Němec se v kauze Katar neprovinil

Redakce DOM, ČTK
25. 11. 2005 14:30
Praha - Policie neobviní ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) za jeho postup v kauze katarského prince Hámida bin Abdal Sáního. Ten byl v Česku stíhán za pohlavní zneužívání školaček.

Němec rozhodl o předání případu katarským úřadům, jeho postup se zdál podezřelý tehdejší nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešové.

"Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 prověřování odložilo, nejde podle něj o podezření z trestného činu a věc nelze vyřídit jinak," řekl dnes ČTK mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Jan Polanecký.

Nad prověřováním případu má dohled městské zastupitelství, které se ještě bude kauzou zabývat.

Benešové se postup nelíbil

Němcův postup v Sáního případu předala polici Benešová, která jej považovala za podezřelý. Policie si pak na Němcově úřadu vyzvedla Sáního spis, vyslechla také několik svědků včetně ministra.

"Od počátku jsme tvrdili, že nám vyšetřování vůbec nevadí, dělali jsme všechny kroky transparentně a neměli jsme se čeho bát," reagoval na rozhodnutí žalobce mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Benešovou vláda odvolala z funkce koncem září na Němcův návrh. Němec s ní vedl spory po celou dobu svého působení ve funkci ministra.

Ministr však odmítá, že by šlo o spory osobní: Konflikt prý vznikl kvůli rozdílným názorům na činnost nejvyššího státního zastupitelství.#reklama

Sání má zatím svobodu

Člen katarské královské rodiny byl u Obvodního soud pro Prahu 2 nepravomocně odsouzen za sex s 16 nezletilými a mladistvými dívkami ke dvěma a půl roku vězení. Soud vynesl verdikt přesto, že ministr Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání stíhání Sáního do Kataru.

Obvodní soud pro Prahu 2 a posléze i Městský soud v Praze ale rozhodly, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné.

"Jediným orgánem, který může navrhnout předání případu do ciziny, je soud, role ministerstva je ryze formální a nemá žádné rozhodovací pravomoci," tvrdila obvodní soudkyně Monika Křikavová.

Nejvyšší soud však posléze prohlásil, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit.

Sání byl propuštěn z vazby a odcestoval do Kataru, kde je vyšetřován na svobodě.

 

Právě se děje

Další zprávy