Odebrání majetku stíhaným lidem by s novelou mělo být snazší

ČTK ČTK
3. 9. 2014 17:35
Návrh odstraňuje výkladové nejasnosti a zákonné překážky, které nyní brání státu účinně a účelně zasahovat do majetku pocházejícího z trestné činnosti.
Ministryně spravedlnosti Helena Válková
Ministryně spravedlnosti Helena Válková | Foto: DVTV

Praha - Vláda schválila návrh ministerstva spravedlnosti, který rozšiřuje možnosti odčerpání majetku lidem, proti nimž se vede trestní řízení.

Podle ministerstva novela odstraňuje výkladové nejasnosti a zákonné překážky, které v současné době brání státu účinně a účelně zasahovat do majetku pocházejícího z trestné činnosti.

"Navrhovanou právní úpravou chceme především zefektivnit správu majetku zajištěného v trestním řízení a nově umožnit zajištění majetku pachatele trestné činnosti i pro účely výkonu peněžitého trestu," uvedla ministryně spravedlnosti Helena Válková(ANO).

Dodala, že novela také výslovně zavádí povinné propadnutí výnosů z trestné činnosti. "Je potřeba důsledně dbát na to, aby bylo pachateli odňato to, co neoprávněně získal," konstatovala.

Nová právní úprava také rozšiřuje možnosti prodeje zajištěného majetku bez souhlasu obviněného. V praxi by měla vést například ke zvýšení počtu prodejů zajištěných motorových vozidel, elektroniky a elektrospotřebičů.

Možnosti prodat věci, které zajistil u obviněných lidí, stát v současné době příliš nevyužívá. Podle statistik bylo v letech 2011 a 2012 prodáno 81 mobilních telefonů a pouze 11 ze zhruba 3000 zajištěných aut. Podle ministerstva za to může mimo jiné fakt, že nynější právní úprava není jednoznačná.

Úřad upozornil, že stát by mohl díky novele výrazně ušetřit peníze, které nyní ze zákona vynakládá na to, aby se o zajištěné věci postaral. Problém se týká především aut, za něž je třeba platit parkovné v komerčních skladech, či závodních koní.

Ustájení jednoho koně stojí 100 tisíc ročně

Náklady spojené se zajištěnými motorovými vozidly se u každého ze 14 krajských policejních ředitelství pohybují kolem dvou milionů korun ročně. Ustájení a krmení jednoho závodního koně ročně vyjde na 100 tisíc korun.

Novela také zlepšuje postavení obětí trestné činnosti. Zatímco nyní lze majetkové nároky poškozeného zajistit prostřednictvím majetku obviněného až po zahájení trestního stíhání, podle novely to bude možné už před ním - a to při "důvodné obavě", že podezřelý bude uspokojení majetkových nároků poškozeného mařit nebo ztěžovat.

Budou tedy muset existovat důkazy o tom, že podezřelý zamýšlí majetek ukrýt, zcizit nebo jinak znemožnit jeho zajištění, nebo že k tomu již začal podnikat kroky. Změny by měly nabýt účinnosti od 1. ledna příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy