Národní stadion na Letné dostal ránu. Od zelených

Pavel Baroch
4. 7. 2007 12:45
Odpor vládní strany komplikuje státní podporu
Seřazené míče před tréninkem belgické reprezentace na světový šampionát, který se konal v Tielenu.
Seřazené míče před tréninkem belgické reprezentace na světový šampionát, který se konal v Tielenu. | Foto: Reuters

Praha - Místní organizace Strany zelených se postavila proti plánům postavit na pražské Letné národní fotbalový stadion pro 40 tisíc diváků. A v létě chystá proti tomuto záměru petici.

"Rozšířit současný stadion na Letné na národní fotbalový stadion považujeme za naprosto nepřijatelné," stojí v prohlášení Strany zelených v Praze 7. Organizace označuje plány za megalomanské, tvrdí, že stavba by výrazně zhoršila místním obyvatelům jejich životní podmínky a zároveň nenávratně poškodilo rekreační a klidovou zónu na Letné.

David Binar z místní organizace zelených Aktuálně.cz sdělil, že stanovisko místní skupiny strany má podporu v celopražské organizaci i v nejužším vedení této vládní strany.

Českomoravský fotbalový svaz, který stavbu národního stadionu na Letné prosazuje, se bez vládní podpory neobejde. Stadion má stát dvě až tři miliardy korun, svaz přitom počítá s tím, že zhruba polovinu získá ze státních zdrojů.

Do centra zamíří tisíce automobilů

Zeleným vadí především to, že stadion přitáhne do centra města automobilovou dopravu, takže se jen prohloubí vážná dopravní situace. Už dnes se na Letné tvoří dlouhé kolony vozidel.

Stadion přitáhne další auta, varují zelení
Stadion přitáhne další auta, varují zelení | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Projekt počítá se vznikem 2300 parkovacích míst pro automobily a 50 pro autobusy pro návštěvníky stadionu. To je nepřijatelné v momentě, kdy obyvatelé Prahy 7 nemají kde parkovat a kdy do Letenských sadů a na Letenskou pláň pravidelně směřuje velké množství návštěvníků za odpočinkem. Zároveň projekt dostatečně neřeší dostupnost stadionu veřejnou dopravou, která ani dnes v průběhů akcí na stadionu proudy návštěvníků nezvládá," konstatuje se ve stanovisku Strany zelených v Praze 7.

Strana zelených zároveň pochybuje o tom, zda Česká republika sportoviště tohoto typu vůbec potřebuje. "Současné kapacity jsou dostatečné, zároveň se staví další podobně předimenzovaný fotbalový stadion Slavie ve Vršovicích," uvedli zelení.

Vhodnější místo je na periférii, tvrdí zelení

Pokud by se měl obří stadion stavět, mělo by to být podle zelených spíše na periférii. Tvrdí, že moderní stadiony evropských metropolí se staví na okrajích měst, mají zajištěnou kvalitní veřejnou dopravu a jejich dopad na život obyvatel je minimální.

"Žádáme Českomoravský fotbalový svaz, aby své zájmy neprosazoval na úkor místních obyvatel nejen na Letné, ale ani jinde," řekl Ondřej Mirovský, předseda základní organizace v Praze 7 a člen Rady krajské organizace v Praze.

Zelení chtějí už o prázdninách rozjet petiční akci, která by kromě fotbalového stadionu byla zamířena také proti plánům vybudovat v podzemí pod někdejším Stalinovým pomníkem obří oceanárium se stovkami mořských ryb včetně žraloků a rejnoků.

Svaz chce stadion na Letné

Českomoravský fotbalový svaz ovšem trvá na tom, aby národní stadion vyrostl právě na Letné. Své stanovisko potvrdil letos na jaře, kdy dokonce představil i model budoucího sportoviště.

Maketa olympijského areálu v Praze
Maketa olympijského areálu v Praze | Foto: Aktuálně.cz

"Projekt na Letné se nadále jeví jako nejlepší možnost," řekl v březnu místopředseda svazu Vlastimil Košťál. Uvedl, že nový letenský areál by měl být součástí sportovišť pro olympiádu, o jejíž pořádání usiluje hlavní město. Košťálovi se ještě před volbami podařilo dohodnout s tehdejším předsedou vlády Jiřím Paroubkovi, který slíbil pro nový stadion miliardu korun.

Současný premiér Mirek Topolánek je podle svých dřívějších vyjádření spíše zastáncem toho, aby nový fotbalový stadion vyrostla ve Vysočanech. Další variantou jsou podle Hospodářských novin Stodůlky. Naopak primátor a místopředseda ODS Pavel Bém považuje za nejrozumější řešení právě Letnou.

Toto místo prosazuje i Sparta, která by sice přišla o svůj stadion, ale zápasy by pak hrála v nové aréně.

"Přípravy pokračují v souladu s majiteli Sparty a máme už i několik zájemců o investici. Vesměs jde o skupiny, které financovaly podobné projekty v zahraničí," citovala nedávno ČTK místopředsedu fotbalového svazu Košťála.

 

Právě se děje

Další zprávy