Poslanec Morava definitivně opustil sněmovnu

Jakub Antoš
17. 9. 2008 15:13
Vrátil klíče a notebook. O půlnoci mu končí mandát
Poslanec Jan Morava právě oznamuje svojí rezignaci.
Poslanec Jan Morava právě oznamuje svojí rezignaci. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V pondělí 8. září oznámil rezignaci, po dnešní půlnoci se stane řadovým členem ODS. Poslanec Jan Morava obviňovaný z pokusu o vydírání do sněmovny dopoledne doručil notářem ověřený rezignační dopis. K dnešnímu dni tak zaniká jeho poslanecký mandát.

"Procedura byla naplněna tím, že dnes dopoledne pan poslanec doručil notářský zápis předsedovi PS, kde je uvedeno, že se vzdává mandátu. Takže o půlnoci mu mandát končí. A dnešního dne nabyl mandát nový poslanec," říká tajemník mandátového a imunitního výboru Ladislav Žák.

Více čtěte: Poslanec Morava končí v politice. Rezignoval

Za Moravu nastoupí Miroslav Jeník. Ten dosud působil jako náměstek ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase.

Kromě rezignačního dopisu musí odcházející zákonodárce odevzdat vše, co na počátku mandátu dostal od Poslanecké sněmovny. Automobil, notebook, poslanecký průkaz a další věci. "Pokud jsem informován, tak už to dnes udělal," říká Žák s tím, že Morava vyklidil kancelář a věci vrátil.

Poslanec Morava opouští sněmovnu. Jde domů

"Za svoji naivitu a svoje chyby přejímám plnou odpovědnost. Poslanecký plat a výhody mi nejsou přednější než zachování vlastní cti. Navzdory tomu, že vše jsem dělal s dobrým úmyslem, vzdávám se poslaneckého mandátu," řekl Morava před deseti dny ve své rezignační řeči.

Reagoval tak na zveřejnění reportáže TV Nova, v níž redaktoři odhalují nekalé praktiky ve vysoké politice.

Podrobnosti o aféře Vyděrač: Tlustý si hru užil, Morava uvízl v síti

Morava v reportáži neskrývá ochotu shromažďovat kompromitující materiály na své kolegy a najímá si detektivy, aby fotografovali dceru poslankyně Strany zelených Olgy Zubové. Sám Morava tvrdí, že je obětí novinářské manipulace.

Tlustý: Z exministra donašečem

I přesto se rozhodl odstoupit z funkce poslance a později se vzdal také šéfování mělnické organizace ODS.

Ve čtvrtek se sejde Moravova domovská místní organizace, aby si svého spolustraníka vyslechla a rozhodla, jak se k situaci postaví. Existuje i možnost, že místní buňka rozhodne o jeho vyloučení z ODS.

Vedle Moravy se rozhoduje i o budoucnosti středočeského poslance Vlastimila Tlustého. Právě on sehrál spolu s Moravou jednu z hlavních rolí v tzv. vyděračské kauze.

V pondělí bude o jeho vyloučení jednat místní sdružení ODS v Rakovníku, které má jako jediné mandát zbavit Tlustého členství ve straně. Podle stanov ODS ale není Tlustého vyloučení jednoznačné.

 

Právě se děje

Další zprávy