Odbory vyzvaly v dopise vládu k demisi, ztratila důvěru

ČTK ČTK
12. 4. 2011 13:47
Zdravotnické odbory zásadně nesouhlasí s navrhovanými reformami
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zdravotnické odbory odmítly zdravotnické a sociální reformy a v dopise vyzvaly k demisi - kvůli ztrátě důvěryhodnosti - premiéra i celý kabinet.

S reformou zdravotnictví, jak je navrhovaná, odbory zásadně nesouhlasí.

"Nesouhlasí s novelou zákona o veřejném zdravotním pojištění, která podle odborů poškozuje pacienty," řekla předsedkyně Dagmar Žitníková.

Odbory považují reformy za asociální

Odborům vadí zejména to, že novela nedefinuje nárok pacienta na péči. Není podle nich vůbec jasné, zda zůstane zachován současný rozsah péče, nebo budou vznikat ceníky a nemocnice si budou konkurovat cenou.

"Nikdo neví, kolik tedy budou platit pacienti," shrnula předsedkyně.

Výzvu k demisi poslaly odbory v dopise premiérovi. Odbory zhodnotily předložené návrhy reforem a považují je za asociální.

"Politické skandály posledních dnů a neuvěřitelné občanské, morální a zřejmě i právní selhání části členů kabinetu je v demokratické společnosti nepřípustné. Vláda by z toho měla vyvodit osobní zodpovědnost," řekla Žitníková.

Vláda podle odborářů nemá důvěru, a tedy ani mandát provádět při reformách nevratné nebo těžko napravitelné změny.

Reforma zdravotnictví je žádoucí

Odbory požádaly v dopise premiéra, aby zastavil zdravotnickou reformu a zahájil celospolečenskou diskusi o potřebných změnách. Reforma zdravotnictví je podle odborů žádoucí, ale její úspěšnost závisí především na omezení a přísném postihu korupce, na transparentní lékové politice, na zvýšení úhrad státu za státní pojištěnce, na zrušení zastropování odvodů a na okamžitém řešení daňových souvislostí.

Současně s reformou se musí řešit odměňování pracovníků ve zdravotnictví. Odbory odmítají záměr vlády zrušit platové tarify, naopak trvají na tom, aby se stávající systém odměňování zachoval a rozšířil se i do nemocnic řízených kraji, městy či obcemi.

Tuto změnu by měl zakotvit zákoník práce. Odboráři požadují navýšení platů pro zaměstnance ve zdravotnictví od ledna 2012 přinejmenším o deset procent. Tripartita se vyjádří k připraveným reformám 21. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy