Klaus schválil 39 soudců, mladí čekají

ČTK, dam
1. 11. 2005 15:00
Praha Mladým kandidátům na soudce stoupla šance, že se budou moci věnovat své profesi.

Prezident Václav Klaus dnes jmenoval do funkce 39 nových soudců. (Seznam zde) Odstartoval tím první z několika jmenovacích vln, během kterých předá soudcovské dekrety celkem 68 čekatelům. Mezi nimi je i 13 adeptů mladších třiceti let, které Klaus letos v březnu kvůli nízkému věku odmítl jmenovat. V celém balíku kandidátů, který nyní vláda Klausovi předložila, nedosáhlo třiceti let 25 soudních čekatelů.

Mezi dnes jmenovanými soudci nebyl zatím žádný, který patří do prezidentem přísně sledované věkové kategorie.

Zatímco v březnu Klaus odmítl mladé uchazeče paušálně kvůli věku do soudcovského stavu jmenovat, nyní pozměnil svůj postoj. Podle prezidentova mluvčího Petra Hájka prověří Klaus ještě do konce roku jednotlivě všechny zbývající čekatele, které mu vláda předložila. Jejich věk přitom nebude klíčový. "Hlavním kritériem při výběru nových soudců je jejich kvalifikace," uvedl Hájek.

Změna prezidentova postoje má pro mladé uchazeče zásadní význam. Na svou profesi se začali připravovat v době, kdy ještě neplatil nový zákon, podle kterého musí být novým soudcům nejméně třicet let. Když je Klaus v březnu odmítl jmenovat, považovali to za diskriminaci a někteří kvůli tomu podali stížnost k Ústavnímu soudu. Ten dosud o tomto sporu nerozhodl.

Klaus odmítnutí zdůvodnil tím, že mladé čekatele považuje za nevyzrálé.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec už ale teď považuje za dobrý signál, že žádného z těchto uchazečů prezident při opakované nominaci dopředu neodmítl. "Pravděpodobně uvažuje o tom, že je jmenuje v krátké době, byť nikoliv najednou," řekl Němec.

Podle Hájka rozložil Klaus jmenování do několika termínů, aby celý proces nezdržoval.

Třináct čekatelů, kteří byli již jednou navrženi na soudce, bylo podle Ministerstva spravedlnosti vybráno po poradě s předsedy krajských soudů. Úřad Pavla Němce prý vybral ty nejkvalitnější uchazeče, kteří například justiční zkoušky složili na výbornou. Dalších 12 čekatelů, kterým je také méně než 30 let, doporučili krajští soudci, kteří s nimi již počítají na svých soudech.

 

Právě se děje

Další zprávy