednou.

Bez komunikace to nepůjde

Křehká vládní většina bude potřebovat až do konce volebního období a pokud bude chtít vláda ještě něco prosadit, bude muset se vzpurnými poslanci mluvit.

"Je třeba se zklidnit a individuálně s nimi mluvit," myslí si Severa.

"Nebude to ale jednoduché," říká poslanec za ODS Zdeněk Lhota. "U Jana Schwippela jsem si jistý, že bude ochoten s představiteli ODS a koalice mluvit."

U Juraje Ranince si tak jistý není: "U něj se nabízí otázka, zda je pro něj důležitá jeho osoba nebo to, co se může koalici díky jeho hlasu ještě povést," tvrdí Lhota.

S rebelujícími poslanci se mluvilo na klubech vždycky, tvrdí všichni tři šéfové klubu.

"Ta separé komunikace bude trochu obtížnější," myslí si poslankyně a bývala šéfka klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

 

Právě se děje

Další zprávy