Babiš nevěří soudům, podezřelé majetky prověří úředníci

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
6. 8. 2014 14:10
Vláda se shodla, jak bude nakládat s majetkem, jehož zákonné nabytí nejsou jeho majitelé schopni prokázat.
Foto: Reuters

PrahaMajetek, jehož původ nejsou majitelé schopni doložit, se dodatečně zdaní. Rozhodovat o tom budou úřady daňové správy, shodla se koalice. Původně se přitom hovořilo spíše o tom, že majetek budou prověřovat soudy.

"Byly zvažovány dvě cesty – jedna je soudní, druhá je daňová. My preferujeme daňovou cestu, chceme rozšířit pravomoci daňových úřadů k získávání informací,“ řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO) po středečním jednání vlády.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky předloží resort financí legislativní návrh do konce letošního září. "Příslušná legislativní opatření by mohla začít platit od roku 2016,“ uvedl Sobotka.

Analýza doporučila opačný způsob

Analýza ministerstva financí, kterou má deník Aktuálně.cz k dispozici, přitom doporučila druhou variantu – zvláštní soudní řízení. To by totiž umožnilo majetek zcela zabavit, pokud "s nejvyšší pravděpodobností pochází přímo, či nepřímo z nelegálních zdrojů."

U varianty zdanění se zabavováním majetku počítat nelze. "Zdanění však ze své podstaty nemá sankční ani reparační charakter a nemůže sloužit k úplnému odčerpání nezákonného majetku či jeho významné části, ale pouze ke zdanění příjmů, které nebyly prokázány jako zdaněné ani osvobozené, resp. dani nepodléhající," píše se v materiálu.

Vláda analýzu projednávala již minulý týden, jednání ale přerušila. Na středečním jednání analýzu dokonce stáhla z programu.

Podle Babiše v této otázce nepanuje shoda ani na ministerstvu financí. "Pro mě osobně už dnes máme v legislativě možnosti zabavení majetku, který byl získán nelegálně. To ani nebylo cílem tohoto návrhu,“ řekl.

Ministr financí si myslí, že daňová varianta je nejrychlejší způsob, jak dostat zpět do rozpočtu krácené daně. "Pokud bychom se měli roky soudit, tak to není z hlediska našeho resortu, který chce získat nějaké peníze, nejvhodnější. Víme, jak naše soudy fungují,“ dodal Babiš.

Důkazní břemeno je na majiteli

Pokud návrh na daňovou variantu projde, budou úřady zkoumat příjmy, u kterých mají pochybnosti, zda jsou nabyté legálně a zda byly řádně zdaněny. Pokud majitel nepředloží důkazy, že je vše v pořádku, úřady mu vyměří daň.

"Správce daně v rámci daňového řízení nebude zkoumat otázku, zda daný příjem je legální, nebo nelegální, ale bude pouze řešit, zda daňový subjekt unesl, či neunesl důkazní břemeno. V rozsahu, ve kterém nebude prokázán původ daného příjmu, bude stanoven základ daně,“ píše se v návrhu.

Analýza se zabývala také možností zavést daň ze životního stylu, upozornila ale na to, že neřeší problém nelegálních majetků. Babiš pak odmítl, že by zavedení této daně podporoval.

 

Právě se děje

Další zprávy