Nový bankrot podle vlády:Lidem se platí dřív než bankám

Eva Benešová
5. 3. 2009 16:35
Vláda schválila insolvenční zákon, umožní vyplacení mezd sklářům
Premiér Mirek Topolánek.
Premiér Mirek Topolánek. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda schválila novelu insolvenčního zákona, který umožní, aby zaměstnanci krachujících podniků dostali své mzdy dříve než věřitelé.

Současná legislativa totiž v případě krachu podniku upřednostňuje dodavatele či banky na úkor zaměstnanců.

Svých mezd by se tak mohli dočkat například zaměstnanci společnosti Bohemia Crystalex Trading, která se koncem loňského roku dostala do obrovských problémů.

Podle návrhu by zaměstnanci dostali své mzdy i v měsících, kdy je vyhlášeno takzvané moratorium nebo insolvence. "Platnost tohoto opatření bude vztažena od prvního září 2008," uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tvrdí, že cílem novely je vytvořit taková pravidla, aby insolvenční zákon umožnil přežití podniku a jeho reorganizaci či oddlužení, a nikoliv zánik a rozprodej.

Firmy na sebe proto nebudou při předlužení muset podat insolvenční návrh a kvůli úhradě pohledávek nebudou muset automaticky prodávat majetek. Nově by také insolvenční řízení u společností tvořících koncern mohl řešit jeden soudce a případně i jeden insolvenční správce.

Novela insolvenčního zákona je součástí vládního protikrizového plánu, kromě případu krachujících skláren by měla ochránit i další zaměstnance v době hospodářské krize.

Zákon ještě musí projít parlamentem a podpisem ho musí opatřit prezident. Pospíšil je připraven podat návrh na zrychlené projednávání ve sněmovně, takže novela by byla schválena už v prvním čtení.

Pokud ale budou proti nejméně dva poslanecké kluby, půjde zákon klasickou procedurou, tedy třemi čteními. Zda to ČSSD spolu s KSČM udělají, není zatím zřejmé.

Šéf socialistů Jiří Paroubek sice uvítal schválení insolvenčního zákona, jedním dechem ovšem doplnil, že zákon je vypracován špatně. Nelíbí se mu, že koaliční návrh počítá s uhrazením mezd za tři měsíce a požaduje prodloužení lhůty na pět měsíců.

Prosazuje také prodloužení doby, po kterou lidé bez práce pobírají podporu v nezaměstnanosti, a to z pěti na šest měsíců, u lidí ve věku 50 až 55 let z 8 na 9 měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy